Turizmde öncü meslek yüksek okulları

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve Turizm Araştırmaları Derneği'nin yaptığı araştırma turizm eğitiminde önce Meslek YÜksek okullarını sıraladı.

Turizmde öncü meslek yüksek okulları
Turizmde öncü meslek yüksek okulları
GİRİŞ 20.06.2011 17:55 GÜNCELLEME 20.06.2011 17:55

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin, Turizm Araştırmaları Derneği işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Yüksek Öğrenimde Turizm Eğitiminin Durumu Raporu ” Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumlarındaki turizm eğitiminin halini turizm eğitimi almak isteyenlere ve bu sektörde istihdam eden kuruluşlara yol haritası olması amacıyla açıkladı.

Turizm Eğitiminde Öncü Meslek Yüksek Okulları

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi ve Turizm Araştırmaları Derneği işbirliğiyle hazırlanan “Yüksek Öğrenimde Turizm Eğitiminin Durumu Raporu” İAÜTAM Başkanı Zeynep Banu DALAMAN tarafından açıklandı.

Ülkemizde bulunan meslek yüksekokullarının nerdeyse tamamının (%80) turizm eğitimi verdiğini belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Banu DALAMAN, Türkiye’de turizm mesleğinin iki yıllık yüksek öğrenimi gerektiren bir meslek olarak yerleştiğini ifade etti. Yine araştırmanın sonucuna göre turizm yüksek öğrenimi gören öğrencilerin yaklaşık dörtte üçü (% 72) iki yıllık meslek yüksekokullarında eğitim görmektedirler.

Turizm eğitimi veren yüksek öğrenim kurumlarının nerdeyse tamamı (% 88) devlet kurumlarından oluşurken, Vakıf üniversitelerinin turizm eğitimine yönelmedikleri tespit edilmiştir.

 Turizm eğitimi alan öğrencilerin tercihen % 60’lık bölümü konaklama, otelcilik eğitimini tercih ettikleri görülürken,  acentecilik, gastronomi, yeme içme ve rehberlik turizm öğrencileri tarafından az da olsa tercih edilen diğer bölümlerdir.

Raporu oluşturan verilerin TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve MEB’den sağladıkları bilgilerden oluştuğunu ifade eden DALAMAN; “Henüz yayınlanmamış veriler oluşturulurken, geçmiş yıllara ait bilgilerden yararlanılmış ve orantılı düzen yöntemi kullanılmıştır.” dedi.

Raporun detaylarında ise enteresan bilgilere ulaşıldığını belirten Zeynep Banu DALAMAN; “Türkiye’de yüksek öğrenim gören öğrencilerin ancak % 3’ü turizm eğitimi almaktadırlar.

Bu öğrencilerin yüzde 72’si 2 yıllık meslek yüksekokullarında eğitim görürken, geri kalan % 28’lik bölüm dört yıllık yüksekokul veya fakültelerin ilgili bölümlerini tercih etmektedirler. Türkiye’de yüksek öğrenim kurumlarının yüzde 64’ünde turizm eğitimi verilmektedir.” dedi.

Turizm eğitimine en çok önem veren iller; İstanbul, Ankara ve Antalya

Banu DALAMAN rapora ilişkin detayları verdiği konuşmasında turizm eğitimine en çok önem veren illeri de sıraladı. DALAMAN:

“Turizm eğitim veren yüksek öğrenim kurumları olarak meslek yüksekokulları, yüksekokullar ve fakülteler 3 büyük ilde yoğunlaşmıştır: İstanbul, Ankara ve Antalya. Diğer turizm illeri olan Nevşehir, Konya, Mersin, Balıkesir, Muğla, Aydın, Eskişehir üniversitelerinde turizm eğitimi veren diğer önemli illerdir.

 Türkiye’de 67 ilde turizm eğitimi veren yüksek öğrenim kurumu bulunmaktadır.” dedi. Turizm eğitiminin hiç verilmediği, yüksek öğrenim kurumu olmayan iller ise Manisa, Burdur, Osmaniye, Karaman, Bayburt, Batman, Kilis,  Siirt,  Şırnak,  Ağrı, Bingöl, Hakkari, Muş ve Tunceli.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?