İşte üniversitelere 2013 için ayrılan kaynak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gelecek yıl için üniversitelerin yatırım projelerine 3,5 milyar liralık kaynak ayırdıklarını bildirdi.

İşte üniversitelere 2013 için ayrılan kaynak
İşte üniversitelere 2013 için ayrılan kaynak
GİRİŞ 18.12.2012 10:48 GÜNCELLEME 18.12.2012 13:16

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, krizin getirdiği baskılar altında birçok ülkenin kamu harcamalarının önemli oranda kısıldığını belirterek, ''Ülkemizde ise çok şükür büyümemiz devam ediyor, büyümenin oranını tartışıyoruz. Borçlarımızın GSYİH'mıza oranı düşüyor ve düşme eğiliminde. Bu sene inşallah yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz'' dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı'nca ATO Kongre Merkezi Congresium'da düzenlenen ''2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı'' etkinliğinde konuşan Bakan Yılmaz, Ankara'nın yapılan bu çalışmalarla güzel bir platforma kavuştuğunu söyledi.

Kalkınma ajanslarının önemine değinen Yılmaz, bu ajansların şu an 26 bölgede 81 ili kapsayan şekilde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Bakan Yılmaz, ''Bunu bir fidan dikmeye benzetirsek, 2-3 yıl önce Anadolu'nun 4 bir tarafına bu fidanları diktik, şimdi bunların çiçeklendiğini, meyve ürettiğini görüyoruz. Bundan da çok mutluyuz'' dedi.

Girişimciliğin ve yenilikçiliğin önemini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Özellikle küresel kriz sonrasında dünyanın yaşadığı bu çalkantılı dönemde girişimcilik ve yenilikçiliğin önemi bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Bütün dünya ülkeleri aslında bu konular üzerinde duruyorlar. Şunun altını özellikle çizmek isterim, ülkemiz çok şükür küresel krizi birçok ülkenin yaşadığı şartlarda yaşamadı. Bugün baktığınızda, finansta başlayan ama giderek reel sektörü etkileyen, devletler krizine dönüşmüş olan bir krizle karşı karşıyayız ve halen devam ediyor. Uzunca bir süre de devam edecek gibi görünüyor. Birçok ülkede devletler aşırı borçlu hale gelmiş durumda. Bu krizin getirdiği baskılar altında birçok ülkenin kamu harcamalarının önemli oranda kısıldığını görüyoruz. Ülkemizde ise çok şükür büyümemiz devam ediyor, büyümenin oranını tartışıyoruz. Borçlarımızın GSYİH'mıza oranı düşüyor ve düşme eğiliminde. Bu sene inşallah yüzde 36'lara kadar düşmesini bekliyoruz.

Yatırımlarımız artmaya devam ediyor. Yatırım programımızda Ar-Ge'ye ayırdığımız kaynak 10 yıl önce 110 milyon liranın biraz üzerindeydi. Bu yıl ise 1,8 milyar liraya ulaştı. Gelecek yıl bunun da üzerine çıkıyor, 18 kat artış. Toplam Ar-Ge harcamalarımızın GSYİH'ya oranı 10 yıl önce binde 53 düzeyindeydi, geçtiğimiz yıl itibariyle binde 86'ya yükseldi. Birçok ilimizde üniversiteler kuruldu. Üniversitelere ayırdığımız ödeneği de son 10 yılda 14 kat artırdık. Gelecek yıl yine 3,5 milyar lira civarında bir parayı üniversitelerimizin sadece yatırım projelerine ayırmış bulunuyoruz. Bunlar ülkenin geleceğine yapılan yatırımlardır, popülist yatırımlar değildir.''

-''Yenilikçi olmak için zihniyetimizde bir dönüşüme ihtiyaç var''-

Yenilikçilik kavramına da değinen Yılmaz, bunun sadece bireysel bir başarı olarak tanımlanamayacağını söyledi.

Toplum olarak, kültür olarak yenilikçiliğin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, birçok unsurla yenilikçilik atmosferinin oluşturulmasının önemini vurguladı.

''Yenilikçi olmak için zihniyetimizde bir dönüşüme ihtiyaç var. 'Aman bir şey yaparım, başarısız olurum' yaklaşımıyla hareket eden bir toplumun yenilikçi olması mümkün değil'' diyen Yılmaz, hataların da yapılabileceğini ve bu hatalardan ders alınması gerektiğini ifade etti.

Bakan Yılmaz, yenilikçilik için özgüvenin şart olduğunu da belirterek, yeni neslin özgüvenli bir şekilde yetiştirilmesini istedi.

-''Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti''-

Ankara Valisi ve Ankara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Yüksel de 1. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı etkinliğinin geçen yıl yine bu tarihlerde düzenlendiğini hatırlattı.

Orada genel itibariyle proje sahipleri, üniversitelerin temsilcileri ve de Ankaralı sanayicilerin bir araya geldiğini ve işbirliklerinin sağlandığını belirten Yüksel, ''Geçen yıl takriben 90 proje vardı. Bugün biraz daha farklı. Hem katılımcı sayısı arttı hem de katılımcıların niteliği değişti. Bugün 135 projenin katıldığı bir etkinliği birlikte gerçekleştiriyoruz'' dedi.

Hep birlikte bu etkinliği geçen yılkinden daha başarılı kılmaya çalışmaları gerektiğini vurgulayan Yüksel, Kalkınma Bakanı Yılmaz'a da Ankara Kalkınma Ajansı'nın faaliyetlerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

-''Girişimcilik konusunda farkındalık oluşturulacak''-

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da 2. Proje Pazarı'na Ankara'da bulunan üniversiteler, teknoparklar ve Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) yanı sıra TÜBİTAK, TPE ve KOSGEB gibi destek veren kurumların da stant açması ve bilişimcilerle, girişimcilerle bir araya gelme ortamı sağlanacağını belirtti.

Etkinlikte ayrıca ''Küresel Dinamikler Işığında Girişimcilik Paneli''nin de düzenleneceğini anlatan Balcı, katılımcılarda girişimcilik konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını ifade etti.

-Ödül töreni-

Konuşmaların ardından 5 ayrı kategoride verilen ''Proje Ödülleri''ne geçildi.

En başarılı kadın teknogirişimci ödülünü Esra Canbolat, en yüksek ticari potansiyel vadeden proje ödülünü Selahattin Çelik, teknolojik üstünlük vadeden proje ödülünü Fikret Kuş, katma değeri en yüksek proje ödülünü Şadi Çağatay Öztürk, gelecek vaat eden işletme ödülünü ise Recep Çağrı Yüzbaşıoğlu aldı.

Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, etkinliğin düzenlendiği alanda kurulan stantları gezdi. Yılmaz, tüm stantları tek tek gezerek, ilgililerden bilgi aldı.

Stantların arasında en çok Ankara'nın Çayırhan beldesindeki kayıp kent Juliopolis'te ölü gömme geleneğinin sergilendiği gösteri dikkati çekti.

-2. Yenilikçi Ankara Proje Pazarı-

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından ikincisi düzenlenen etkinlikte, teknogirişim desteği almış girişimcilerin yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı'ndan 2012 yılında Yenilikçilik ve Turizm Mali Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazanmış olan 135 civarında proje sergilendi.

Proje sahipleri; kendilerini, iş fikirlerini ve şirketlerini yerli ve yabancı yatırımcılara tanıtma imkanı buldu. Katılımcılar ayrıca, kendi iş sahalarıyla ilgili ulusal ölçekli firmalarla ve kişilerle ikili görüşmelerde de bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?