Petroldeki düşüş, türev piyasalarını etkiledi

Uzun dönemde petrol fiyatlarının düşük kalması, petrol fiyatlarına bağımlı olan havayolu taşımacılığı gibi sektörlere ciddi katkı sağlayacak

Petroldeki düşüş, türev piyasalarını etkiledi
Petroldeki düşüş, türev piyasalarını etkiledi
GİRİŞ 23.10.2014 13:26 GÜNCELLEME 23.10.2014 13:26

Sermaye Piyasaları Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, petrol fiyatlarındaki düşüşte, sadece talebin azalmasının değil, türev piyasalarında yapılan manipülatif ve spekülatif hareketlerin de etkili olduğunu söyledi.

Ünal, uluslararası güç dengelerinin çıkar çatışmalarında türev piyasalarını çok iyi kullandığını belirtti. Türev piyasalarında ve vadeli işlem piyasalarında bir takım manipülatif ve spekülatif amaçlı fiyat hareketlerinin yapılabildiğini ifade eden Ünver, "Bu da türev piyasalarında fiyatlamanın kimyasını bozdu. Hangi fiyat gerçek, bunları tespit etmek çok zor" dedi.

Dünyada savaşların sadece silahlarla değil, ekonomik aksiyonlarla da yapılabildiğine işaret eden Ünver, petrol arz eden ülkelerin fiyatları yüksek tutarak, ithalatçı ülkeleri sömürebildiğini anlattı. Aynı riskin petrol arz eden ülkelerde de olduğunu belirten Ünver, "Türev piyasalarında manipüle ederek petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturarak, arzı sağlayan ülkelere de zarar verilebilir. Dünyada şu an tam da böyle bir olay yaşanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ünver, düşük petrol fiyatlarının en çok Rusya'yı, en az Körfez ülkelerini etkilediğini ifade etti.

Düşük petrol fiyatlarının BİST'e etkisi

Ünver, hazirandan itibaren düşüşe geçen petrol fiyatlarının Borsa İstanbul'da (BİST) makro düzeyde kayda değer bir etkisinin görülmediğini belirterek, söz konusu düşüşün kalıcı olması halinde, sektörel bazda iyileşmeler olabileceğini söyledi.

Fiyatların düşmesinin Türkiye'nin lehine olduğunu vurgulayan Ünver, "Uzun dönemde petrol fiyatlarının düşük kalması, petrol fiyatlarına bağımlı olan havayolu taşımacılığı gibi sektörlere ciddi katkı sağlayacak" diye konuştu.

KAYNAK: AA