2019 DGS tercihleri başladı: DGS 4 yıllık üniversitelerin taban ve tavan puanları

Dikey Geçiş Sınavına (DGS) giren adayların en çok ilgilendikleri konuların başında üniversitelerin taban – tavan puanları geliyor. ÖSYM tarafından yayınlanacak 2019 DGS tercih kılavuzuna göre 4 yıllık üniversitelerin bölüm bölüm taban ve tavan puanları belli olacak. Peki geçtiğimiz seneye göre üniversitelerin puanı kaç?

2019 DGS tercihleri başladı: DGS 4 yıllık üniversitelerin taban ve tavan puanları
2019 DGS tercihleri başladı: DGS 4 yıllık üniversitelerin taban ve tavan puanları
GİRİŞ 23.08.2019 11:07 GÜNCELLEME 23.08.2019 11:07

DGS'ye giren binlerce öğrencinin en çok merak ettiği konular arasında yer alan 2019 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi ÖSYM tarafından netleşecek. 2 yıllık ön lisans üniversite eğitimi görüp 4 yıllığa tamamlamak isteyen ve bu süre zarfında bölüm değiştirecek öğrenciler gözünü DGS tercih kılavuzuna çevirdi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi konu ile ilgili son olarak sonuçları açıklamış ve adaylar bu aşamadan sonra tercih yapma işlemi için bekleyişe geçmişti. Bizde DGS için geçtiğimiz dönemin üniversitelerin taban ve tavan puanları ile birlikte kontenjanları listesini sizler için hazırladık. Ağustos ayı içerisinde 2019 DGS tercih kılavuzuna göre 4 yıllık üniversitelerin bölüm bölüm taban ve tavan puanları belli olacak.

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2019-DGS tercih işlemleri, 21-28 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Tercih işlemi, 28 Ağustos 2019 tarihinde saat 23:59’da sona erecektir. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak elektronik ortamda yapacaklardır.

DGS tercih kılavuzu için tıklayınız...

 

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

DGS tercihleri, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden alınacak ve adaylar puanlarının yettiği lisans programlarını tercih listesine ekleyebilecek.

 

 

Lisans programlarına geçiş yapacak olan öğrenciler, tercih listelerine mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla en fazla 30 tercih yapabilecekler. Öğrencilere sunulan 30 tercih hakkının hepsinin kullanılması zorunlu değildir.

DGS TABAN VE TAVAN PUANLARI

Türkiye genelinde DGS ile girilebilecek tüm bölümlerin listesi ile hangi bölümün kaçla kapattığını öğrenebileceğiniz DGS taban puanları listesi aşağıdaki gibidir.



DGS TERCİHLERİ İLE İLGİLİ BİLENMESİ GEREKENLER

1-  Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dikey Geçiş Sınavı'da ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren Dikey Geçiş Sınavı de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren Dikey Geçiş Sınavı de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

7- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir.

DGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAKTIR?

DGS Yerleştirme Sonuçları internet (sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar