ABD'de ucuz üniversite eğitimi

2+2 programıyla Amerika’nın en iyi devlet üniversitelerinde lisans diploması almak mümkün.

ABD'de ucuz üniversite eğitimi
ABD'de ucuz üniversite eğitimi
GİRİŞ 18.10.2011 09:53 GÜNCELLEME 18.10.2011 09:53

TOEFL, SAP ve yüksek lise ortalama şartı olmayan sistemle kabul edilen öğrenci ayrıca 2 yıl çalışma izni hakkı kazanıyor. Üniversite sınavları biteli çok oldu.

Hatta Türkiye’de üniversitelerin neredeyse tamamı yeni eğitim-öğretim yılına başladı. Ancak üniversiteye giriş sınavını kazanamayanlar için fırsatlar sona ermedi. Bunlardan bir tanesi de ABD’de yaygın şekilde uygulanan“ 2 plus 2”y ani “2 artı 2” programı. NOVA diye anılan ön lisans programına göre Amerikan devlet üniversitelerinde öğrencilere sınavsız, dil imtihansız okuma fırsatı veriliyor. Yıllık maliyeti 7 - 8 bin dolar olan bu imkandan her yıl 100 bin yabancı öğrenci yararlanıyor.

GİRİŞTE HİÇBİR ŞART YOK

Program hakkında bilgi veren NOVA Uluslar Arası Programlar Koordinatörü Necmettin Mutlu, ABD’de üniversite öğrencilerinin yarısına yakınının “2 plus 2” programıyla lisans eğitimi aldığını söyledi.Ayrıca her yıl dünyanın farklı yerlerinden 100 bine yakın öğrencinin “2 plus 2” eğitimi almak içinABD’yi tercih ettiğini anlatan Mutlu, “2 plus 2 programı öğrencilere lisans programlarının ilk 2 yılını NOVA’da tamamlama ve sonrasında 4 yıllık lisans diplomalarını almak üzere ABD’deki bir üniversiteye geçiş imkânı sağlıyor.

Yani öğrenci NOVA’da 2 yıl ön lisans okuduktan sonra not ortalamasına göre ve 3. sınıftan başlamak üzere farklı üniversiteye geçiş yaparak lisans eğitimini tamamlamış olacak” dedi. Mutlu sistemi şöyle anlattı: “Girişte hiçbir şart yok. En cazip uygulamalarından biri açık kabul olması. Ne SAT skoru ne yüksek lise ortalaması ne de TOEFL (Uluslararası İngilizce Sınavı) isteniyor. Kaliteli bir üniversitede eğitim almak için ‘2 plus 2’de iyi bir performans göstermek yeterli. 2 yıllık performansa göre istediği bir devlet üniversitesine devam edilebiliyor. Bunun yanı sıra öğrenciler, OPT programı aracılığıyla üniversite eğitimi esnasında veya bitiminde ABD’de toplam 2 yıl yasal olarak çalışabiliyor”

YÜZDE 30 DAHA UCUZ

Programın TOEFL IBT yani İngilizce yeterlilik düzeyi 61’in altında olan öğrenciler için İngilizce hazırlık programı sunduğuna dikkat çeken Mutlu, “Üstelik eğitim maliyeti geleneksel üniversite maliyetinden yaklaşık yüzde 30 daha ucuz. Bir akademik yıl için sadece 7 bin 635 dolar okul harcı ödeniyor. Barınma, yemek ve diğer harcamalarıyla yıllık maksimum harcanacak miktar 20 bin dolar. Türkiye’den daha ucuz” diye konuştu. Mutlu, ücretsiz danışmanlık hizmetinin yanı sıra öğrencilere üniversitenin her türlü sosyal imkânlarından faydalanma olanağı tanındığını da sözlerine ekledi.

YÖK TANIYOR

2+2 programı 1960’lı yıllardan beri Amerika’nın birçok okulunda uygulanıyor. NOVA (Northen Virginia Community College) da bu programı uygulayan ve 4 yıllık üniversite eğitimine geçiş sağlayan ABD’nin doğu kıyısındaki en büyük ön lisans okulu. Başkent Washington bölgesinde 6 kampüsü bulunan NOVA ABD’deki kampüs tabanlı 2. en büyük üniversitesi. NOVA kredileri YÖK tarafından tanımlanmış olup ‘ABD Güney Bölgesindeki Üniversiteler ve Okullar Derneği’nce resmi olarak akredite edildi. 150’nin üzerinde bölümde okuma şansı sunuyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız