Atakum Anadolu İHL'den örnek proje

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi, kitap okuma farkındalığı oluşturmak ve kitap okumayı yaygınlaştırmak için “Askıda Kitap” projesi başlattı.

Atakum Anadolu İHL'den örnek proje
Atakum Anadolu İHL'den örnek proje
GİRİŞ 03.03.2020 16:59 GÜNCELLEME 03.03.2020 16:59

Örnek bir proje olan “Askıda Kitap” projesi üç aşamadan oluştu.  İlk aşama olarak kitap kumbarası oluşturan Atakum Anadolu İHL öğrencileri,  ellerinde olan kitapları, kitap kumbarasına atarak projeye destek verdi. Böylece öğrencilere paylaşma ve yardımlaşma duygusu da aşılanmış oldu. 

Atakum Anadolu İHL Felsefe Öğretmeni Meryem Daştan , 10. Sınıf öğrencileri   Beyza Oğuz ve Şulenur Bozkır’ın koordine ettiği “Askıda Kitap” projesinin ikinci aşamasında  toplanan kitaplar, toplumsal yaşam alanlarından Osmanlı Cafe, Özgecan Kadın Kültür Merkezi, Onkoloji Servisi, Yeni Mahalle ve Türkiş Tramvay duraklarına bırakarak insanların kitaba kolay ulaşması sağlandı.  Kitapların askıya asılmasıyla kitaplıkta eskimek yerine birçok insana ulaşması hedeflendi.

Üçüncü aşama da ise projenin değerlendirmesini yapmak için, öğrenciler tarafından hazırlanan anket çalışması ile insanların kitap okuma alışkanlığı tespit edildi. İstatistik sonuçlar almak için, yapılan anket çalışmasına katılan 132 kişinin  projeyle ilgili görüşleri ve kitap okuma alışkanlığı değerlendirildi.

Örnek ve başarılı bir proje olan, “Askıda Kitap” projesinde  araştırmaya katılanların yarısından fazlasının hiç kütüphaneye gitmediği tespit edildi. Kitaplara ulaşımı kolaylaştırmak ve okuma alışkanlığını arttırmak için, gerçekleştirilen proje de kitapların alınıp alınmadığı, alınan kitapların yerine bırakılması ve anketlerin doldurulması konuları takip edilerek tespitler yapıldı.

Bir çok toplumsal alanda yer alan “Askıda Kitap” projesinin en çok ilgi gördüğü alan ise, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Onkoloji  Bölümünde yatan, kanserle mücadele eden çocuklar oldu. Gördükleri tedavi yüzünden hastanede eğitim gören çocuklar, proje kapsamında bir çok kitaba ulaşma şansına sahip oldu.

Atakum Anadolu  İmam Hatip Lisesi Öğretmeni ve Proje koordinatörü Meryem Daştan “Üretken, eleştirel düşünebilen bireylerden oluşan bir toplum olmak ancak okuma bilinci aşılanmış bireylerle mümkündür. Okuma eğitiminin alışkanlık haline gelmesinde bireyin çevresinde kolayca ulaşabileceği kitap ya da kitaplık bulunması, insanların okuma alışkanlığı kazanmasında olumlu bir etki yapacaktır. İnsanlar okumak istedikleri her kitabı satın alma imkânları bulunmadığından bu tip projeler geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Herkesin kitaba ulaşması için atılacak en önemli adımlardan birisi de okullarda ve kapalı mekânlarda kitap kumbarası bulundurmaktır.

Böylece kişilere hem paylaşma ve yardımlaşma duygusu aşılanmış olur hem de toplanan kitapların askıya asılmasıyla o kitap, kitaplıkta eskimek yerine birçok insana ulaşır.  Bekleme yapılan yerlerde kitap okumak, geçirilen zamanı hem zevkli hale getirecek hem de kişinin yeni bir şey daha öğrenmesini sağlayacaktır. Yaptığımız çalışma sonucunda uygun ortamlar oluşturulduğunda insanların kitap okumaya istekli olduğunu ve kitap okumayı sevdiklerini gördük. İnsanların duraklarda beklerken telefonda sosyal medyayla vakit geçirmek yerine askıdaki kitapları alıp okuyarak vakit geçirdikleri tespit edilmiştir. İnsanlar okumak istedikleri her kitabı satın alma imkânları bulunmadığından bu tip projeler geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Projemizin başından sonuna kadar her anlamda destek veren Atakum Anadolu İhl Müdürü Zahir Köseoğluna teşekkür ederiz. ” diye konuştu. 

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi Beyza Oğuz “Askıda kitap ve benzeri projelerin insanlarda yardımlaşma ve paylaşma duygularını pekiştirdiğini düşünüyorum. projede yöneticiler ve öğretmenlere yönelik yaptığımız anketlerde projemizin beğenildiğini gördük. arkadaşlarımızın da proje kapsamında bağışlanan kitaplarının okunduğunu görmek hem bizi hem de arkadaşlarımızı çok mutlu etti. askıda kitap kesinlikle yaygınlaştırılmalı ve kitap miktarı arttırılmalı.Okul müdürümüz ve idarecilerimiz bu projeyi faaliyete geçirmemiz için her türlü  desteği sağladılar.” dedi. 

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi Şulenur Bozkır “Bizim bu projede amacımız sadece yarışmayı kazanmak değil, insanlara paylaşmayı ve kitap okumayı aşılamak. projeyi yaparken bana çok şey kattığını düşünüyorum, umarım diğer insanların da faydalandığı bir şeye vesile olmuşuzdur” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!