Emekli İHL müdürünün yaşadıkları

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin Müdürü Hıdır Kalkan emekliliğinin ardından konuştu. Kalkan, 19 yıl hizmet ettiği bir camiayı topa tuttu.

Emekli İHL müdürünün yaşadıkları
Emekli İHL müdürünün yaşadıkları
GİRİŞ 01.02.2009 15:15 GÜNCELLEME 01.02.2009 15:15
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın büyük oğlu Burak Erdoğan'ın da öğretmenliğini yapan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi eski Müdür Vekili Hıdır Kalkan, emekliye ayrıldıktan sonra imam hatip liseleri ve öğrencilerinin dünyasını AKŞAM Pazar'a anlattı.

Eşinin başının açık, kendisinin Atatürkçü olması ve Alevi kimliğiyle imam hatip çevrelerinde kendi ifadesiyle 'ilk ve tek' olan Hıdır Kalkan, 'Öğrencilerimi çok sevdiğim için okula çok emek verdim. Haberim olmadan başka okula atamam yapılınca emekli olmak zorunda kaldım' diyen Hıdır Kalkan, Kartal İmam Hatip Lisesi'nde müdür olarak görev yaptığı dönemde yaşadıklarını anlattı.

İmam hatip serüveniniz ne zaman başladı?
Gümüşhane'de görev yaptım. Buradaki görevim bitince Kartal'a tayin istedim, 1989 yılında okulun eğitime başlamasıyla Almanca öğretmeni olarak Kartal Anadolu İHL'de göreve başladım.

Okulda kaç yıl görev yaptınız?
19 yıl.

Ne zaman müdür vekili oldunuz?
9 yıl Almanca öğretmenliği, müdür yardımcılığı görevlerinden sonra 2002-2003 eğitim yılında müdür vekili oldum.

Ne zaman emekli oldunuz?
Geçen yıl. Ama emekli olmak zorunda kaldım.

Neden?
İstanbul'da 24 imam hatip lisesi var. Bu liselerin hepsinde ilahiyat mezunları idarecilik yapar. Ben branş öğretmeni olarak ilk ve tek imam hatip lisesi müdürü oldum. Bu da rahatsızlık yarattı. Okul aile birliği üyeleri, ilahiyat kökenli müdür için seferber oldu.

Bu okullarda aile birliği çok mu etkili?
Özellikle imam hatip liselerinde çok etkindir.

Nasıl kişilerden oluşur?
Ya ekonomik durumu iyi olan kişilerden ya da marjinal düşünceli insanlardan oluşur.

Okul aile birliğinde kadın veli olur muydu?
Kadın veliler, okul aile birliğine girmez. Kadın veliler, kendi aralarında ayrı bir birlik oluşturur.

Okulunuzun başka bir özelliği de çok sayıda tanıdık isimin çocuklarının okuduğu bir okul olması değil mi?
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün damadı Mehmet Sarımermer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın iki oğlu Burak ve Bilal Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yeğeni, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kızı, İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın oğlu, Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya'nın yeğeni, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır'ın oğlu öğrencilerimiz arasındaydı.

Öğrencilerle iletişiminiz nasıldı?
19 yıl emek verdim. Öğrencilerimi dershanelere, üniversitelere yazdırarak, burslar aldırdım. Öğrencilerimi, mesleğimi çok sevdiğim için olağanüstü bir şekilde çalıştım. Hala her gün 15-20 öğrencim yanıma gelir, beni çok severler.  

Mali kaynağı nasıl buldunuz?
Üsküdar Belediyesi'nden başlayarak, diğer belediyeleri gezdim. Samandıra, Ümraniye ve Pendik belediyeleri itiraz etmedi. Belediyeler dershane müdürünü çağırarak, liste yaptı. Ancak ücretlerde indirim yaptırıyorduk. Benim vekilliğim boyunca 3 sene böyle oldu.

ÖĞRENCİLERE BURS VERDİRDİM

Üniversiteye girmelerine de yardımcı olmuşsunuz...
Dereceye giren öğrencilerimiz vardı ancak puanları düştüğü için hedeflerine ulaşmaları zor oluyordu. Ben onlara 'Bana güvenen varsa, özel üniversite yazsın' deyince, herkes şaşırdı. O zaman AKP İstanbul İl Başkanı olan Mehmet Müezzinoğlu'na giderek, 'Öğrencilerim çok çalıştı, yüksek puan aldı. Ortada mı kalsınlar?' deyince; o da, 'Bana sormadan öğrencilere nasıl söz verirsin?' dedi. İkna etmeyi başardım ve özellikle Bilgi Üniversitesi'ne yüzde 50 indirimli  kayıt ettirdik. Bugün o üniversitede 100'e yakın imam hatip lisesi öğrencisi var.

Okulda sosyal faaliyetler oluyor muydu?
Türkiye tarihinde ilk kez bir imam hatip lisesi'nde kültür sanat şenliği yaptım. Ama okul aile birliği üyeleri ile velilerin eleştirilerine hedef de olmadım değil.

Neden eleştirildiniz?
Şenlik kapsamında gitar gösterisi gibi etkinlikler de vardı. 'Böyle faaliyet mi olur' dediler. Yine şenlik kapsamında Prof. Toktamış Ateş'i konferans vermesi için getirdim. 'Bu adamın bu okulda ne işi var, imam hatip lisesi'nde bunlar olur mu' dediler. Kartal Meydanı'nda yaptık şenliği... Şenlik, Kartal'daki tüm liseleri kapsadığı için diğer kız öğrenciler mini etekli diye tepki gösterdiler. Yine mezuniyet törenlerinde, kız öğrencilerim Türk Sanat Müziği konseri verirdi. Bazı veliler, 'Kız öğrenciler sahnede olur mu?' diye itiraz etti.

