Atakum Anadolu İHL'de 'Çözüm' konferansı

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi, ana teması "Turn The Tide"( Akışı Değiştir) olan ATAMUN’18 Konferansı'nın final programını büyük bir coşku ile gerçekleştirdi.

Atakum Anadolu İHL'de 'Çözüm' konferansı
Atakum Anadolu İHL'de 'Çözüm' konferansı
GİRİŞ 13.04.2018 15:44 GÜNCELLEME 13.04.2018 15:46

Atakum Anadolu İHL’nin, 5-8 Nisan tarihleri arasında hem İngilizce hem de Arapça dillerinde gerçekleştirdiği ATAMUN’18 programı Taflan Gençlik Kampı'nda düzenledi. Lise düzeyi öğrencilerin Birleşmiş Milletler Simülasyonuyla  Dünya sorunlarına karşı siyasi bir bakış açısı geliştirebilmelerini sağlayan program  4 İngilizce 2 Arapça olmak üzere toplam 6 komiteden oluştu.

5 bölge 9 il 22 farklı liseden 142 öğrenci ve 20 öğretmenin katıldığı ATAMUN’18 konferansında öğrenciler 4 gün boyunca dünya meselelerine çözüm aradılar. Öğrencilerin Arapça ve İngilizce’yi akademik, resmi ve diplomatik şekilde kullanabilmesi, dünya sorunları karşısında bilinçlenmesi ve bu sorunlara çözümler üretmeye çalışmasına katkı sağlayan ATAMUN’18 konferansı öğrencilere dil alanında büyük imkanlar sundu.

 

 

Dünyanın en büyük Birleşmiş Milletler Konferansı Harvard MUN prosedürünü kullanarak gerçekleştirilen ATAMUN’18 Konferansında, 4 İngilizce ve 2 Arapça komite yer aldı. İngilizce komitelerden “Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi”nin konusu Siber Savaşlar olarak belirlenirken, UNESCO komitesinin konusu “İfade ve Basın Özgürlüğü ve Gazeteci Güvenliği için Çevre Oluşturmak” oldu. Keşmir probleminin tartışıldığı Özel, Politik ve Bağımsızlık komitesinin yanı sıra Ortadoğu sorununa çözüm bulmayı amaçlayan Öncüler Komitesi de İngilizce komiteler arasında yerini aldı. Arapça komitelerin birinde Global Terör sorunu diğerinde ise Kudüs’teki insan hakları ihlali tartışılarak çözüm bulunmaya çalışıldı.

ATAMUN’18 konferansına katılan öğrenciler, komitelerde dünya gündemini yakından ilgilendiren konuları İngilizce ve Arapça tartışarak dil konusundaki hakimiyetlerini göstermiş oldu. Unesco komitesinde Filistin’deki İsrail zulmünü haber yapan Mısırlı bir gazetecinin suikaste kurban gitmesini anlık kriz yönetimiyle çözen öğrenciler, DISEC (Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi) komitesinde ise,  BM'nin siber ordusuna kabul edilmemeleri üzerine dünyanın bir çok ülkesinden bir araya gelen bir grup Hacker’in yeteneklerini bütün dünyaya kanıtlamak için iki önemli ülkeyi - Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore- zekice bir siber saldırı silsilesi ile birbirine düşürdükleri   krizi de başarıyla çözdü.  SPECPOL komitesinde ise,  Pakistan ve Hindistan arasında 1947 yılında beri özerk bölge olan Keşmir tartışıldı . Ve olası krizler gündeme getirildi bunlardan biri LKC örgütünün Shesh Paul Vaid ve Ghulam Qadir in kaçırması ve bununla alakalı olası çözümlerin tartışılması yönünde gerçekleşti ve komitede iki tane çözüm önerisi kağıdı sunuldu. Başka bir Arapça Komite olan SOCHUM da ise Kudüs'teki insan hakları ihlali ve bunların engellenmesi konuları tartışıldı. Kriz olarak ise bir Mossad ajanının aslında Mısır hükümetinin İsrail ile işbirliği içerisinde olduğunu itiraf etmesiydi ve bunun ardından gelişen olaylar komiteye renk katarken öğrenciler  soruna çözüm bulabilmek adına dört gün boyunca bütün gayretlerini ortaya koydu. Arapça komitelerden diğeri ise  BM nin özel komitesi Security Council'di. Bu komitede Orta Doğu'daki terör problemi ve küresel çaptaki etkileri tartışıldı. Özel komite olması sebebiyle 15 kişilik en az delege sayısına sahip olan komitede dört gün boyunca çok hararetli tartışmalar yaşandı ve kriz olarak Fransa büyükelçisinin Amerika'da öldürülmesi ve bunun suçunun Türk casuslara atılmasıyla tartışma ortamı daha da haraketlendi. Kararların yazılması sürecinden sonra zorlu oylamalar sonucu çözüm kararının kabulüyle komite son buldu.

