Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği Taslağı'nın yazım sürecine, özel eğitim kurumları ve engelli derneklerinin bizzat katıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama
GİRİŞ 26.05.2012 11:12 GÜNCELLEME 26.05.2012 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 18 Mayıs 2012 tarih ve 28296 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için bir açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Bakanlığa bağlı bin 700 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 245 bin bireye destek eğitim hizmeti sunulduğu ifade edilen açıklamada, bu eğitimler karşılığı aylık 105 milyon TL civarında ödeme yapıldığı kaydedildi.

''Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği Taslağı yazım sürecine, özel eğitim kurumları ve engelli dernekleri bizzat katılarak her madde karşılıklı görüş alışverişi içerisinde yazılmıştır'' denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca kamuoyunun da görüşünü almak üzere Yönetmelik Taslağı 20 Ocak 2012-6 Şubat 2012 tarihleri arasında Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü web sayfasında yayınlanmıştır. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlardan yönetmelik taslağına ilişkin gönderilen önerilerden uygun görülenlere yönetmelikte yer verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak öncelikli hedefimiz engelli bireylerin eve hapsolmalarını önleyerek nitelikli ve kaliteli bir eğitim almalarını sağlamaktır. Bu alanda daha önce yapılan denetimler ile inceleme ve soruşturmalarda önemli ölçüde istismarların ve aksaklıkların olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan sorunları önlemek için, Yönetmelik eğitim alan ve eğitim verenlerin devamları başta olmak üzere birçok konuda engelli çocuklarımızın faydasını merkeze alan bir yaklaşımla hazırlanmıştır.''

-Engelli çocukların düzenli ve dengeli bir eğitim almalarının sağlanacak-

Yapılan bu değişikliklerle engelli bireylerin haklarının garanti altına alınabilmesi ve destek eğitimlerinin düzenli bir şekilde sağlanabilmesi amacıyla kurumlara giriş çıkışta elektronik ortamda kimlik doğrulama sistemiyle kontrol zorunluluğu getirildiği, böylece engelli çocukların düzenli ve dengeli bir eğitim almalarının sağlanacağı bildirildi.

Kontrol sisteminin kurulabilmesi için yönetmeliğin yayımından 6 ay sonra bu maddenin uygulamaya başlayacağının hükme bağlandığı belirtilen açıklamada, böylece eğitim kurumlarına hem yeni şartlara uyum sağlamaları hem de gerekli altyapıyı hazırlayabilmeleri için zaman tanındığı vurgulandı.

Anayasa'nın 42. maddesinde, ''İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur'' hükmü ile 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 2. Maddesinde, ''İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburidir'' hükmünün yer aldığı hatırlatılan açıklamada, bu hükümler doğrultusunda bireylere örgün eğitim aldığı ders saatleri dışında destek eğitimi verilmesi ile zorunlu eğitim çağında olan engelli bireylerin örgün eğitime devam ettiğinin belgelendirilmesi zorunluluğunun getirildiği ifade edildi.

Değişiklikle, engellilerin planlanan zamanda gerçekleştirilemeyen destek eğitimlerinin telafisi konusunda esneklik sağlandığı, her ay girmeden önce yapılacak eğitimlerin gün ve saatlerinin belirlendiği programların yapılıp, bu programların ilçe milli eğitim müdürlüklerine verilmesi uygulamasının da kaldırıldığı kaydedildi.

Kurumlarca engelli bireylere telafi eğitimi verilebilmesi için engelli birey veya eğitim personelinden rapor istenmesi ve iki gün içinde bu durumun il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazı ile bildirme zorunluluğunun da kaldırıldığı bildirildi.

-Aile bütçelerine ek yük getiren fark ücreti alınması engellendi-

Yeni düzenlemeyle engelli bireyin her hangi bir nedenle eğitime devam edememesi durumunda kurumların modül üzerinden değişiklik yaparak aynı hafta içerisinde istedikleri bir gün ve saatte bireylerin eğitimlerini telafi edebilmelerine imkan verilerek kolaylık sağlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu yolla hem engellilerin ay/hafta içinde daha dengeli bir dağılım ve eğitim hizmeti alması hem de ailelerin/kurumların bürokratik formalitelerinin azaltılması sağlandı. Yapılan yeni düzenlemeyle destek eğitim tutarı karşılığı bir aylık sürede verilmesi gereken 8 saat bireysel veya 4 saat grup eğitimi için aile bütçelerine ek yük getiren fark ücreti alınması engellendi. Ancak, velinin isteği üzerine engelli bireye daha fazla ders verilmesi uygulamasında engellilerin yararı sebebiyle değişiklik yapılmadı. Özel eğitim kurumlarında engelli birey ve eğitim personelinin yaz aylarında tatil yapabilmeleri için haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılacak derslerin ikişer haftaya dengeli olarak dağıtılmasına izin verildi. Böylece hizmet alanlarla verenlerin yılda en az 45 günlük süre içerisinde tatil yapmalarına imkan sağlandı.

20 Mart 2012 tarih ve 28239 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kurum müdürü olabilmek için herhangi bir lisans mezunu olma yeterli hale getirildi. Bununla mevcut yöneticilerden özel eğitim alanı öğretmenliği yapabilecek şartları taşıyanların öğretmen olarak görev almalarının yolu açılarak sektörün eğitim personeli temini de kolaylaştırıldı.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • halit boz 11 yıl önce Şikayet Et
    bizzat yalan. kafalarına göre yönetmelik hazırlıyorlar. yada aynı kafadan iki yere sormuşlardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor