Bu bölümü bitirenlerin iki diploması oluyor

Türkiye'de sadece Karabük Üniversitesi'nde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü'nü bitiren öğrenciler iki diplomaya sahip oluyor.

Bu bölümü bitirenlerin iki diploması oluyor
Bu bölümü bitirenlerin iki diploması oluyor
GİRİŞ 29.06.2012 12:34 GÜNCELLEME 29.06.2012 12:36

Türkiye'de sadece Karabük Üniversitesi'nde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü'nü bitiren öğrenciler, makine mühendisliği derslerinin yanı sıra birkaç ders daha görerek hem raylı sistem hem de makine mühendisliği diploması alıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, üniversite olarak Türkiye'de hiç eğitimi olmayan bölümleri açtıklarını, bunlardan birinin de raylı sistemler mühendisliği bölümü olduğunu söyledi.

Türkiye'de bu alanda büyük bir açık olduğunu, bu açığı yetiştirecekleri mühendislerle kapatmayı planladıklarını ifade eden Uysal, şöyle konuştu:

''2011-2012 döneminde açılan raylı sistemler mühendisliği bölümünün amacı, ülkemizin raylı sistemler teknolojileri hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip yetişmiş mühendis ihtiyacını karşılamak, matematik, fen ve mühendislik bilgilerini bu alandaki sorunlara uygulama becerisi kazandırarak öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamaktır. Raylı sistemler mühendisliği sorunlarını belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deneysel tasarım yapıp yürütebilme ve sonuçlarını analiz edip yorumlama becerisini kazandırmaktır. Üniversitemiz raylı sistemler konusunda Türkiye'de hatta dünya ülkelerinde söz sahibi olacak. En büyük avantajımız Karabük Demir Çelik Fabrikaları'na (KARDEMİR) sahip olmamız ve bu fabrikada Türkiye hatta birçok dünya ülkesinde olmayan rayların üretilmesi. TCDD ve KARDEMİR'le birlikte çalışıyoruz.''


-Yabancı üniversitelerden ilgi-


Raylı sistemler mühendisliğine başka ülkelerin üniversitelerinin ilgi duyduğunu ifade eden Uysal, ''Sudan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Hartum Üniversitesi ile raylı sistem mühendisliği, bilgi alışverişi ve öğrenci değişimi konularında protokol imzaladık, buradan gelecek öğrencilere eğitim vereceğiz. Bilginin paylaşıldıkça büyüyeceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda Karabük Üniversitesi uluslararası alanda iş birliğine devam edecektir.''

Raylı sistemler alanında üniversite olarak büyük yol katettiklerini, bu alanda söz sahibi olduklarını söyleyen Prof. Dr. Uysal, 11-13 Ekim'de 1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı'nı düzenleyeceklerini kaydetti.

Türkiye'de raylı sistemler teknolojilerinin gelişiminin araştırma konusunda iş birliğinin artırılması ve tartışma ortamları oluşturulmasıyla mümkün olacağını ifade eden Uysal, ''Bu alanla ilgili sanayi kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının bir araya getirilmesi, sorunların tespit edilmesi ve bilimsel ortamda bunların değerlendirilmesi öngörülmektedir'' dedi.

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel de Türkiye'nin, bölgenin ve Ortadoğu'nun ray ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, 72 metre boyunda ve çok kaliteli ray üreten tesislere sahip olduklarını söyledi.

TCDD'nin ray ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Demirel, şunları kaydetti:

''KARDEMİR olarak raylı sistemler konusunda daha çok yatırım yaparak, Karabük Üniversitesi ile iş birliği yaparak bu alanda söz sahibi olacağız. Bu bağlamda ilk adım olarak yurt dışında yaptırdığımız bazı testleri Karabük Üniversitesi'nde yapmak için çalışma başlattık. Bilimsel olarak da yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız olduğu için raylı sistemler mühendisliği çok önemlidir. Karabük Üniversitesi'ne bu konuda laboratuvarlarımızı ve tüm tesislerimizi açmış durumdayız. Oradan yetişecek öğrenciler fabrikamızda uygulamalı eğitim görecek. Kapasitemiz ölçüsünde buradan mezun olan mühendislerle çalışmayı planlıyoruz.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Yalan bombardımanı! Belli odaklar tarafından mı tasarlanıyor?