Dört gün boyunca dolu dolu geçen konferansın kapanış programında öğrencilere En İyi Delege, Olağan Üstü Delegele ve  Onur Ödülleri takdim edildi.

İngilizce Komite UNESCO'da

·         Best delege South Korea Yakup Aşçıoğlu Kadıköy Erkek İ.H.L.

·         Outstanding delege The USA Muhammed Yusuf Hansu Beyoğlu İ.H.L.

·         Outstanding delege Turkey Musab Can Karaburç Kadıköy İ.H.L.

·         Honorable Mention Switzerland Yusuf Osman Osta Kartal İ.H.L.

·         Honorable Mention UK Abdul Hack Anas Konya Mevlana Uluslararası İ.H.L.

İngilizce komitemiz DISEC 'te

·         Best Delege DPRK İsmail Tarık Erkan Beyoğlu İ.H.L.

·         Outstanding Delege UK Duygu Yavuz SOBİL

·         Outstanding Delege Russia Emine Elif Ünlüaslan Bursa İpekçilik

·         Honorable Mention China Yusuf Cihan Şenel Kadıköy Erkek İ.H.L.

·         Honorable Mention Brazil Yusuf Abdullahi İbrahim Konya Mevlana Uluslararası İ.H.L.

·         Honorable Mention UAE Neslişah Pelin Kurşun Erzincan A.L.

·         Honorable Mention USA Deniz Köse Bursa İpekçilik İ.H.L.

Arapça komitelerden SOCHUM’da

·         Best delege İsrail Muhammed Arbilli

·         Outstanding delege Türkiye Lokmane Boulbadaouı

·         Outstanding delege Fas Huseyın Ayad Hayreddin

·         Honorable Mention Rusya Yakup Talha Şeker

·         Honorable Mention Mısır Büşra Demirbaş

·         Honorable Mention BAE Abdur-rahman Ahmed Nafa

Arapça Komite BM’nin Özel Komitesi Security Council’da

·         Best delege Türkiye Halid Ghattas Bursa Murat Hüdavendigar Uluslararası İ.H.L.

·         Outstanding delege Amerika Mohammed Rıdwan Konya Mevlana Uluslararası İ.H.L.

·         Outstanding delege Fransa Anas Naeem Konya Mevlana Uluslararası İ.H.L.

·         Honorable Mention İngiltere Faisal Mustafa Bursa Murad Hüdavengar İ.H.L.

İngilizce Komite SPECPOL'da

·         Outstanding delege Netherlands Muhammed Taşgın Kartal İ.H.L.

·         Outstanding delege UK Irmak Zenginer SOBİL

·         Honorable Mention Pakistan Zeynep Sökücü Bursa İpekçilik İ.H.L.

·         Honorable Mention India Sare Tokuş

·         Honorable Mention France Hassimiou Niane

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı