Formasyon için 15 bin kontenjan verildi

Yükseköğretim Kurulu, 2012-2013 öğretim yılı için 64 üniversiteye toplam 15 bin pedagojik formasyon sertifika programı kontenjanı verdi.

Formasyon için 15 bin kontenjan verildi
Formasyon için 15 bin kontenjan verildi
GİRİŞ 19.09.2012 17:17 GÜNCELLEME 19.09.2012 17:23

YÖK, öğretim üyesi şartını sağlamayan Ağrı İbrahim Çeçen, Afyon Kocatepe, Bartın, Bozok, Dumlupınar, Hasan Kalyoncu, Lefke Avrupa ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitelerine ise söz konusu sertifika programının açılması için onay vermedi.


YÖK internet sitesinden yaptığı duyuruda, 13 Eylül tarihinde yapılan Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında, Pedegojik Formasyon Sertifika Programlarının ele alındığını açıkladı.  Duyuruya göre, 2012-2013 öğretim yılında toplam 64 üniversiteye 15 bin formasyon sertifika kontenjanı verildi. En fazla kontenjanı 350 sayısı ile Ankara, Anadolu, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Gazi, İstanbul, Marmara, Necmettin Erbakan, Selçuk, Sakarya, Yıldız Teknik Üniversiteleri aldı. Bu üniversiteleri 300 kontenjan ile  Ondokuz Mayıs Üniversitesi takip etti. Diğer üniversitelere de 200'er kontenjan ayrıldı.


YÖK, öğretim üyesi şartını sağlamayan Ağrı İbrahim Çeçen, Afyon Kocatepe, Bartın, Bozok, Dumlupınar, Hasan Kalyoncu, Lefke Avrupa ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitelerine ise söz konusu sertifika programının açılması için onay vermedi.


FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMINA İZİN İÇİN 5 ÖĞRETİM ÜYESİ ŞARTI ARANACAK


Bununla birlikte, genel kurul toplantısında Pedegojik Formasyon Sertifika Programının uygulanmasına izin verilebilmesi için yükseköğretim kurumlarının Eğitim Bilimleri Bölümü altında yer alan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi Teftiş Planlaması ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dallarında kadrolu toplam en az 5 öğretim üyesinin olması veya söz konusu alanlarda üniversitede kadrolu Doçent/Doktor unvanını almış öğretim üyesi/elemanının toplam en az 5 olması gerektiğine karar verildi.


ÜNİVERSİTELER KONTENJANIN EN FAZLA YÜZDE 50'SİNİN KENDİ MEZUNLARINA AYIRACAK


2012-2013 eğitim-öğretim yılında formasyon sertifika programındaki  kontenjanın yüzde 40'ının Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu atamaya esas olan alanlar olan 'Rehber Öğretmen, Okul Öncesi, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Teknoloji ve Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı, Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Görsel Sanatlar/Resim, Müzik, Matematik için kaynak gösterilen alan mezunlarına ayrıldı. Kontenjanın yüzde 60'ı ise bu alanlarla birlikte tüm alanlarda öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen program mezunlarına verildi.


Genel Kurul kararına göre, üniversiteler pedegojik formasyon sertifika programlarındaki kontenjanın en fazla yüzde 50'sini kendi üniversite mezunlarına ayıracak.


ÜCRET 2 BİN 54 LİRAYI GEÇEMEYECEK


Söz konusu sertifika programından ücret alınıp alınmaması üniversiteler tarafından karara bağlanacak. Ücret alınacak ise belirlenecek miktar devlet üniversiteleri eğitim fakültelerinin ikinci öğretim programları için alınan öğrenim ücretinin bir kat fazlası olan 2 bin 54 lirayı geçemeyecek.  Açıklamada ayrıca, "Sözkonusu sertifika programına başvuracak adaylar için üniversitelere 2009-2010 eğitim öğretim yılından itibaren kayıt yaptıran öğrencilerin not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması gerektiğine, yükseköğretim programlarına 2009-2010 eğitim öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerde  bu şartın aranmamasına ilişkin kararın uygulanmasında yaşanan sıkıntılar  ve üniversiteler arasındaki not sistemi karşılıklarının birbiri ile uyumlu olmadığı, bir standart yöntemin bulunmadığı dikkate alınarak, adayların not ortalamalarının 4'lük sistemden 100'lük sisteme dönüştürülmesinde, adayın mezun olduğu üniversitenin  dönüşüm bilgisinin kullanılmasına, başvurulan üniversite tarafından herhangi bir dönüştürme işlemi yapılmamasına karar verilmiştir." denildi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”