Üniversitelerde bir hayal daha gerçek oluyor

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta 'inceleyin' talimatı ile üniversite harçlarının masaya yatırılmasının ardından ayrıntılar ortaya çıktamaya başladı. Şimdi sınavsız üniversite gündemde

Üniversitelerde bir hayal daha gerçek oluyor
Üniversitelerde bir hayal daha gerçek oluyor
GİRİŞ 24.07.2012 11:16 GÜNCELLEME 24.07.2012 11:59
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Öğrenci harçlarının kaldırılmasına yönelik çalışmalar üniversite öğrencilerini sevindirirken, sınavsız üniversite iddiaları ise merak konusu. Star Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu, bugünkü yazısında sınavsız üniversite derken neyin kastediğildiğni anlatıyor ve eğitim sistemindeki değişikliklerle ilgili birçok soru işaretini siliyor.

İşte o yazı...

İkinci öğrenime de harç yok, sınavsız paralı üniversite var

Geçen hafta verdiğimiz ‘parasız üniversite ' haberi büyük heyecan yarattı. Sevinenler grubunun ağırlığını elbette bu yıl LYS'ye girenler ve halen üniversitede okuyanlar oluşturuyor. Onların kafalarındaki soru işaretlerini giderecek bilgileri aşağıda vereceğim. Rahatsız olanlar ise“Bu parayı nereden bulacağız”diyen Maliye,“Ödenmeyen harçlar nedeniyle bizim bütçemizde kesinti yapmayın”diyen üniversite yönetimleri ve“Üniversitelere BMW otomobillerle gelen zengin çocuklarıneden harç ödemesin” diyenler.

Biz üniversite harçlarının kaldırılmasına ilişkin siyasi kararlılığı duyurmuş ve çalışmaların başlatıldığını yazmıştık. Uygulamanın nasıl olacağına yönelik çalışmalar ise sürüyor. Ayrıntılar da yavaş yavaş belirginleşmeye başladı.

Önce öğrencilerin beklediği yeni bilgileri verelim:

En çok merak edilen, dört kat daha pahalı olan ikinci öğrenimde de harçların kaldırılıp kaldırılmayacağıydı. Hükümet yetkilileri,“Kaldırmasak adaletsizlik olur” ifadesiyle, bin ila 4 bin TL arasında değişen ikinci öğrenim harçlarının da kaldırılacağının sinyalini verdi.

Merak edilen ikinci önemli konu ise “Üniversite harcını kredi alarak ödeyenler ne olacak”sorusuydu. Kaynaklar,“Harç kredisi alanlar borçlarını ödeyecek. Ancak ara veya son sınıfta olanlar, gelecek yıllar için harç ödemeyeceği için kredi de kullanmayacaklar. Sadece ödedikleri harcı geri ödeyecekler”diye konuya açıklama getirdiler.

Üniversiteler de herhangi bir kayba uğramayacak. Çünkü Başbakan Erdoğan 'ın tavrı, üniversiteleri daha çok desteklemek yönünde. Bu nedenle ‘parasız üniversite'nin 1.2 milyar TL'yi bulması beklenen mali yükü Maliye Bakanlığı 'nın üzerinde.

‘Mecburi öğretmen'e ikinci şans

Bu aşamada, eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan döneminde yapılan bir çalışma da yeniden gündeme geldi. Genişletilerek üzerinde çalışılan ‘35 yaş üstüne sınavsız paralı üniversite' diye özetlenebilecek sistem, bir üniversite bitirmiş olanlar ile hiç üniversiteye gitmemiş veya bitirememiş olanları kapsıyor.

Buna göre, üniversitede istediği bölüm yerine kazanabildiği bölümde okumak zorunda kalan veya ikinci bir dalda daha üniversite öğrenimi görmek isteyen üniversite mezunları, sınavsız olarak istedikleri bölümde, belli bir ücret karşılığında ikinci üniversite okuyabilecekler. Burada üzerinde tartışılan konu, başvuranlara daha önce mezun oldukları alanlarla (sözel ya da sayısal) uyumlu okullarla sınırlı seçenek verilmesi veya tüm bölümlere başvuru imkanı sağlanması.

