Kötü karneden sadece çocuk sorumlu değil!

Üsküdar Üniversitesi, Etiler Polikliniği'nden Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, öğrenci karneleriyle ilgili velilere önemli uyarılarda bulundu.

Kötü karneden sadece çocuk sorumlu değil!
Kötü karneden sadece çocuk sorumlu değil!
GİRİŞ 22.01.2013 14:49 GÜNCELLEME 22.01.2013 14:49

Karnelerin çok iyi analiz edilmesini öneriyor. Karnenin, çocuğun dönem boyunca öğrenme süreçleriyle ve davranışlarıyla ilgili geribildirim içerdiğini ifade eden Uzm. Psk. Aynur Sayım, karneyle çocuğun zekâsı, dikkat ve konsantrasyonu, psikolojik durumu, aile ilişkilerinin bir bütün olarak değerlendirilmiş olduğunu ifade ediyor.

Bugünlerde hem velilerde hem de öğrencilerde karne heyecanı var. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 17 milyon öğrenci karne alarak yarıyıl tatiline giriyor. Her karne döneminde olduğu gibi bu dönemde de karnesinden memnun olanlar kadar olmayanlar da olacak.

Üsküdar Üniversitesi, Etiler Polikliniği'nden Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, velilere önemli uyarılarda bulunuyor. Karnelerin çok iyi analiz edilmesini öneriyor. Karnenin, çocuğun dönem boyunca öğrenme süreçleriyle ve davranışlarıyla ilgili geribildirim içerdiğini ifade eden Uzm. Psk. Aynur Sayım, karneyle çocuğun zekâsı, dikkat ve konsantrasyonu, psikolojik durumu, aile ilişkilerinin bir bütün olarak değerlendirilmiş olduğunu ifade ediyor.

Kötü karnenin tek sorumlusunun çocukların olmadığını, sonuç olarak çocukla bu sorumluluğu paylaşmanın gerekli olduğunu vurgulayan Sayım, çocuğun başarısızlığının hangi nedenlerden ileri geldiğini ebeveynin sorgulaması gerektiğini kaydediyor.

Sayım bu nedenleri;

- Kişisel özellikler

- Aileden kaynaklanan sebepler

- Okuldan kaynaklanan sebeplerden kaynaklanabileceğinin altını çiziyor. Sayım başarısızlığı getirecek nedenleri şu şekilde ifade ediyor.

En çok yapılan hatalar

En çok yapılan hatalar, çocuğu cezalandırmak, tehdit etmek, diğer çocuklarla kıyaslamak, korkutmak, kişiliğine yönelik saldırılardır. Bu davranışlar çocukta suçluluk duyguları oluşturabilir ya da çocukta savunmalar gelişebilir. Uyum ve davranış sorunları da ortaya çıkabilir. Yani tabloya başka sorunlar eklenebilir.

Karne döneminde çocukların kesinlikle yalnız bırakılmaması gerektiğini de ifade eden Sayım ebeveynlerin çocuklarına her durumda değer verdiklerini hissettirmeleri ve soruna karşı çözüme yönelik tedbirleri almaları gerektiğini belirtiyor.

Sayım yarım dönemde başaramadığını çocukların tatilde başaramayacağını vurgulayarak tatilin tatil gibi yaşanması gerektiği hatırlatmasında bulunuyor.

"Yarım dönem boyunca çocuk başaramadığını tatilde başaramaz. Çocuktan tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek, ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olacaktır.

Tatil, tatil gibi yaşanmalıdır. Özel destek gerektiren durumlar dışında, genel bir tekrar, kitap okuma, çok zorlayıcı olmayan çalışmalar yapılabilir."

Kişisel özellikler

Çocuğun IQ seviyesinin yaşıtlarına oranla düşük olması, öğrenme güçlüğü, depresyon, davranım bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun mevcut olması, bedensel bir engelinin veya rahatsızlığının bulunması görme-işitme kayıpları önem taşımaktadır.

Aileden kaynaklanan sebepler

Aile içi ilişkilerin nitelikli olması, çocukla iletişim dilinin doğru olması, çocuğun gelişim dönemlerinde zengin uyaran verilmesi, öğrenme ile ilgili çevresel faktörlerin sağlıklı olması, anne-babanın sağlıklı model olması, kültürel seviyenin, ders çalışma ortamının sağlanması, ailenin disiplini, başarıyı olumlu etkileyen faktörlerdir. Ailelerin diğer çocuklarla kendi çocuklarını kıyaslamaları, başarısızlığı sonucu onu yargılamaları ve eleştirmeleri yerine çözüm yolları aramaları en doğru yaklaşımdır.

Okuldan kaynaklanan sebepler

Okuldaki eğitim ve öğretim programının çocukların gelişim seviyelerine uygun zenginleştirilmiş programlar olması, öğretmenin bilgi aktarımı, disiplini sağlayabilen araştırıcı, etkili öğretmenlik yetilerine sahip olması gerekmektedir.

Çocuğun akademik başarısı beklenenin altında ise öncelikle bir araştırma yapılmalıdır. Bir çocuk-ergen psikiyatristi ve psikologundan yardım alınmalı, çocuk-aile ve okula yönelik bir çalışma düzenlenmelidir.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!