Tarihî yarımada, 'üniversite şehri' olacak

Osmanlı'da bilime ev sahipliği yapan Fatih, Beyazıt, Süleymaniye ve Zeyrek'i içine alan tarihî yarımada, 'üniversiteler şehri' oluyor. Bölgede 7 üniversite ve 1 meslek yüksekokulu var.

Tarihî yarımada, 'üniversite şehri' olacak
Tarihî yarımada, 'üniversite şehri' olacak
GİRİŞ 12.09.2011 07:32 GÜNCELLEME 12.09.2011 07:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

BURAK KILIÇ'ın haberi

Geçmişte bilimin merkezi olan tarihî yarımada, günümüzde de üniversitelere hizmet vermeye hazırlanıyor. Fatih, Beyazıt, Süleymaniye ve Zeyrek'i de içine alan tarihî miras, 'üniversiteler bölgesi' ilan edilecek.

Yükseköğretimde hızla gelişen Türkiye, eğitim ihracatında Batı ülkeleri ile rekabete hazırlanıyor. Çok sayıda üniversitenin bir araya gelmesiyle oluşan Oxford ve Cambridge benzeri proje, İstanbul Üniversitesi'nin öncülüğünde hayata geçiriliyor.

Osmanlı döneminde bilime ev sahipliği yapan Fatih, Beyazıt, Süleymaniye ve Zeyrek'i içine alan tarihî yarımada, 'üniversiteler şehri' oluyor. Bölgeyi eğitim ve kültür havzasına dönüştürecek proje sahasında halen 7 üniversite ve 1 meslek yüksekokulu eğitim veriyor. Bunlardan 5'i özel, 2'si devlet kurumu.

Beyazıt ve Süleymaniye bölgesini içine alan tarihi dokunun restore edilerek İstanbul'a yeniden kazandırılmasının amaçlandığı 'yenileme alanları kanunu' bu çalışmaya destek verecek kurumlara, bölgede yapılaşmada bazı kolaylıklar sağlıyor. Kanun kapsamında KİPTAŞ'ın Süleymaniye bölgesinde restore ettiği çok sayıda bina bulunuyor. Planlamasını İstanbul Metropoliten Planlama (İMP) merkezinin yürüttüğü 'üniversiteler bölgesi' projesi ile, bu binalar üniversiteler tarafından alınarak eğitim yuvası haline getirilecek. Bölgede yerleşke kurmak isteyen üniversitelere, devlet yapılaşmada kolaylık sağlayacak.

Üniversiteler bölgesi projesinin sahasında, halen 7 üniversite ve 1 meslek yüksekokulu eğitim veriyor. Üniversitelerden 5'i özel, 2'si devlet kurumu. Halen, Eski Fatih Belediye Başkanlığı binasını Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, kullanıyor. Üniversitenin plana göre genişleme alanı Zeyrek bölgesinde yer alıyor. İlim Yayma Cemiyeti tarafından kurulan Sabahattin Zaim, Medipol Sağlık Hizmetleri'nin kurduğu Medipol ve tecrübeli vakıf üniversitesi Kadir Has, Zeyrek bölgesindeki yerleşkelerinde hizmet vermeye hazırlanıyor. Yeni vakıf üniversitelerinden İstanbul Şehir Üniversitesi, de Üsküdar'ın ardından ikinci yerleşkesini Süleymaniye bölgesinde kurdu. Süleymaniye genişleme alanındaki diğer üniversite de İstanbul Ticaret Üniversitesi. Projenin yükünü taşıyan İstanbul Üniversitesi ise Türkiye'nin ilk üniversitesi olmanın avantajıyla bölgede ağabey rolünde. Üniversite, Beyazıt ve Süleymaniye bölgesinden Unkapanı'na kadar ki geniş bölgede hizmet vermeyi sürdürüyor.

Projenin liderliğini yürüten İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda tekliflerini hazırlayıp şehir meclisine sunacaklarını belirtiyor. Bölgenin üniversiteler için hem altyapı hem de tarihsel birikime sahip olduğunun altını çizen Söylet, halen bölgede yerleşkesi olan üniversitelerle görüş birliğine vardıklarını vurguluyor. Söylet, Süleymaniye'yi yeniden canlandırması beklenen projeyi şöyle anlatıyor: "Proje diğer üniversitelere de açık. Yapıların mülkiyetleri sahiplerinde kalacak ancak fonksiyonu daha çok yükseköğrenime yönelik olacak. Yani bütün binalar üniversitelerin olacak diye bir şey yok. Akademisyen ve öğrencilerin yoğun olarak bölgeye akın etmesiyle daha çok öğrenciye yönelik sosyal alanlar oluşacak. Binlerce kişilik istihdam sağlanacak." Dünyada kampüs üniversitelerinin yaygın olduğuna ancak son 10 yılda şehir üniversitelerinin yeniden yükselişe geçtiğine dikkat çeken Söylet, "Öğrenciler, tarihi dokunun içindeki kültürü ve sosyal hayatı, kampüse tercih ediyor. Biz de Türkiye'nin ilk üniversitesi olarak projeye öncülük etmek istedik." diyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün de hayali

'Üniversiteler bölgesi' proje sahasında halen; İstanbul, Medipol, Fatih Sultan Mehmet, Kadir Has, Sabahattin Zaim, İstanbul Ticaret, İstanbul Şehir üniversiteleri ile Plato Meslek Yüksekokulu faaliyet gösteriyor. Proje ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de hayali. Gül'ün bölgeyi ziyaretinde projeyi kendisine sorduğunu belirten Rektör Söylet, "Buna bir anlamda Cumhurbaşkanı'mızın hayalinin gerçekleşmesi de diyebiliriz. Duyan herkes çok heyecanlanıyor." şeklinde konuşuyor.

kullan

ZAMAN

YORUMLAR 2
  • Sarcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Bir ara da İstanbul'a vize konuşuluyordu ...... Tarihi yarımada bir kongreler merkezi olacak, bir finans merkezi olacak deniliyor. Şimdi de üniversiteler merkez mi olacakmış? Anlaşılan cebinde parası olmayan vatandaş tarihi yarımadaya giremeyecek bu gidişle. Muhafazakar kesim muhalefette iken, Cumhuriyet'in ilk yıllarında köylülerin Ankara'nın merkezine sokulmadığını yazıp çiziyordular. Bu devirde de İstanbul'da tarihi yarımadaya çok turist geliyor diye vatandaş sokulmayacak anlaşılan....
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    çok sevindim, çok mutlu oldum.. bu sabah böyle güzel bir haber ile başladım...maşallah... çünkü bu dersaadet bölgesi olan fatih, geçmiş dönemlerde, dansöz oynatan oteller ve meyhaneler ve içkili mafya restorantlarına peşkeş çekilmişti.. mübarek halife sultanların kabirleri başında sokaklara masa atılmış, içki servisi yapılıyordu... ekserisi müslüman vakıf mülkleri olan eserler onabuna peşkeş çekilmiş harap haldeydi...selahaddin camiler cemaatsiz kalmış turizm adı altında, bu mübarek belde ailelerden tamamen arındırılmıştı..şimdi bu beldey yakışan ilim irfan yuvaları. öğrenci yurtları.. ilim meclisleri, sanat kursları ve marifet atölyeleri..inşallah ecdadımızın ruhunu şad edecek düzenlemelere gidilir..karar alanların elleri dert görmesin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki sorun 50 saattir giderilmedi: Vatandaş isyan etti!