Ürünü zarar gören çiftçiye müjde

Bakanlar Kurulu kararı kapsamında doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası'na borcu ertelenebiliyor.

Ürünü zarar gören çiftçiye müjde
Ürünü zarar gören çiftçiye müjde
GİRİŞ 31.07.2014 15:44 GÜNCELLEME 31.07.2014 15:44

Banka, bunun dışında da sunduğu farklı seçeneklerle ekonomiyi destekliyor.

Ziraat Bankası Tarımsal Grup Başkanı Metin Sezici küresel ısınma ve ekonomik krizlere bağlı olarak gıda fiyatlarındaki yükselişin tarım sektörünün önemini artırdığını vurgulayarak, "Tarım sektörünün gelişimine paralel olarak finansman ihtiyacındaki artış bankaların bu alana odaklanmasına neden oluyor. Tarımın finansmanına yönelik faaliyet  gösteren aktör sayısı ve kullandırılan kredi tutarıyla ürün çeşitliliği giderek artıyor" dedi. Tarım bankacılığının 2014 yılı ilk yarı gerçekleşmeleri, gelecek döneme ilişkin beklentiler ve doğal afetlere karşı borç erteleme imkanları hakkında açıklama yapan Sezici, tarım sektörünün gelişimine paralel olarak bankacılık sektörünün tarımın finansmanına yönelik ilgisinin artarak devam ettiğini anlattı. 

31 ARALIK 2014'E KADAR

Sezici, 23 Ağustos 2013'ten 31 Aralık 2014'e kadar ülke genelinde meydana gelen/gelecek tabii afetler sebebiyle zarara uğrayan üreticilerin tarımsal kredi borçlarının yüzde 3 faizle vade tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ertelenebildiğini açıkladı. Üreticilerin kredi borçlarının Bakanlar Kurulu kararı kapsamı dışında ertelenme imkanı konusunda Sezici, şu bilgileri verdi: 

5 YILA VARAN VADE SEÇENEĞİ

Ziraat Bankası olarak nakit akışı bozulması nedeniyle kredi geri ödemesini vadesinde yapamayan üreticilerin mağduriyetlerini önlemek amacıyla kendi kaynaklarımızla kredi borçlarını yapılandırıyoruz. Bu yıl yeterli geliri elde edemeyecek üreticilerimizin gelecek yıl üretime devam edebilmeleri için finansman ihtiyacı oluşuyoır. Ancak bir yıl sonra borcun tamamının ödenecek olması nedeniyle birçok çiftçimizin borç geri ödeme gücü düşüyor. Kredi borçları Ziraat Bankası tarafından belirlenen tarımsal kredi cari faiz oranları uygulanmak suretiyle, tarımsal üretimden sağlanacak gelirlerle ödenebilir şekilde azami 5 yıla kadar vadelendirilebilliyor."

ZİRAAT İLK ADRES 

TARIMIN finansmanı konulu başvurularda Ziraat Bankası'nın her zaman ilk adres olma konumunu koruyacağını söyleyen Sezici şöyle devam etti: "Bu kapsamda bankamızca, arzu edilen düzeye ulaştırılamayan KOBİ'lerle sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturarak üretimde standardizasyon, maliyetlerde düşüş, verimlilik artışı ve sürdürülebilirlik sağlayacak finansman modelleri üzerinde çalışılıyor."

ÜRETİCİYE 20 MiLYAR LİRA KREDİ

TARIM bankacılığı kredi portföy büyüklüğünün 2014 ilk çeyreğinde 37,6 milyar liraya, Ziraat Bankası'nın tarım sektörüne yönelik kullandırdığı kredi büyüklüğünün ise 20,2 milyar liraya ulaştığını belirten Sezici, tarım bankacılığı kredi portföy büyüklüğünün 2014 yıl sonunda 40 milyar lirayı aşacağını öngördüklerini söyledi.