Üniversiteyi kazandılar ama kalacak yer yok

Eren Üniversitesi'ni kazanarak Bitlis'e gelen öğrenciler, barınma sorunu yaşıyor. Çok sayıda öğrenci, Yurtkur ve özel yurtların kapasitesinin tamamen dolması nedeniyle açıkta kaldı.

Üniversiteyi kazandılar ama kalacak yer yok
Üniversiteyi kazandılar ama kalacak yer yok
GİRİŞ 14.10.2012 11:24 GÜNCELLEME 14.10.2012 11:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bitlis Eren Üniversitesi'ni kazandılar ancak kalacak yerleri yok

Kira fiyatlarının da bütçeye ağır geldiği şehirde mağdur öğrenciler yetkililerden yardım bekliyor.

Bitlis'te 2012-2013 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte üniversite öğrencilerinin barınma sıkıntısı da beraberinde geldi. Bazı öğrenciler daha önce gelmelerine rağmen ev bulamamaktan yakındı.

Öğrenciler, önceki yıllarda ev ve yurt sorunu yaşayan öğrenciler gibi sorun yaşamak istemediklerini belirterek, Yurtkur'un kapasitesinin tamamen dolu olduğunu ifade ediyor.

Yaklaşık 500 öğrencinin yedekte beklediği Yurtkur'da yer bulamayan öğrenciler, özel yurt ya da kiralık ev seçeneklerini değerlendirmek istiyor. Ancak özel yurt kapasitelerinin de tamamen dolu olduğu, kira fiyatlarının da öğrenci bütçesine ağır geldiği ifade ediliyor.

Bitlis Eren Üniversitesi öğrencisi Selim Yavuz. "Benim için hesaplı olan devlet yurduna yerleşemedim. Özel yurtlar da dolu olduğu için buralarda yer bulamadım. Onun için 3 arkadaşla beraber 4-5 katı fazla parayla bir eve yerleştik." dedi.

Masrafları karşılayamadıklarından dolayı akşamları da Tatvan ilçesinde bir cafe de işe başlamak zorunda kaldığını dile getirdi. Yavuz, "Eğer KYK' da ya da özel bir yurtta kalabilseydim hem maddi yönden rahat olacaktım hem de derslerime daha çok zaman ayırabilirdim." dedi.

"KIZLARIN OKUMASI DAHA ZOR"

Bitlis Eren Üniversitesi Öğrencisi Naime Fidan ise kız öğrencilerin barınma sorununun daha da büyük olduğunun altını çizerek, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha şansız olduğunu söyledi. Naime Fidan "Ben devlet yurduna yerleşemediğim için ev aradım.

Büyük bir çoğunluk öğrenciye ev de vermiyor. Verilen evlerde çok kötü yerler. Şuan 4 bayan arkadaş bir ev kiraladık ama ev demeye bin şahit lazım. Yetkililerden biran önce yardım bekliyoruz. Ailem asgari ücretle geçiniyor ve bana yardım etmede sıkıntı yaşıyorlar. Burs imkanları da sınırlı olduğu için bir öğrenci olarak ay sonunu getirmekte zorlanıyorum." dedi.

"OĞLUMLA BİRLİKTE OTELDE KALIYORUZ"

Oğlunun üniversiteyi kazanmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Samet Doğacı da Bitlis'e gelip kayıt işlemlerini bitirdikten sonra kalacak yer bulamadıklarını anlatıyor. Samet Doğacı, "Oğlum her gün okula gidiyor ben ise onunla beraber sabah çıkıp ev arıyorum.

Şimdilik bir otelde kalıyoruz. Giderimiz çok fazla. Oğlumu da bu otel köşelerinde bırakıp gitmek istemiyorum. Memlekette işler de beni bekliyor ne yapacağımızı bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yetkilerin biran önce bu barınma sorunu çözmeleri gerektiğini ifade eden Doğacı, "Öğrencilerin bir çoğu burada yer bulamadığı için fiyatı yüksek olan evlere girmek zorunda kalıyor bu yüzden aileden gelen para yardımı yetmiyor mecburen geçimini sağlamak için yarı zamanlı işe başlıyorlar.

Öğrencilik hayatını yaşamadan iş hayatına atılıyorlar. Ders çalışmak yerine bulaşık yıkıyor. Böyle olunca tabiki de başarı sağlanamaz." diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • YILDIRIM KAYACAN 11 yıl önce Şikayet Et
    anlamıyorum.... saçma sapan bölümler açıldı. at bakıcılığı, tuğladan maket yapma bölümü...vs.:) bu çocuklar üniversite okuyacaz diye geliyorlar buralara bir umutla. yeni üniversiteler de bir yarış içinde kimin çok programı olacak, kimin daha çok öğrencisi olacak diye yök e jest peşinde koşuyor. klavuzlar hazırlanırken ne yurt ne şehir barınma kapasitesi dikkate alınıyor. koca koca gıravatlı adamlar bunu düşünemiyor ya da işine gelmiyor. prof murof adı var memlekette. iki kuzuyu güdemezler yeminle. yaptıkları iş ortada. olan yine öğrencilere yine garibanlara. bu talih değişmicek sanırım. zenginimiz bedel verir askerimiz fakirdendir. aynı hikaye....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'