Başka engellerle karşılaştınız mı? 
Folklor ekibi kurma konusunda da sıkıntı yaşadım. Folklor ekibine 'Kız-erkek yan yana olur mu diye' tepki gösterdiler. Kız-erkek ayrı ekip kurmak istedim; 'Bu okulda olmaz' dediler. O yüzden kuramadım.

RÜYAMDA GÖRDÜM, BAŞINI KAPATMIŞSIN

Lojmanda mı kaldınız?
Evet. 12 yıl lojmanda oturduk.

Eşinizin başı açık...
Lojmanda da başı açık olan tek kadındı.

Lojmanda komşuluk nasıldı? Gidiş geliş olur muydu?
Olurdu. Ancak aile görüşmelerinde, kadın-erkek ayrı otururdu. Harem-selamlık. Sohbetlerde de erkeklere hizmeti yine erkekler yapardı.

Filiz Kalkan: Kadınlar kendi aralarında gidiş gelişleri çok olurdu. Benimle de görüşmeleri iyiydi.  Bazı kadınlar bana 'Rüyamda gördüm, başını kapatmışsın. Niyetin var mı?' deyince, ben de 'Niyetim yok' derdim. Eşim bu okulda ilk göreve başladığında bazı öğretmen arkadaşların eşi çarşaflıydı, ancak daha sonra çarşafları çıkardılar. Ailecek görüşmelerimizde kadın-erkek ayrı oturulurdu. Ama bize gelindiğinde biz, bu ayırımı yapmazdık.

KAYNAK: AKŞAM-PAZAR
YORUMLAR 49
  • abidin 14 yıl önce Şikayet Et
    !!. Allah kendisinden razı olsun!! tabi bu tip açıklamalar yapmasını her ne akdar doğru bulmasamda 10 yıldan sonra bir kenara itilmenin duygusal dışa vurumu olarak nitelendiriyorum! Sağol varol BABAAAA!!! Asıl kartalın pastasını yemek isteyenler seni oradan gönderenlerdir!! Niyemi ? çünkü seni istedikleri zaman ellerinde oynatamazlar!! kafan atar HADİ LAN ORDAN dersin!! Uzun lafın kısası sagol varol HIDIR BABAAAAAA!!! KARTAL SENI HIC BIR ZAMAN UNUTMAYACAK!!!
    Cevapla
  • abidin 14 yıl önce Şikayet Et
    !!!!!!. Günahıyla , sevabıyla adam bu okulda 19 sene geçirmiş. işin içinde olmayanlar belki de bilemez ama ben de o okulda 5 sene okumuş bir insan olarak gördüğüm kadarıyla bu insanın paraya pula çok fazla tamah etmediğine aynel yakin şahitik ettim!! yani bir takım imtyazlarını kullanmıitır makamının fakat onun yerinde başkası olsaydı KAİHL o zorlu dönemlerden bu kadar sağlam cıkmazdı!! Elinden geldiğince öğrencilerine faydalı olmaya calısmıs babacan tavırlarıyla herkesin sevgisini kazanmıs bir insandır!!
    Cevapla
  • keramet aynada 15 yıl önce Şikayet Et
    anlamıyorum. insanları yaftalıyarak kendi anarşilerini haklı göstermek istiyenleri......... soruyorum........ yıllarınızı verdiğiniz bir okuldan birileri istedi diye siz gidecek olsanız acaba ne yapardınız......... dikkatinizi çekerim......... hıdır hocadan memnun olanlar onun çalışanlrı ve öğrencileridir; bir üst rütbede ki amiri değil KERAMET AYNADA BİR BAKALIM ONA BİZİ SEVEN VAR MI ORDA
    Cevapla
  • sultan polat 15 yıl önce Şikayet Et
    haksızlık. hıdır hocam bitanedir o kendini öğrencilerine adamış hem baba olmuş hemde bi dost olmuş kendinden önce düşünmüş herkesi belkide bu yüzden oluyor bunca ağır eleştiri.alevi hoca demişsiniz Alevi müslüman değilmi Alevinin kitabı Kuranı Kerim değilmi Alevinin Peygamberi HZ.Muhammed değilmi unutmayın ki HZ. Muhammed kuzenidir HZ. Ali Aynı zamanda damadıdır.kıldan ince köprüden Hıdır babamın sendelemeden gecicene inanıyorum cünkü ne olursa olsun incinsede incitmedi şimdi düşünelim kim cennetlik yada cehenemlik ?
    Cevapla
  • Ramazan Şahan 15 yıl önce Şikayet Et
    Son Çağrı. Sayın vekil müdür! Bak artık yaşın geldi geçiyor. bırak bu hevesleri. bu güne kadar yaptıkların senin olsun! gel artık dön! Bak Allah gecinden versin! Ecel kapını çaldığı zaman gene bu marjinal dediğin kesimin gafilleri senin namazını kıldıracaklar. biraz saygılı ol! Şu an etrafında dost gibi gözükenlerden sana iki cihanda fayda gelmez. Tevbe et belki Allah İHL'lilerin hatırına seni de cennetin kısal yamaçlarına alır. Bu camiaya duyduğun kötü duygularından vazgeç. Cennette seninle dost olmaya varız. olur mu
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi lan ordan. okulun zor zamanında nerdeydiniz arka bahçe kaçkınları!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı