2018 YKS - AYT (Alan Yeterlilik Testi) soru ve cevapları! ÖSYM sorgu ekranı

Üniversiteye yerleşmek için bütün yıl ter döken adaylar için beklenen gün geldi. Üniversiteye girişte yeni sınav uygulaması YKS'nin ikinci oturumu AYT gerçekleşecek. YSK sınavı AYT oturumu soru ve cevapları ise merak konusu oldu. İşte, ÖSYM tarafından yayınlanan YKS sınavı AYT oturumu soru ve cevapları...

2018 YKS - AYT (Alan Yeterlilik Testi) soru ve cevapları! ÖSYM sorgu ekranı
2018 YKS - AYT (Alan Yeterlilik Testi) soru ve cevapları! ÖSYM sorgu ekranı
GİRİŞ 03.07.2018 09:00 GÜNCELLEME 04.07.2018 09:51
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumaları Sınavı ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 01 Temmuz pazar  günü gerçekleştiriliyor. 2.3 milyon adayın katılacağı YKS sınavı sonrasında soru ve cevapların ne zaman yayınlanacağı sorgulanmaya başladı bile. Peki, ÖSYM'nin açıklayacağı YKS sınavı 2. oturumu AYT soru ve cevapları ne zaman yayınlanacak? Matematik, Fen Bilimleri, Türk Dili ve Edebiyat, Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2  Alan Yeterlilik Testi (AYT) soru ve cevaplarına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. İşte Üniversite adayları için tüm merak edilenler...

2018 YKS tercih kılavuzu! Üniversite kontenjanları açıklandı...

ALAN YETERLİLİK TESTİ (TYT) SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci oturumu AYT'nin ardından soru ve cevapların ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca  yapılan açıklamada Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sorularının tamamının 4 - 5 gün içerisinde internet sitesinden yayımlanacağı söylendi. Tarih hakkında henüz resmi bir açıklama olmamasına karşın YKS sınavı soru ve cevaplarını haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz. ÖSYM YKS soru ve cevaplarını açıklar açıklamaz ayrıntılar haberimizin detayında yer alacaktır.

Üniversiteye giriş YKS sınavı TYT oturumu soru ve cevapları! ÖSYM kitapçıkları...

YKS AYT SINAV SAAT KAÇTA BAŞLADI VE BİTTİ?

Saat 09.00'dan itibaren de kimlik ve güvenlik kontrolünden geçirilerek binalara alınmaya başladı. 2 milyon 19 bin 853 adayın başvurduğu AYT’de adaylar, alanlarına göre 160 sorunun olduğu dört testten istediklerini yanıtlayacak. ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1’ (Türk Dili ve Edebiyatı’nda 24, Coğrafya-1’de 6, Tarih-1’de 10 soru), ‘Matematik’, ‘Sosyal Bilimler 2’ (Coğrafya-2 ve Tarih-2’den 11’er, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 6, Felsefe Grubu’dan 12) ile ‘Fen Bilimleri’nden (Biyoloji ve Kimya’dan 13’er, Fizik’ten 14) 40’ar soru olacak. Lisans programı seçeceklerin başvurduğu AYT’de tercih hakkı kazanabilmek için 180 barajını geçmek şart.

yks-soru-ve-cevapları-ösym

YKS SINAVLARI TYT- AYT PUAN HESAPLAMASI

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur. 

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinde en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden, en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekmektedir. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı % 40’dır.

Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yoktur. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.

Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınır. OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır. 

ÖSYM'DEN GÜNCELLEME

YKS'nin iki oturumu TYT ve AYT'de adayların, puanlarının hesaplanması için gerekli testlerin her birinden 0,5 net alması şartı, "en az birinden 0,5 net şartı" şeklinde değiştirildi.

ADAYLAR NASIL TERCİH YAPABİLECEK?

YGS-LYS sistemiyle adaylara 18 farklı puan türü hesaplaması getirilmişti. YÖK bu sistemi ilk açıkladığında puan türlerinin farklılığını lisans bölümlerinin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ifade ederek 18 farklı puan türünü savunmuştu. YKS sisteminde ise puan türleri 5'e düşürülüyor. Yani MF-1/2/3 gibi puanlamalar yerini MF (adı Sayısal puanı da olabilir) puanına bırakacak. Aynısı Sözel ve Eşit Ağırlık bölümleri için de geçerli.

Önlisans tercihi için adaylara ilk oturumdan en az 150 puan almış olma şartı getiriliyor. 180'den fazla puan alan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek.

YORUMLAR 12
  • Diyar 5 yıl önce Şikayet Et
    yks de hangi konular çıkmıştır
    Cevapla
  • Besiktas 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben sözel öğrencisiyim kendi adıma ÖSYM ilk defa tarih coğrafya ve edebiyatı bu kadar kolay anlaşılır ve Bilgisi bol sormuş bence çokta iyi yapmış düzenli çalışan için bence hiç ama hiç zor değildi
    Cevapla
  • Devrim 5 yıl önce Şikayet Et
    edebiyat fazla mı kolaydı bana mı öyle geldi
    Cevapla
  • vgnhgbvn 5 yıl önce Şikayet Et
    kanki sana öyle gelmiş fantaydı o
    Cevapla
  • sema 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya o matematikdaki buzdolabının üzerindeki çiçeğin oranı sorusunun cevabını ne yaptınız. Cevapları bekliyorum
    Cevapla
  • Dddddfff 5 yıl önce Şikayet Et
    Kök3
    Cevapla
  • sultan 5 yıl önce Şikayet Et
    kök 3
    Cevapla
  • sdacxasdf 5 yıl önce Şikayet Et
    kok 3
    Cevapla
  • gkljdkd 5 yıl önce Şikayet Et
    kök 3
    Cevapla
  • zaxd 5 yıl önce Şikayet Et
    kök 3
    Cevapla
  • adem 5 yıl önce Şikayet Et
    kök 3
    Cevapla
  • ğfff 5 yıl önce Şikayet Et
    ne biçim birşey bu çıkmıyo sorularböylehabercilikmioluryalancılar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi