MEB, ders kitaplarında devrim yaptı

Ders kitaplarında tepki çeken cinsiyet ayrımcı ifadeler büyük oranda çıkarıldı.

MEB, ders kitaplarında devrim yaptı
MEB, ders kitaplarında devrim yaptı
GİRİŞ 26.02.2012 10:51 GÜNCELLEME 26.02.2012 10:51
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İlköğretim ders kitaplarında tepki toplayan cinsiyet ayrımcı ifadeler büyük oranda temizlendi. Artık babalar da 'ev işi'ne koşuyor.

3. sınıf Hayat Bilgisi kitabında, çocuklara evlerindeki görevleri kimlerin üstlendiği sorulurken şu örnek veriliyor: Şu anda annem yemek yapıyor, babam sofrayı kuruyor. Ben de odamı topluyorum.
Cinsiyet ayrımcılığıyla dolu ilköğretim ders kitaplarında iyileşme var. Kadınlar, artık sadece evi temizleyip yemek yapan kişi olarak resmedilmiyor.

Eşitliğin anlatıldığı kitaplarda anne ütü yaparken baba evi temizliyor, erkek çocuk toz alıyor, çocukların bakımını baba da üstleniyor; bilim insanları ve sanatçılar tanıtılırken kadınlardan pek çok örnek veriliyor, meslekler anlatılırken kadın itfaiyeci ve doktorlara da yer veriliyor...

Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, 'Ders kitapları İnceleme Projesi' kapsamında 1. sınıftan 8. sınıfa kadar Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler ders ve çalışma kitapları ile 8. sınıf Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi ders kitabını taradı.

kullan

Ayşe Alan, Gonca Aşık, Kenan Çayır, Melike Ergün, Tuğçe Karagöz, Muhsine Önal, Ayşegül Sağcan, Elif Sağır tarafından 14 kitap incelendi. Kitaplarda pek çok 'iyi örnek' var. Örneğin Koza Yayınları'nın 1. sınıf Hayat Bilgisi kitabında 'Benim eşsiz yuvam' talosunda anne de başarılı bir doktor olarak gösterilmiş. Bu iyi örneklerden bazıları şöyle:

* Bilim ve sanat alanında başarılı olmuş kişiler tanıtılırken kadınlara yer veriliyor. Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş ve ABD Üniversiteler Birliği'nin 2002'de yılın bilim kadını seçtiği Prof. Dr. Sebahat Demir, tiyatro oyuncusu Afife Jale anlatılıyor. Ailedeki iş bölümünün resmedildiği kısım da baba bu kez 'gazete okumak' yerine ütü yapıyor. Anne temizlik yapıyor. Erkek çocuk toz alırken kız çocuk da çiçekleri suluyor.

* Kadının uzun yıllar sadece anne olarak resmedildiği kitapların sayısı azaldı. Kitaplarda kadınlar doktor, itfaiyeci, şoför gibi meslekleri yaparken gösteriliyor.
Evde İşbölümü

Evde işbölümünün eşitliğine vurgu yapılıyor: "Ev işlerini aile bireylerinden biri tek başına yaparsa bu adil olur mu? "

* Çocuklara evlerindeki görevleri kimlerin üstlendiği sorulurken şu örnek veriliyor:
"Biz birbirimize değer veren bir aileyiz. Evimizde herkes sorumluluklarını bilir. Şu anda annem yemek yapıyor, babam sofrayı kuruyor. Ben de odamı topluyorum." (Hayat Bilgisi 3) 

RADİKAL

YORUMLAR 9
  • orhan 12 yıl önce Şikayet Et
    Vay be devrime bakk.. Bu devrimden sonra çocuklarımızın önüne kimse çıkamaz. Yahu kardeşim bırakın bunları kızlar kız gibi yetişsin, erkekler erkek gibi.Hiç siyahla beyaz eşit olu mu?
    Cevapla
  • Yasin KILIÇARSLAN 12 yıl önce Şikayet Et
    eşitlik ve adalet arasındaki fark. eşitlik bir konuda her bireyin aynı haklara sahip olduğunu ifade eder.Adalet ise olaylara göre doğru olan şeyin ne olduğuna karar verir.Buradaki durumda sosyal adaletten bahsediyor,eşitlikten değil. Daha net anlamanız için şöyle bir soru sormak istiyorum:Sizce eşitlik ve adalet sadece paradan ve mevkiden mi ibaret?"Hayat Bilgisi" dizisini hatırlayacak olursanız üst mevkideki adam daima yanlış işler yapardı,o okulun öğretmeni de onu her durumda ters köşeye yatırırdı.
    Cevapla
  • ahmet enes 12 yıl önce Şikayet Et
    Evimin Erkeği olurmusun ?. Herkes işini yaparsa problem olmaz.Dini boyuttan bakarsanız Peygamber Efendimizde hanım işlerine yardım edermiş.Fakat ünümüzdeki kadınlar Peygamber Efendimizin emrettiği şekilde mi yaşıyorlar?Eşlerine Efendi diyemi hitap ediyorlar? Saygıları nasıl? Dinen Kadın-Erkek Eşit değildir.Burada bilinçaltına bu adapte edilmeye çalışılıyor.Tabiiki Hanıma bazı konularda elinden geldiği ölçüde destek çıkar Erkek.Buradaki durum artniyeti.Kadınlar üniversiteye gitmeye başlayınca Baba ocağından kopuyorlar.Ekonomik özgürlüğünü de alınca Koca bir tefferuat oluyor.Resimdeki konuşma dizilerde de yapılıyor.Çok yumuşak Kadın Erkek eşitliğinden çok kadının hakim olduğu bir millet olma yolunda ilerliyoruz.Kocasnda bu anlayışı göremeyen kadınlarda TV de gördükçe böyle tiplemeleri boşanmalar artıyor.Konuyu nereye getirdi diyeceksiniz ama ben değil bu işe kafa yoranlar buralara getirmeye çalışıyor.
    Cevapla
  • sade vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    MÜSLÜMAN BİR TOPLUMUZ DİYORUZ ANCAK ALEMLERİN EFENDİSİ GİBİMİYİZ. Hz. Peygamber, evine girdigi zaman insanlardan herhangi biri gibi tevazu ile davranırdı. Kendi elbisesinin sökügü ile meşgul olur, koyunları eli ile sagar, eşlerine ev işlerinde gerekli hâllerde yardımcı olurdu. Çarşıya, pazara gider, bizzat alış–veriş yapar ve aldıgı şeyleri kendisi taşırdı. Ashab–ı Kiram; "İzin verin de biz taşıyalım." dediklerinde, "Herkes kendi yükünü kendi taşısın." buyururdu. O, hizmetçisiyle yemek yer, onlarla oturup sohbet ederdi. Gelen misafirlerine kendisi hizmet ederdi.
    Cevapla
  • nizameddin arı 12 yıl önce Şikayet Et
    Eşitlik ve adaletsizlik. Birçokları kadın erkek eşitsizliğini adaletsizlik olarak değerlendiriyor ve eşitlik kavramını adalete eşit zannediyor. Halbuki eşitlik le adalet ayrı kavramlar. Kadın erkek eşit değildir ve bu adaletsizlik değildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?