Hiç üniversiteye gitmemiş veya terk etmiş kişilere ise, dünyada sınavsız girilebilecek bölümler ve yetenek sınavlarıyla girilebilecek bölümler sunulabiliyor. Örneğin, eski YÖK Başkanı Özcan, üzerinde çalıştıkları sistemi anlatırken Almanya örneğini vermiş ve şöyle demişti:“Okumak istediği bölüme girmefırsatı yakalayamamış pek çok kişi var. Bazı bölümler için genel yetenek sınavları yapılacak. Almanya'da hukuk okumak sınavsız. Biz de bunun gibi bazı bölümleri sınavsız hale getirmek için çalışıyoruz.”

Sistem, çeşitli sebeplerle üniversite eğitimi alamamış, istediği bölüm yerine kazanabildiği bölümde okumuş ya da okulunu bırakmak zorunda kalmış kişiler için ‘ikinci şans' olarak değerlendiriliyor ve olumlu bulunuyor.

Bu sistem öncelikle vakıf üniversitelerinin boş kontenjan sorununu ortadan kaldıracak bir formül olarak düşünülmüştü; ancak bugün genç lise mezunlarına ‘parasız devlet üniversitesi' için kaynak haline geldi. Elbette bu kaynak ihtiyacı tamamen karşılamıyor. Asıl yükü omuzlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dengeleri bozmadan kaynak üretmeye çalışıyor.

YORUMLAR 15
  • yorumlu yorum 11 yıl önce Şikayet Et
    ....... öğrencilere kredi ve burs olarak 2002 yılında 450 bin öğrenciye aylık 45 tl...2012 yılında ise 1 milyon 173 bin öğrenciye aylık 260 tl ödeniyor...ayrıca öğrencilere her ay ödenen beslenme yardımı 180 tl....öğrencilere kredi olarak ödenen paranın büyüklüğü ve bu yılki bütçe açığının geçen yılki bütçe açığı ile kıyaslandığında katlandığı gözönüne alındığında bu yıl içinde kredi borçlarının silineceğini tahmin etmiyorum
    Cevapla
  • samesti 11 yıl önce Şikayet Et
    kredi borçları da silinsin.. bir çok kişiye karşılıksız burs verilirken ben 3 çocuk okuttuğum halde biz alamadık. benim de vergi verdiğim bu ülkede neden benim çocuklarım burstan faydalanamıyor? para yetiştiremediğim için sonradan ödemeli kredi alyor çocuğum. bunlar da iptal edilsin. sayın başbakanımızın öğrencilerin kredi borçlarının da ödenmesi konusunda bir çalışma yapılmasını isteyeceğini ve iptal ettireceğini düşünüyoruz.
    Cevapla
  • Yusuf Er 11 yıl önce Şikayet Et
    tıp fakültesi öğrencisiyim . 5.sınıftayım... 5 x 600= 3000 tl borçluyum devlete.. eski borçlar kapsama alınırsa ancak faydalanabilirim..aksi taktirde halihazırda okuyanlara pek faydası olmayacak.
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi bir sistem...!. bu yazıyı yazan yazar her ne kadar olayı anlatamamış olsa da anladığım kadarıyla birinci, ikinci öğrenim farketmez üniversite harçları kalkıyor sayın başbakanımız recep tayyip erdoğan'a helal olsun...! ayrıca parasız üniversite sistemi galiba sadece üniversite okumayı kaçırmış ya da istemediği bir bölümden mezun olmuş kişiler için geçerli... bir nevi ücretsiz kurtuluş... inşallah parasız üniversite sistemi yeni lise mezunu öğrencileri de kapsar ki kapsayacağa benziyor çok yakında inşallah... sınavsız üniversiteye gelince sınav dediğimiz şey tamamen katliam resmen...! inşallah harçları kaldıran ve üniversiteye gidemeyen veya istediği bölüme gidemeyenlere ücretsiz fırsat tanıyan sayın başbakanımız recep tayyip erdoğan bu sınav belasından da insanlarımızı kurtarır.
    Cevapla
  • desertrose 11 yıl önce Şikayet Et
    açıköğretimde yararlanacakmı. ya ben açıköğretim önlisans okuyorum bizede bişe düşermi acep.başbakanımız açıköğretimde okuyanlarıda düşünmüşmüdür..haber çok karışık neye ne olacağı belli degil.beni aydınlatın lütfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!