28 Şubat mağduru öğretmenlere prim şoku

'Postmodern darbe' olarak tarihe geçen 28 Şubat sürecinde meslekten ihraç edilen yüzlerce öğretmen göreve geri döndürüldü ama şimdi de prim darbesi yediler!

28 Şubat mağduru öğretmenlere prim şoku
28 Şubat mağduru öğretmenlere prim şoku
GİRİŞ 27.03.2012 11:30 GÜNCELLEME 27.03.2012 11:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kübra Engin'ün haberi

2006'da yapılan düzenlemeyle okula dönüşlerinin önü açılan öğretmenlerin mağduriyeti aradan geçen 15 yıla rağmen bitmedi. Şimdi de, meslekten ayrı kaldıkları yılların sigorta primini kendilerinin yatırması isteniyor. 20-30 bin lirayı bulan primi ödeyemeyen öğretmenler, emeklilik için 10 yıl fazla çalışmak zorunda kalacak. Eğitimciler, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) mağdurları için tanınan hakların kendilerinden esirgenmemesini istiyor.

28 Şubat'ta kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandığı öne sürülerek 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ihraç edilen imam-hatip lisesi öğretmeni Ayşe A. da bu isimler arasında yer alıyor. 2009'da mesleğe dönmeye hak kazanan Ayşe öğretmenden, okuldan ayrı kaldığı 10 yıl için 28 bin lira sigorta primi isteniyor. "Aldığım maaşla bu parayı ödemem mümkün değil." diyen Ayşe A., 10 yıl bekleyeceğini belirtiyor. 'Okulun düzenini bozmak ve ideolojik faaliyetlerde bulunmak' iddiasıyla soruşturma geçirip ihraç edilen Merve Y. ise istenen 20 bin lirayı yatırmış. "Elimde avucumda ne varsa harcadım. Primi ödediğim halde hâlâ emekliliğime sayılmadı." sözleriyle dert yanıyor. Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, mağdur öğretmenlerin sigorta probleminin çözümü için yaptıkları başvuruların cevapsız kalmasından yakınıyor. Emekli Başsavcı Reşat Petek de mağduriyete devlet sebep olduğu için telafisini de yine devletin yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

1989'da öğretmenliğe başlayan Ayşe A., 1997'de patlak veren 28 Şubat sürecinde kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle disiplinsizlik suçlamasıyla meslekten ihraç edilir. Yardıma muhtaç anne ve babasına bakmak için evde özel ders vererek geçimini sağlamaya çalışır. 2006'da 28 Şubat mağduru öğretmenlere mesleğe geri dönüş imkânı sağlayan düzenleme umut ışığı olur. Yaptığı başvurular sonucunda 2009'da öğretmenliğe dönmeye hak kazanır. Ancak bu kez de karşısına sigorta primi engeli çıkar. Öğretmenlikten ayrı kaldığı 10 yılın sigorta primi olarak 28 bin lira istenir.

28 Şubat'ın ardından ikinci şoku yaşayan Ayşe A., "Aldığım maaş ile istenilen parayı ödemem mümkün değil. Bu sebeple 10 yıl fazla çalışacağım ve geç emekli olacağım. 10 yılımı çaldılar. Bunları yaşamamıza sebep olanlar yargılansın ve bize özlük haklarımız iade edilsin." ifadelerini kullanıyor. Ayşe A., "Yaş mağdurlarına sağlanan iade-i itibar imkânı, 28 Şubat mağduru öğretmenlerden esirgenmemeli." talebinde bulunuyor. "Manevi değerlerimize sadık kaldığımız için bu durumla karşılaştık. Yaşadıklarımı unutmam mümkün değil." diyen Ayşe öğretmen, özlük haklarının iade edilmesiyle mağduriyetlerinin giderilebileceğini aktarıyor.

Postmodern darbe mağduru öğretmenlerden bir diğeri ise Merve Y., 'okulun düzenini bozmak ve ideolojik faaliyetlerde bulunmak' iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Merve öğretmen 2 yıl açığa alındıktan sonra meslekten ihraç edilir. 6 yıl öğrencilerinden ayrı kalan Merve Y., 2007'de tekrar görevine başlar. Meslekten ayrı kaldığı sürenin emekliliğine sayılması için 20 bin TL'ye yakın ödeme yaptığını dile getiren Merve Y., "Elimde avucumda ne varsa sigorta primi için harcadım. Ödediğim halde meslekten ayrı kaldığım süre hâlâ emekliliğime sayılmadı." diyor.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, 28 Şubat mağduru öğretmenlerin sigorta probleminin çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı'na defalarca teklifte bulunduklarını ifade ediyor. Ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Özer, YAŞ mağduru askerlerin sigorta probleminin çözüldüğünü anlatıyor. Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de mağduriyete devlet neden olduğu için telafisini de yine devletin yapması gerektiğini vurguluyor.

Zaman

YORUMLAR 7
  • metin yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    Siirtli Araplar. Eskiden Siirt'in merkezi Arap çevre köy ve kazalar da Kürt idi. Kürtler şehir merkezine alış veriş için gider bir elbise almak ister. Kürt; bu kaç para der, Siirtli Arap 10 liralık bir elbiseye 100 lira fiyat çeker. Kürt de: Almam deyip dükkandan ayrılır ama Araplar yakasını bırakmaz 9-10 kişi zavallı köylünün başını üşüşür paldır küldür döverlerdi. Yine sabahın erken saatlerinde aynı meseleden zavallı bir Kürt 9-10 kişi Arap tarafından yere yatırılmış vurha vur diye adamı tekme tokat dövüyorlar. İleride elinde baston yaşlı bir adam gözükür, Kürt, bu yaşlı adam beni bu gaddarların elinden kurtarır düşüncesiyle sevinir. Yaşlı adam Kürdü tutan Araplara çekilin der, Kürt daha da sevinir ancak netice öyle olmaz. Arap adam bastonu Kürtün ağzına sokar benim de bu işte nasibim olsun der. Eğer AK Parti 28 Şubat döneminde mağdur edilen insanların haklarını iade etmezse Siirtli Araptan farklı olmayacak kanısındayım.
    Cevapla
  • metin yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    28 Şubatçıların zulmü ağır ama. Şu anda başta duran ve o günlerde ezilen vatandaşların mağduriyetlerine kulak tıkayan hükumetin yaptığı daha da ağır....
    Cevapla
  • metin yaman 12 yıl önce Şikayet Et
    AK Parti bu haksızlığı kaldırmazsa. Bu Dünya'da seçmenine ve gönüldaşlarına çok büyük büyük bir ayıp yapmış olacak. Ahiret de daha fena olacak....
    Cevapla
  • fehmi kaplan 12 yıl önce Şikayet Et
    YA DÖNEMEYENLER NE YAPSIN?. Ben de aynı dönemin mağdurlarındanım. Daha iki gün önce danıştaydan göreve dönemeyeceğime dair bana yazı geldi. Dönenler bir bakıma biraz şanslı ya dönemeyenler ne yapsın.
    Cevapla
  • Ali sevinç 12 yıl önce Şikayet Et
    zulmün belli bir şekli de yok sınırı da. Kıytırık sebeblerden dolayı meslekten atılıyorsunuz.7 yıl sonra af!! lütfediliyor.7 yıl boyunca mesleğinden haksızca atılan bir öğretmin hal durumunu buyurun düşünün.7 yılı emeklilikten saymak için başvuruyorsun 30.000 lira diyorlar tam 30.000 bin...emekli olsan 20 yıla 30.000 veriyor devlet baba.Kendisi alırken 7 yıla 30 alıyor."kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa." bu kouyu gündeme getirdiğim halde ilgilenmeyen milletvekillerine, sendikamın yetkililerine hakkımı helal etmiyorum.haber yapanlara geç de uyansalar teşekkür ederim. KONUNUN TEK ÇÖZÜMÜ VAR.BAŞBAKANA KONU İZAH EDİLİRSE KESİNLİKLE UYGULANMAMA ŞANSI OLMAYAN EMİRLERİNDEN BİRİNİ VERECEKTİR, diye düşünüyorum. Selam ve dualarımla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı