Çubukçu: Kriz özel okulları da teğet geçti

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 2008-2009’da dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin eğitim sistemini de teğet geçtiğini söyledi.

Çubukçu: Kriz özel okulları da teğet geçti
Çubukçu: Kriz özel okulları da teğet geçti
GİRİŞ 03.02.2011 13:34 GÜNCELLEME 03.02.2011 13:34
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bakan Çubukçu, özel okulların kriz yıllarından, 2001’de olduğunun aksine öğrenci sayılarını artırarak çıktığını söyledi.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin düzenlediği 10. Antalya Eğitim ve Beyin Sempozyumu’na katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin ücret karşılığında okuduğu özel okulların ekonomik kriz dönemlerinde öğrenci sayısında azalma olduğu için zor durumda kaldığını belirtti.

Türkiye’nin 2001’de yaşadığı krizde özel okulların öğrenci sayısının yüzde 16 oranında azaldığını ve bu kaybın ancak üç yılda geri alınabildiğini ifade eden Çubukçu, “Açıkçası bizler 2008-2009 yıllarındaki küresel ekonomik krizde de özel okulların öğrenci kaybedebileceğinden kaygılıydık.

Memnuniyetle belirtmeliyim ki iktidarımızın bütün yıllarında olduğu gibi son iki yılda da özel okullarımızdaki öğrenci sayısında azalma değil artış olmuştur.

Bu artışın birkaç sebebi vardır. Birincisi Sayın Başbakan'ımızın defalarca söylediği gibi kriz bizi teğet geçmiştir.

İkincisi de özel okullarımız 2001 krizinden ders çıkararak daha tedbirli davranmışlardır.

Bunun yanında bakanlığımız bu süreçte özel okulların işini kolaylaştırıcı, okullarımızın önünü açıcı kararlar almış ve mevzuat düzenlemeleri yapmıştır.” diye konuştu.

Türkiye’deki toplam öğrenci sayısının 2002’den bu yana yüzde 7,32 artarken, özel okullardaki öğrenci sayısının 223 binden 466 bine çıkarak yüzde 109’luk bir artış sağlandığını dile getiren Bakan Çubukçu, şöyle konuştu: “Bu süreçte resmi okullarımızdaki derslik başına düşen öğrenci sayısında önemli ölçüde azalma olmasına, resmi okulların fiziki yapılarının ve donanımlarının çok iyi bir seviyeye çıkmasına rağmen gerçekleşmiştir.

Özel okullarımız personel istihdamı konusunda da çok önemli işlev görmektedirler.

Bu öğretim yılında özel okullarımızda 50 bin 853 öğretmen çalışmaktadır. Şu anda resmi okullarımızda 23 bin öğrenci için bir öğretmen görev yaparken, özel okullarımızda 9 öğrenciye bir öğretmen düşmektedir.

Yani özel okullarımız resmi okulların 2,5 katı fazla personel istihdam etmektedir.”

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERE ÖZEL OKUL TAVSİYESİ

Eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adaylarının atama beklediğini anımsatan Bakan Çubukçu özel okullarda çalışabileceklerini hatırlattı.

Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda eğitim fakültelerinde çok fazla öğretmen adayı mezun olmakta ve atama beklemektedir.

Eğer önümüzdeki süreçte özel okullardaki öğrenci sayısını hızla artırabilirsek bu öğretmen adaylarına da özel okullarda çalışma imkanı sunulmuş olacaktır.

Özel okullardaki öğrenci sayısının toplam öğrenci içindeki payı yüzde 3’e ulaşmıştır.

Bu oranın yeterli olmadığını kabul etmekteyiz. Oysa gelişmiş ülkelerde bu oranlar yüzde 10’nun üzerindedir.

Özel okulların eğitim sistemimizdeki payı arttıkça eğitimdeki kalitenin yükselecektir.

Ayrıca resmi okullardaki öğrenci yoğunluğunun da düşmesi sonucunda bu okullardaki öğrencilerin daha iyi eğitim görmeleri sağlanmış olacaktır.

Önceliklerimiz arasında özel öğretimin desteklenerek payının artırılması da bulunmaktadır.

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan ise paralı resmi okullar statüsünde olduklarını belirterek, rekabet için çabalarken Rekabet Kurumu’nun okullara baskın yapmasından şikayet etti.

Gülan, “Rekabeti sanatta, sporda yapmaya çalışıyoruz.

Okullarımızı yönetemiyoruz. e-okul bizi mahvediyor.” dedi. Gülan, özel okulların askeri birlik gibi tek tip olmaya mecbur bırakıldıklarını savundu.

Sempozyumun açılış bölümünde Bakan Nimet Çubukçu’nun yanı sıra derneğe hizmet vermiş eski başkanlardan Fahamettin Akıngüç, Dündar Uçar, Ünal Avcı, Rüstem Eyüboğlu’na plaket verildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • cevher munis 13 yıl önce Şikayet Et
    adalet... sayın bakanım bu bakanlıkta sadece öğretmenler hizmet etmiyor onlara yaranacam diye bütün hükümetler onlara çalıştı lütfen biraz adalet biz memurları şefleride düşünün siz yapamıyorsanız gidin başka bir bakan gelsin siz ve sizden önceki bakanlarında aklına gelmiyorduk partinizin ilk adına uygun hareket edin ve adaletle hareket edin..
    Cevapla
  • behice 13 yıl önce Şikayet Et
    mesleki ve teknik ögretmenler nereye?. egitim fakültelileri özel okullara yönlendiriyorsunuz biz mesleki ve teknik egitim fakültelileri nereye yolluyorsunuz sayın bakan?bizlerin özel okullarıda yok..ögretmenlik diplomasıyla işveren de iş vermiyor bizim çektigimiz katsayı zulmune iş zulmünüde sizler eklediniz..
    Cevapla
  • Kaan28 13 yıl önce Şikayet Et
    edebiyat!. sayın bakan bir gitse de eğitime kalıcı çözümler bulan bir bakan gelse diye düşünüyorum. otel otel gezip boş vaatlerde bulunacağına hizmet etsin. neyse ki üç ayı kaldı. bir daha da bakanlık yüzü göremez zannediyorum bu performansla...
    Cevapla
  • tuba 13 yıl önce Şikayet Et
    her şey para!!!. değil mi sayın bakan...özel okulları çoğalttın diyelim o okul kim hangi para ile gönderecek çoçuğunu....daha gerçekçi çözümler istiyoruz...açıklama bekliyoruz sayın bakan...personel müdürün açıklama yaptı yerel kanalda ...ek atama yapmayı düşünüyoruz şeklinde...öğretmen adayları sınava konsantre olamıyor,sınava 5 ay kaldı sayın çubukçu...bu saatten sonra olumsuz bi açıklma yapılırsa buna dair o zaman görün öğretmen adaylarının öfkesini...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti