YKS 2019 tercih: ÖSYM 4 yıllık bölümlerin taban puanları ve kontenjan sayıları..

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercih işlemleri bugün başladı. Tercih işlemlerine başlayacak olan adaylar 4 yıllık (lisans) üniversite bölümlerinin taban ve tavan puanlarının yanında üniversitelerin kontenjan sayılarını araştırıyor. İşte 2019 sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil 4 yıllık lisans bölümlerinin taban puan sıralaması ve YKS tercih ekranı...

GİRİŞ 24.07.2019 12:46 GÜNCELLEME 24.07.2019 12:47
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

ÖSYM tarafından 15-16 Haziran 2019 tarihinde yapılan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na katılım sağlayan adaylar için tercih işlemleri bugün başladı. YKS sınavından çıkan öğrenciler ilgili üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinin taban puanlarını araştırmaya başladı. Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. İşte ÖSYM 2019 4 yıllık üniversite bölümlerinin taban-tavan puanları ve kontenjan sıralaması...

 

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS): Tercih İşlemleri

2019-YKS tercih işlemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.

Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

YKS 2019 TERCİH EKRANI

YKS TERCİH SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ...

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.

“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.

YKS TERCİHİNDE ADAYLARA ÖNEMLİ UYARI!

Bugün başlayan YKS tercihleri için uzmanlar, adaylara tercihleri puan sırasına göre yapmamaları konusunda uyararak "liste mutlaka isteğe göre sıralanmalı" dedi. Puana göre yapılan sıralama isteğe göre yapılandan farklı olduğunda adaylar daha az istedikleri bir yerde okumak zorunda kalabiliyor.

Örneğin bir aday SAY puan türünde sıralaması 19 bin ve diş hekimliği okumak istiyor. Gidebileceği tüm illeri belirleyerek sıralamasına uygun tüm diş hekimliği fakültelerinden bir liste yapıyor ve en çok Eskişehir'de okumak istiyor. Puan sırasına göre büyükten küçüğe Ankara Gazi Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi şeklinde dizilmiş olan tercihlerini sıraya sokması gerekiyor. Bu 3'ü arasında en çok Eskişehir'i istemesine rağmen puanı en düşük olduğu için onu en alta, en az istediği ama en yüksek puanlı Gazi'yi en üste yazıyor. Sonuç açıklandığı zaman Gazi Üniversitesi'ni kazanmış olursa, daha az mutlu olacağı bir senaryoyu seçmiş oluyor. Bu sebeple uzmanlar, liste mutlaka isteğe göre sıralanmalısı gerektiğini belirtiyorlar.

YKS PUAN HESAPLAMA

YÖK testlerin alanlara göre etki oranlarını açıkladı. Puan hesabı yaparken biz bu etki oranlarını da kullanarak 1 netin getirisini yani katsayısını bilmeliyiz. TYT için herkese aynı etki ve oranlar geçerli bu yüzden tek bir TYT hesaplaması yapalım ve AYT için her alanı ayrı değerlendirelim. TYT kısmı için netlerinizi: Türkçe= 1,32 Matematik= 1,32 Sosyal Bilimler= 1,36 Fen Bilimleri= 1,36 ile çarpın.

SAYISAL:  AYT için netlerinizi Matematik= 3 Fizik= 2,85 Kimya= 3,07 Biyoloji= 3,07 ile çarpın.

EŞİT AĞIRLIK:  AYT için netlerinizi Matematik= 3 Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 ile çarpın.

SÖZEL:  AYT için netlerinizi Edebiyat= 3 Tarih-1= 2,8 Coğrafya-1= 3,33 Tarih-2= 2,91 Coğrafya-2= 2,91 Felsefe= 3 Din Kültürü= 3,33 ile çarpın.

DİL:  AYT için netlerinizi Dil sınavındaki her netinizi 3 ile çarpın.

Bulduğunuz her sonuçlara ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puanı ve OBP‘yi ekleyin. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesabı için, diploma notunuzu 0,6 ile çarpabilirsiniz. Örn: 85×0,6=51. Böylelikle YKS Yerleştirme Puanınıza hesaplamış olursunuz.

TYT PUAN HESAPLAMA

Türkçe= 3,3 Matematik= 3,3 Sosyal= 3,4 Fen= 3,4 ile çarpıp çıkan sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 taban puan ve OBP’yi ekleyerek (OBP hesabı için diploma notunu 0,6 ile çarpmak yeterli. Örn: 80×0,6=48) TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. 150 barajı için hesap yapılıyorsa, OBP eklenmeden hesap yapılmalıdır.

 

YKS 2019 TERCİH İŞLEMLERİ

2018 yılından itibaren yürürlüğü giren YKS sistemi gereğince adaylar ilk oturum olan TYT puanı ile sadece 2 yıllık yani önlisans bölümlerini tercih edebiliyorlar. 4 yıllık yani lisans bölümlerine gitmek isteyen adaylar ikinci oturum olan AYT sınavına da girerek kendi alanlarına göre testleri çözmek zorundalar. Fakat adayların kafasını karıştıran en önemli konulardan bir tanesi de sınavda hangi alandan test çözecekleridir. Yani lisede eşit ağırlık okumuş olan bir aday sınavda sadece eşit ağırlık çözebileceğini düşünür. Oysaki AYT sınavına giren aday isterse sadece kendi alanını, isterse sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil olmak üzere bütün alanları çözebilir.

AYT sınavları açıklandıktan ve adayların puanı belli olduktan sonra sıra geldi tercih işlemine. Adayların bu süreçte en çok yanıldıkları nokta kendi puanı üzerinde yer alan 4 yıllık bölümleri yazmalarıdır. Tercih yapacak olan aday yazmayı istediği bölümü önceden araştırmalı, geçmiş yıllarda alım yaptığı puanları dikkate almalıdır. Düşük puanlı bir aday “ya tutarsa” diyerek yüksek puanlı bölümler yazarsa, büyük ihtimal boşta kalacaktır. Eğitimciler, adayların tercihlerini kendi puanlarının 20 puan altı ve 20 puan üstü civarlarında yapmalarını önermektedirler. 4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları için aşağıdaki linke tıklayınız...

4 YILLIK BÖLÜMLERİN TABAN - TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ÖSYM 4 yıllık bölümlerin taban puan sıralaması

2019 YKS SONUÇLARI SORGULAMA 

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı duyuruda "12 Şubat günü başvuruların alınmasıyla başlayan YKS-2019 süreci, 15-16 Haziran’da sınavların uygulanmasının ardından şu an itibarıyla sonuç açıklanması ile devam ediyor. Adaylarımız sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr/ sayfamızdan öğrenebilirler. Sonuçların tüm adaylarımıza ve ailelerine hayırlı olmasını temenni ederim." ifadelerine yer verdi. Adaylar, sınav sonuçlarına https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek.

LİSANS VE ÖNLİSANS TABAN PUANI KAÇ OLMALI?

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi puanının en az 150 olması gerektiğini söyleyerek, şunlara kaydetti: Bunun altında puan alan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır. Temel yeterlilik puanları 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır.

YKS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir.

2019- YKS Cevap Kağıtları ve Aday Cevapları Erişime Açıldı

15 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde uygulanan 2019-YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 2019-YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının cevap kağıtlarının görüntüleri ve cevap kağıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru cevapları,  sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceliyebilmeleri amacıyla ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden 17 Temmuz 2019 tarihinde saat 11.35'ten itibaren 10 gün süreyle erişime açılmıştır.

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr  adresine T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve "Cevap Kağıdı Görüntüleme" ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, cevap kağıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir. Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır. 

YORUMLAR 2
  • Çağrı 4 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler
    Cevapla
  • Zahide 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel hazırlanmış
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...