Veteriner Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'nde değişiklik

Şap, brusella, koyun ve keçi vebası, koyun ve keçi çiçek, antraks ve mavi dil aşıları ile tüberkülin ve mallein testlerinin üretim yerleri 24 Aralık 2019'a kadar iyi üretim uygulamaları (GMP) belgesi almak zorunda olacak.

Veteriner Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'nde değişiklik
Veteriner Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'nde değişiklik
GİRİŞ 20.12.2014 11:19 GÜNCELLEME 20.12.2014 11:19

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, veteriner tıbbi ürünlerin üretimi, kullanımı, satışı, kontrolü ve temini gibi konulara ilişkin uygulamaları düzenleyen "Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Bakanlık, veteriner ecza depolarının hayvan sağlığı için önem arz edebilecek bazı ürünleri, faaliyet kapsamı dışında olsa dahi belirlenen miktar ve sürede stokta bulundurmasını zorunlu tutabilecek.

Veteriner ecza depoları, yılda en az bir defa iç denetim yapacak. İç denetimde belirlenen uygunsuzluklar, nedenleri ve buna karşı gerçekleştirilen düzeltici ve önleyici faaliyetler, ayrıntılı açıklamaları ile birlikte kayıt edilecek ve söz konusu kayıtlar 5 yıl süre denetime hazır tutulacak.

Sorumlusu tespit edilemeyen hatalı ürünler, Bakanlık tarafından geri çekilecek. Pazarlama izni sahibinin geri çekme ile ilgili sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde, söz konusu işlem Bakanlıkça yerine getirilecek. Bu işlemden kaynaklanan tüm masraflar ise pazarlama izni sahibinden alınacak.

Geri çekme kararı alındığında, pazarlama izni sahibi Bakanlıkça bildirilen süre içerisinde ürünün üretimini durduracak. Yurt dışında üretilen ürünlerin ithalatı ise süre tanınmaksızın durdurulacak.

Şap, brusella, koyun ve keçi vebası, koyun ve keçi çiçek, antraks ve mavi dil aşıları ile tüberkülin ve mallein testlerinin üretim yerleri bu ürünlerin üretimi için 24 Aralık 2019 tarihine kadar iyi üretim uygulamaları (GMP) belgesi almak zorunda olacak.

KAYNAK: AA