Dersane ve özel okulların standartları değişti!

Milli Eğitim Bakanlığınca, Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesini günümüz şartlarına göre, değişen, gelişen yöntem ve tekniklere uygunluk sağlaması için yeniden düzenledi.

Dersane ve özel okulların standartları değişti!
Dersane ve özel okulların standartları değişti!
GİRİŞ 22.03.2010 11:05 GÜNCELLEME 22.03.2010 11:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeyle, dershanelerde en az 3 yerine 6 derslik olması, dershanelerin bütün birimlerinin, aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarında veya bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında olması şartı getirildi.

Edinilen bilgiye göre, MEB, Özel Öğretim Kurumları Standartları Yönergesini günümüz şartlarına göre, değişen, gelişen yöntem ve tekniklere uygunluk sağlaması için yeniden düzenledi.

Bu yönergenin yürürlüğe girmesiyle, 17 Kasım 2004 tarihli Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi'' yürürlükten kaldırıldı.

Yetkililer, yeni yönergenin teknolojiye ve günümüz şartlarına uygun olmasının amaçlandığını kaydetti.

Buna göre yönergede, özel öğretim kurumlarının yerleşim planı, derslik sayıları, dersliklerde öğrencinin kullanım alanı, kurumlarda bulunması gereken bölümler ile ilgili hususlar yer alıyor.
Özel okullardaki dersliklerin pencere alanları, dersliklerde öğrenci için kullanım alanları, merdivenler ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Özel okullarda bedensel özürlü bireyler için okulun bahçe ve bina girişi ile zemin katının merdiven bulunan bölümlerinde rampa bulunacak.

Özel öğretim kurumları, mevcut tuvalet ve lavabolarının birini 1 yıl içerisinde bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun hale getirecek.

EN FAZLA 30 ÖĞRENCİYE BİR DERSLİK

Okulların seviyesine göre en az öğretim süresi kadar derslik bulunacak. Derslikler, okul öncesi eğitim kurumlarında en çok 20 öğrenciye, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde en fazla 24 öğrenciye, diğer sınıflarda en fazla 30 öğrenciye bir derslik olacak şekilde hesaplanacak.

Okullarda bedensel özürlü bireylerin kullanımına uygun şekilde düzenlenmiş tuvalet ve lavabo bulunacak.

İlköğretim okullarında ayrıca teknoloji ve tasarım dersliği de bulunması gerekecek.
Yönergede, laboratuvar konusunda da bir düzenleme yapıldı.

Buna göre, aynı bina veya kampüs içinde birden fazla program uygulayan ortaöğretim kurumlarında her program için ayrı laboratuvar istenmeyecek. Bundan sonra aynı kampüs içindeki kurumlar ortak laboratuvar kullanabilecek.

Özel okullarının büro hizmetleri, rehberlik ölçme ve değerlendirme odalarında, öğretmenler odasında ve yemekhanede Atatürk resmine ek olarak İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin de bulunması gerekecek.

Özel ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında sağlık odası bölümü bulunması zorunluluğu kaldırıldı.

ÖZÜRLÜLER İÇİN RAMPA

Bedensel özürlü bireylere ait öğretim programı uygulayan özel eğitim rehabilitasyon merkezlerinin merdivenlerinin her iki tarafında da özürlülerle ilgili Türk Standartları Enstitüsü standartlarına uygun korkuluk ve küpeşte yapılacak.

Özel eğitim okullarının merdivenleri için gerekli standartlarda rampa olacak. Bedensel özürlü bireyler için asansör bulunacak.

''DERSHANE AÇMAK ZORLAŞACAK''

Özel dershanelerle ilgili hükümlerin de yer aldığı yönergeye göre, dershanelerin dersliklerinde en az 6 derslik olacak. En az 20'şer metre kare olacak dersliklerde en çok 30 öğrenci bulunabilecek.
Yetkililer yapılan değişiklikle dershane açmanı zorlaştırıldığını, dershanelerin eskiden 3 derslikle açılabilirken, şimdi en az 6 derslikle açılabileceğini belirtti.

Özel dershanelerin nerelerde açılabileceğinin düzenlendiği yönergede, özel dershanelerin bütün birimleri aynı binanın birbirine bitişik daire veya bitişik alt ve üst katlarda; bitişik binaların birbirine bağlantılı aynı katlarında ve aynı bahçe içerisinde tamamı kuruma ait binalarda olacak.

Dershanelerin kurucu, müdür ve müdür yardımcısı odalarında, rehberlik servisi odasında, öğretmenler odasında, laboratuvarlarda Atatürk resminin yanı sıra İstiklal Marşı ve Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi yer alacak.

Yönergede, hizmet içi eğitim merkezleri ve uzaktan öğretim ve Özel Motorlu Taşıt sürücü kurslarıyla ilgili de düzenlemelere yer verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • kerem yılmaz 14 yıl önce Şikayet Et
    dersanelerle alıp veremediğiniz ne?. devletteki öğretmenler ikidebir dersaneleri suçlayıp durmayın. bende 2 sene sözleşmeli olarak çalıştım. gazetesini çayını alıp derse giden öğretmenle biz dersane öğretmenlerini aynı kefeye koymayın. KPSS den 92 puan alıp atanamayan ve aç kalmaktansa dersanede çalışan arkadaşlarım var. 55-60 puanla atanıp birde başımıza ahkam kesmeyin. senin haftada girdiğin derse ben iki günde giriyorum. çocuklar bize boş ve eksik geliyorlar ve hemen hemen hepsi okullar kapansın dersaneler açılsın diyor. neden düşünün?
    Cevapla
  • omer 14 yıl önce Şikayet Et
    Adelet sart. Ben kisa sure dersanecilik yaptim.. bu konuda bir mektup yazmayi dusunuyordum belki sesimi buradan duyan olur...dersanelerin fiziksel acidan iyi olmasini istiyorlar..ancak tum dersanelerde hafta sonu bir ogretmen gunde 11 saat derse giriyor...soruyorum size nicin meb de 6 saatte. dersanede 11 saat...once egitim kalitesi duzelmeli...ya dersanelerdeki meb yazisi kalkmali yada dersaneleri meb standartlarina cekmeli...
    Cevapla
  • ahmet hakanay 14 yıl önce Şikayet Et
    Ya imamhatipleri kapatin, ya meslek liselerini serbest birakin. Önce Dersanelerin varligi tartisilmali. neden icap ediyorda dersaneye gerek duyuluyor.Milli Egitim sistemindeki bozukluklar ve Üniversiteye giristeki aksakliklar ve en önemlisi meslek liselerinin düzgün planlanmamasi hem kalifiye eleman, hem üniversitelere giristeki yigilmalari engelleyecek.Tabi bizdeki laiklerin Imam-hatipler yüzünden bütün ülkeyi mahvetmekte.Madem Imam-hatipler kanunla kurulmus niye korkuyorlar ki.ya I.H.kökten kapatin böyle sorun olmasin. ben dersanenin faydasini görmedim.para tuzagi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde