SBS'de yabancı dil sınavı iptal edilecek mi?

Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yabancı dil testlerine ait cevap anahtarlarının farklı olmasının konu edilerek, sınavın iptal edilebileceği iddialarına ilişkin açıklama geldi.

SBS'de yabancı dil sınavı iptal edilecek mi?
SBS'de yabancı dil sınavı iptal edilecek mi?
GİRİŞ 10.06.2010 11:18 GÜNCELLEME 10.06.2010 11:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Mahmut Tüncel, Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yabancı dil testlerine ait cevap anahtarlarının farklı olmasının konu edilerek, sınavın iptal edilebileceği iddialarına ilişkin olarak, ''Sınavın kesinlikle, kısmen veya tamamen iptal edilmesi söz konusu değildir'' dedi.

Tüncel, ''Yapılan sınavların bütün yönleriyle merkezi sistem sınav kurallarına, ilgili mevzuata, hakkaniyete ve adalete uygun olarak gerçekleştirilmiştir'' dedi.

Mahmut Tüncel, ''SBS'de farklı yabancı dil testlerine ait farklı cevap anahtarı olması'' konusuna ilişkin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

SBS'de İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca olmak üzere 4 dilde yabancı dil sınav sorusunun yer aldığını, öğrencilerin sınavda hangi testi çözeceklerini önceden belirlediğini anımsatan Tüncel, geçen seneki sınavlarda yabancı dil testlerinin sorularının farklı ancak cevaplarının aynı olduğunu söyledi.

Tüncel, ''Yabancı dil testlerinin cevaplarının aynı olacağına dair hiçbir şekilde kural olamaz'' dedi.

-DİLEKÇE İLE BAŞVURU İÇİN YARIN SON GÜN-

Tüncel, bunun sonucu olarak da SBS e-Başvuru Kılavuzu'na, ''Öğrenci 2 yabancı dil eğitimi zorunlu olan okullarda öğrenim görüyorsa velinin okul müdürlüğüne verdiği dilekçede talep ettiği dile ait testleri çözecektir'' ibaresinin konulduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bazı özel okullarda iki yabancı dil eğitimi veriliyor. Kılavuzda yapılan açıklamaların, genelgedeki hatırlatmalar ve test kitapçığındaki uyarılara rağmen sorumlu olduğu yabancı dilden başka bir dilde soruları cevaplandıran öğrencilerin sorunlarını çözmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere, velisinin dilekçesi ile başvurması halinde, sınavda işaretledikleri dilden değerlendirmeye alınmaları konusunda bir kolay getirdi. Şu ana kadar konuyla ilgili kendilerine yaklaşık 650 dilekçe geldi.''

Dilekçe ile başvuru süresinin yarın mesai bitiminde sona ereceğinin altını çizen Tüncel, dilekçelerden örnekler vererek, bazı dilekçelerde ''Her ne kadar benim dilim İngilizce de olsa, ben Almanya'da yaşadığım için bu dili daha iyi öğrendim. Bunun için de Almanca testini yanıtladım'' denildiğini belirtti.

Tüncel, ''Yapılan sınavların bütün yönleriyle merkezi sistem sınav kurallarına, ilgili mevzuata, hakkaniyete ve adalete uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Sınavın kesinlikle, kısmen veya tamamen iptal edilmesi söz konusu değildir'' diye konuştu.

Mahmut Tüncel, yabancı dil testinin değerlendirme dışı bırakılmasının bu testte başarılı olmuş, sınavının genel kurallar çerçevesinde usulüne uygun olarak tamamlamış yüz binlerce öğrenci açısından büyük bir haksızlığa yol açacağını belirtti. Tüncel, dilekçelerin suiistimali önlemek amacıyla incelendiğini söyledi.

Bu uygulamanın sadece SBS'ye girmiş ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencileri için geçerli olduğuna işaret eden Tüncel, 12 Haziran Cumartesi günü SBS'ye girecek ilköğretim 6. sınıf öğrencileri için böyle bir şeyin yapılmayacağını, bu nedenle öğrencilerin okuduğu yabancı dile ait soruları cevaplamaları gerektiğini vurguladı.

Tüncel, ''Salon görevlilerinin testlerin cevap anahtarları ile ilgili görüş belirtmeleri, sorular üzerinde yorumlar ve kişisel değerlendirmeler yaparak öğrencileri yanlış yönlendirmemeleri gerekmektedir'' dedi.

-''HERHANGİ BİR YABANCI DİLİN ÖLÇÜLMESİ FİKRİNE DAYALI DEĞİL''-

Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi'nin uygulamaya konulduğu 2008 yılından itibaren yapıldığını hatırlatan Tüncel, SBS'lerde öğrencilerin öğretim yılı boyunca elde ettikleri kazanımların, daha iyi değerlendirilmesi amacıyla yabancı dil dersinden de test sorusu hazırlandığını ve değerlendirmeye alındığını anlattı.

Bu çerçevede sistemin mantığının öğrencinin bildiği herhangi bir yabancı dilin ölçülmesi fikrine dayalı olmadığının altını çizen Tüncel, ''ABD'de yaşamış bir ailenin çocuğunun gelip Türkiye'deki sınavda İngilizce soruları çözmesi bizim eğitim sistemini yansıtmaz'' dedi.

Tüncel, şunları söyledi:

''Farklı dillere ait cevap anahtarlarının aynı olduğu yönünde geçmiş yıllarda ve bu yıl Bakanlığımızca yapılmış herhangi bir açıklama, bilgi veya böyle olmasını gerektiren bir mevzuat söz onusu olmamıştır. Bu nedenle cevap anahtarlarının ayrı olacağı konusunda yeni bir açıklama yapılmasını gerektiren bir durum söz konusu değildir.

Ayrıca, 2008, 2009 ve 2010 SBS soru kitapçıklarında yabancı dil sorularının bulunduğu bölümde, bütün yabancı dilleri kapsayacak şekilde ve özel çerçeve içerisinde 'Bu gruptaki sorular yabancı dillere aittir. Okuduğunuz yabancı dile ait soruları cevaplandırınız' uyarısına yer verilmiştir.''

Sınav kılavuzlarının velileri, okul yöneticilerini, öğretmenlerini ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla hazırlandığını vurgulayan Tüncel, bu durumun her yıl yayınlanan genelgelerle de yönetici ve öğretmenlere duyurulduğunu söyledi.

Tüncel, ''Bu duyurular içerisinde hiçbir zaman yabancı dil testlerinin cevap anahtarlarının ortak olacağı ifade edilmemiştir'' dedi.

Mahmut Tüncel, öğrencilere dağıtılan cevap kağıtlarında yabancı dil ile ilgili seçim yapabilecekleri bir bölüme yer verilmemesinin nedeninin, öğrencilerin tamamının yabancı dil bilgisinin e-okul sisteminde yer alması olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okumayan öğrencilere Sosyal Bilimler testinde alternatif soru sorulmak suretiyle bu dersi okumayanların mağduriyetinin önlendiğini belirten Tüncel, bu soruların alternatif soru olduğunu ve bu nedenle cevap şıklarının aynı olmasının olağan bir durum olduğunu vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • 365 13 yıl önce Şikayet Et
    anket asıl bunun için yapılmalı. kibar 1907 arkadaşımız iptal için referandum yada anket yapılsın demiş.. Asıl anket bu bakan değişmelimi değişmemelimi diye yapılmalı.. Kesin sonuç deişsin diye çıkar :=) Ankaradaki anketten sorumlu bakanlığımıza duyrulur nasılsa işiniz gücünüz yok eğitime anket yapmakdan başka :=)
    Cevapla
  • kibar1907 13 yıl önce Şikayet Et
    iptal edilmeli. yabancı dil bölümü iptal edilmesi gerekir..milli eğitim bakanlığı iptal edilsinmi edilmesinmi diye referanduma gitsin iptal sonucu çıkar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak