Uçucu madde içeren kırtasiye ürünlerine yasak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlarda yapıştırıcı, uçucu maddeler içeren silgi, kalem ve oyun hamurları gibi malzemelere ve oyuncaklara yasak geldi.

Uçucu madde içeren kırtasiye ürünlerine yasak
Uçucu madde içeren kırtasiye ürünlerine yasak
GİRİŞ 27.09.2012 12:10 GÜNCELLEME 27.09.2012 12:10

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talimatı ile Bakanlığa bağlı kuruluşlarda yapıştırıcı, uçucu maddeler içeren silgi, kalem ve oyun hamurları ile sağlığa zararlı kimyasal madde içeren ve koku ihtiva eden malzemeler kullanılamayacak, çocukların oynaması için kokulu oyuncaklar alınamayacak. Çocuk yurtlarında tiner, boya inceltici, cila ve boya çıkarıcı gibi kokulu maddelerin bulundurulmaması veya kilitli dolaplarda saklanması sağlanacak.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Fatma Şahin imzası ile çocukları ve gençleri uçucu ve uyuşturucu maddelerin etkisinden koruma çalışmalarına yönelik bir genelge yayımlandı. Genelgeyle Bakanlığa bağlı yurtlarda kalan çocukların uçucu ve uyuşturucu maddelere erişimini engellemek ve kontrolünü sağlamak hedefleniyor. Bakanlığa bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan çocuk ve gençlerin bu maddelerden uzak tutulması amaçlanıyor.


Genelgeye göre madde bağımlısı çocukların Bakanlığa bağlı çocuk yurtlarına gelmesi halinde mahkemeden sağlık tedbir kararı alınarak madde bağımlığı merkezlerinde tedavi edilmeleri, rehabilitasyonlarının gerçekleştirilmesi sağlanacak. Bakanlığa bağlı kuruluşlarda yapıştırıcı, uçucu maddeler içeren silgi, kalem ve oyun hamurları ile sağlığa zararlı kimyasal madde içeren ve koku ihtiva eden malzemeler kullanılamayacak, çocukların oynaması için kokulu oyuncaklar alınamayacak. Hatta kimyasal madde içeren okul araç ve gereçlerinin okul dışında da kullanımları kontrollerle önlenecek. Çocuk yurtlarında tiner, boya inceltici, cila ve boya çıkarıcı gibi kokulu maddelerin bulundurulmaması veya kilitli dolaplarda saklanması sağlanacak. Yurtların içinde ya da bahçelerinde tütün ve tütün mamulleri kullanılamayacak. İlgili kuruluşlarla beraber madde bağımlılığı ve zararları konusunda Bakanlığa bağlı olan kuruluşlardaki çocuklar ve ailelerine yönelik eğitimler düzenlenecek.


Türkiye, 2009'da çıkan Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun ile bu konuda önemli bir adım atmış; daha sonra çıkan yönetmelikle su bazlı yapıştırıcılar dışındaki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklanmıştı. Bu önlemlerle çocuklar ve gençlerin uçucu ve uyuşturucu madde gibi alışkanlıklara maruz kalmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!