Sözleşmeli öğretmen şartları

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını kapatmak için buluğu 'sözleşmeli öğretmen' alımına ilişkin ayrıntılar belli oldu. Sözleşmeliler hangi branşta ve nasıl çalışacak?

Sözleşmeli öğretmen şartları
Sözleşmeli öğretmen şartları
GİRİŞ 25.03.2005 14:47 GÜNCELLEME 25.03.2005 14:47

Bu yıl, Bütçe Kanunu ile tüm kamu kurumlarına toplam 48 bin açıktan atama izni verildi. Bu iznin 20 bini Başbakan onayı ile Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldı. Bakanlık kendisine tahsis edilen 10 bin açıktan atama iznini Şubat ayındaki atamalarda kullandı. Kalan 10 bin açıktan atama izni Temmuzda kullanılacak. Ancak, 20 bin kadrolu öğretmen ataması, 5 vekil sınıf öğretmeni ataması, 5 bin geçici İngilizce Dil Öğreticisi ve 4 bin Bilgisayar Öğreticisi atamasına rağmen varolan açık kapatılamamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürünün haber ajanslarına verdiği bilgilere göre, bazı branşlarda kapatılamayan açık, sözleşmeli branş öğretmeni istihdamı yoluyla kapatılacaktır.


Sayın Remzi Kaya'nın geçtiğimiz hafta Zaman gazetesine bugün ise AA'ya yaptığı açıklamalara göre sözleşmeli branş öğretmeni istihdamının detayları şu şekilde:


NİÇİN GEREK DUYULUYOR?


- Halen branş öğretmeni ihtiyacı olan okullar ücretini il özel idarelerinden karşılayarak ek ders ücreti karşılığında ‘ücretli öğretmen’ çalıştırabiliyor. 300 milyon lira civarında maaş alan bu öğretmenler ise ücreti az buldukları için verimli olamıyor. Sözleşmeli istihdam edilecek öğretmenlere ise 600 milyon lira civarında ücret verilmesi hedefleniyor. Sayın Remzi Kaya, konuya ilişkin olarak 'Ücretli öğretmen görevlendiremediğimiz yerlerde sözleşmeli öğretmen görevlendireceğiz. Ücretli öğretmenler, bugünkü rakamla 619.50 YTL (619 milyon 500 bin lira) alırlarsa, sözleşmeli öğretmenleri görevlendiremediğimiz yerlere seve seve gidecektir." demektedir.


HANGİ BRANŞLARDA SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMI ÖNGÖRÜLÜYOR?


- Genel anlamda İngilizce, Rehber, Türkçe, bilgisayar gibi alanlarda branş öğretmeni ihtiyacı bulunurken, illere göre bu ihtiyaç branşlara göre değişiklik gösterebiliyor.


ŞART NE OLACAK?


- Sözleşmeli branş öğretmenlerinin ise yine Talim ve Terbiye Kurulu’nun 119 sayılı kararında belirtilen normal öğretmen şartlarını taşıyanlar içinden başvuruya göre seçilmesi planlanıyor.


AMAÇ UZUN VADEDE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE GEÇMEK Mİ?


- Kaya, öğretmenliği sözleşmeli yapmak gibi bir amaçlarının olmadığını; ancak öğrencilerin eğitimi için de ihtiyacı bir şekilde karşılamak gerektiğini kaydetmektedir. Kaya konuya ilişkin olarak 'Öğretmensiz okulumuz kalmasın istiyoruz. Bundan, (MEB, sözleşmeli öğretmene doğru mu gidiyor) sonucu çıkmasın. Kesinlikle hayır. Okullarda derslerin boş geçmesini istemiyoruz.'


NE KADAR SÜRE ÇALIŞILACAK?


- Milli Eğitim Bakanlığı'nın almayı planladığı sözleşmeli öğretmenler 10 ay çalışabilecek. İl Milli Eğitim müdürlükleri sözleşmeli olarak çalıştırdıkları öğretmenlerin performanslarını beğenmezlerse sözleşmelerini yenilemeyecek


KPSS SONUÇLARI KULLANILACAK


Ayrı bir sınav yapılmayacak. Başvurularda, KPSS puanı kimin yüksekse ona öncelik tanınacak (memurlar.net)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'