Biyoloji mezunları TUS'a girebilecek

Danıştay 8. Dairesi, biyoloji bölümü mezunlarının tıpta uzmanlık sınavına girmelerini engelleyen yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.

Biyoloji mezunları TUS'a girebilecek
Biyoloji mezunları TUS'a girebilecek
GİRİŞ 28.11.2009 10:44 GÜNCELLEME 28.11.2009 10:44
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığının 18 Temmuz 2009 tarihli Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin geçici 4. maddesinde yer alan ''992 sayılı Kanun hükümlerine göre veteriner, eczacı ve kimyager olanlar, kendi alanlarına ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji alanlarında TUS'ta başarılı olmaları kaydıyla uzmanlık eğitimi yapabilir'' hükmünün, eksik düzenleme ile biyoloji bölümü mezunlarının tıpta uzmanlık eğitimi almasını engellediği gerekçesiyle iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açıldı.

Danıştay 8. Dairesi, düzenlemenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, yönetmeliğin geçici 4. maddesi ile veteriner, eczacı, kimyager olanlar için kendi alanlarında düzenleme yapılana kadar tıbbi biyokimya ve tıbbi mikrobiyoloji alanlarında tıpta uzmanlık eğitimi alabilme imkanı sağlandığı ancak biyoloji bölümü mezunlarının madde metninde yer almadığı belirtildi.

Anayasa'nın eşitlik ilkesine vurgu yapılan kararda, idarenin düzenleme yetkisine sahip olduğu alanlarda, aynı ve benzer durumda olan kişi ve olaylar için eşit uygulamayı sağlamak adına objektif düzenlemeler yapması ve istikrarlı uygulamalarda bulunması gerektiğine işaret edildi.

Kararda, ''İdarenin yetki sahibi olduğu alanlarda yapacağı düzenlemelerde, haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından ayrılması, sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına gelecektir'' denildi.

Türkiye'de 1929 yılından bu yana tıpta uzmanlık eğitiminin, tüzüklerle düzenlendiği hatırlatılan kararda, 1219 ve 992 sayılı kanunlarla da 1956 yılından bu yana kendi bölümleriyle ilgili alanlarla sınırlı olmak üzere veteriner, eczacı, kimyager ve biyoloji bölümü mezunlarına tıpta uzmanlık eğitimi alabilme imkanı tanındığı belirtildi. Bu kapsamda uzun süredir devam eden ve idari düzenlemelerle belirlenen istikrar kazanmış uygulamaya ilişkin 1219 ve 992 sayılı yasalarda değişiklik yapılmadığı ifade edilen kararda, şöyle denildi:

''Hukuki bir neden, bilimsel bir gerekçe olmadan, biyoloji bölümü mezunlarının tıpta uzmanlık eğitimini almasını engelleyen ve düzenli idare ilkesine aykırı olarak düzenlenen Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin geçici 4. maddesinde eksik düzenleme nedeniyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenlerle, temel idare hukuku prensiplerine ve hukuka açıkça aykırı olan dava konusu düzenlemenin, biyoloji bölümü mezunlarının tıpta uzmanlık sınavına girmelerini engelleyecek olması dikkate alındığında, giderilmesi güç veya olanaksız zararlar doğuracağı da açıktır.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 20
  • Sema 3 yıl önce Şikayet Et
    Aradan 10 yil da geçmiş olsa sizin gibilerin cevabini veririz!
    Cevapla
  • Sema 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten tus hakkimiz varken elimizden alindi biz hakkimizi geri istiyoruz kimyacilar girebiliyoken acaba bizim elimizden niye alındı cunku buyuk rakibiz de ondan!
    Cevapla
  • Mehmet AKINCI 13 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Doktor arkadaşlarım. Bende biyoloji okuyorum ve yaptıgım işin en iyisini yapmak istiyorum ve onun için çaba harcıyorum.Öss hata yapıp calışmadım ve biyolojiyi yazdım ve hak ederk okuyorum.Sizin derdiniz bizi hiç bir zaman cekememezlik oldu.Sorun bizde deil sizleri yetiştireen bazı hocalarda.siz Tıp okuyanlar insan üstü bi varlık olarak görünüo.Tus ile doktor olunmuyor.bizim alanımız temel bilimler Genetik siz aldınız biz napcaz? bizler insanları muane etmiyorz.Doktorlar muane eder tahlil için bize gönderirler bu kadar basit işt
    Cevapla
  • baytar 7 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru. birde 6 yıl okuduk işte biz böyle akıllı varlıklarız şöyle mükemmeliz diyorlar ama hala biyologlarında kendi bölümünü değil de mikrobiyoloji,genetik gibi bölümleri seçeceğini bilmiyolar mı acaba. gerçekten çok akıllılar.
    Cevapla
  • Dilek 13 yıl önce Şikayet Et
    aradaki farkı kavrayın. arkadaşlr önce şunu idrak etmek gerek,herkesin yapacağı iş belli zaten,bir tıp doktoru 6 yıl boyunca teşhis ve tedavi üzerine eğitim alır.Çoğu doktor ne tansiyon ölçmeyi bilir ne enjektör kullanmayı:)ve bir doktorun laboratuarda ne işi olabilir.Biyoloji mezunları kendi alanlarında uzman oluyorlar.Türkiyede mikrobiyoloji,biyokimya,histoloji,moleküler genetik vs. ana bilim dallarının uzmanları hep biyologtur.şunu da eklemek gerek Tusun ilk on sırası genelde biyologlardır.Bu yüzden hakları ellerinden alındı.
    Cevapla
  • Sema 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle
    Cevapla
  • by melenkolik 13 yıl önce Şikayet Et
    öss de 360 almak senin marifetin değil bu eğiti sisteminin trajik yüzü.... arkadaşlar içinde olduğumuz eğitim sistemi var oldukça bu kavgalar sürecek...tıp=biyoloji değil midir?biyolojiye yatkın çok beyin gücümüz var ama bi mat bi fizik yüzünden çok başarılı tıpçı olabilecek arkadaşlarımız bugün çok kötü şartlar altında ço kötü bölümler okumakta...iyi düşünün hak verceğinizi düşünüyorum...saygılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması!
Meteoroloji'den Marmara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı!