2018 DGS taban ve tavan puanları! Dikey Geçiş Sınavı tercih kılavuzu...

Heyecanlı bekleyişin sonunda ÖSYM tarafından yapılan DGS sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanmasının ardından adaylar, 2018 DGS üniversite taban ve tavan puanlarını araştırmaya başladılar. Peki 2018 yılı Dikey Geçiş Sınavı taban ve tavan puanları kaç? Kaç puanla hangi üniversiteye girilir, Üniversitelerin bölüm puanları açıklandı mı?

2018 DGS taban ve tavan puanları! Dikey Geçiş Sınavı tercih kılavuzu...
2018 DGS taban ve tavan puanları! Dikey Geçiş Sınavı tercih kılavuzu...
GİRİŞ 01.09.2018 10:55 GÜNCELLEME 01.09.2018 10:55

İki yıl üniversite okuyup dört yıllığa tamamlamak isteyenlerin girdiği ÖSYM tarafından hazırlanan DGS sınavı sonuçları belli oldu. 2018 DGS (Dikey Geçiş Sınavı) puanını öğrenen öğrenciler, şimdi de üniversitelerin bölümlerinin taban-tavan puanlarını, hangi üniversiteyi nasıl tercih yapacağını, üniversitelerin durumunu araştırmaya başladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi henüz net tarihi açıklamadı. Fakat yapılan son dakika açıklamasına göre ÖSYM'den ise DGS tercihi yapacak öğrencilere önemli bir uyarı geldi. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacak. 

2018 AÖF kayıtları ne zaman başlıyor? DGS - AÖF geçiş işlemleri...

ÖSYM GEÇEN SENENİN TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

 

 

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır.

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili  oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

DGS SONUCU İLE BİR YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROGRAMINA YERLEŞTİRİLDİĞİMDE GELECEK YIL PUANIM DÜŞER Mİ?

Evet. 2018-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2019-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

2018-DGS SINAV SONUCUMU DAHA SONRA KULLANABİLİR MİYİM?

Hayır. 2018-DGS sonuçları, sadece 2018-2019 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerlidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!