"World Energy Outlook 2014 Raporu" Türkiye tanıtım toplantısı

TÜSİAD Başkanı Dinçer: - "BOTAŞ'ın ithalattaki payının düşürülerek diğer piyasa oyuncuları gibi hareket etmesinin sağlandığı bir piyasa yapısı oluşturulmalıdır"

"World Energy Outlook 2014 Raporu" Türkiye tanıtım toplantısı
"World Energy Outlook 2014 Raporu" Türkiye tanıtım toplantısı
GİRİŞ 22.12.2014 13:19 GÜNCELLEME 22.12.2014 13:19

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer, "BOTAŞ'ın ithalattaki payının düşürülerek diğer piyasa oyuncuları gibi hareket etmesinin sağlandığı bir piyasa yapısı oluşturulmalıdır" dedi.

Dinçer, TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından Sabancı Center'da gerçekleştirilen "World Energy Outlook 2014 Raporu Türkiye Tanıtımı" toplantısında enerji gündemine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Yeni yıla girerken bir yandan jeopolitik risklerin yönetimi diğer yandan da düşük büyümelerin kaygı uyandırdığını belirten Dinçer, öngörülerin dikkatli yapılması gerektiğini söyledi.

Dinçer, petrol fiyatlarındaki düşüşün fırsat ve tehditleri içinde barındırdığını vurguladı. Bu gelişmelerin her durumda küresel iktisadi toparlanmayı daha karmaşık hale getirdiğini anlatan Dinçer, "Bir başka deyişle düşük enerji fiyatlarının rehavetine kapılmamalıyız" uyarısında bulundu.

Dinçer, enerji piyasasının serbestleşmesine yönelik düzenlemelerin sürmesi gerektiğini aktararak, "Düşük karbon teknolojilerine geçişi ve enerji yatırımlarını hızlandırmalıyız. Enerji fiyatlarının neden olacağı cari işlemlerdeki olumlu gelişme ancak rekabet gücümüzü ve toplam faktör verimliliğini artıracak bir dizi yapısal reformun hayata geçirilmesiyle kalıcı hale dönüşebilir. Bu yapısal reform listesi, TÜSİAD'ın düzenli bir şekilde çalıştığı ve hükümetimizle de paylaştığı bir listedir. Bu listenin en azından bir bölümünün seçimler öncesinde hayata geçmesini de elzem olarak görüyoruz" diye konuştu.

"Türkiye uzun dönem büyümesini yine yüzde 5'ler seviyesine çıkarabilir"

Dinçer, Türkiye'nin doğru yapısal reform kümesini doğru zamanda uygulayarak yüzde 3'ler düzeyinde seyreden büyümeyi yüzde 5'lere çıkarabileceğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Çevre coğrafyamızda yaşanan siyasi belirsizliklere rağmen Türkiye uzun dönem büyümesini yine yüzde 5'ler seviyesine çıkarabilir. Bu da doğal olarak doğalgaz tüketimimizin 2023'te 70 milyar metreküpe çıkmasına, elektrik talebimizin ise yine 2023 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 5,5-6 civarında büyümesine sebep olacaktır.

Öte yandan 2023 perspektifi ele alındığında enerji sektöründeki yatırım ihtiyacımızın da 120 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu artan enerji ihtiyacı bir yandan arzın güvenliğini kritik hale getirmekte ama bir yandan da enerjinin etkin kullanımı için bir dizi verimlilik politikası, piyasa yapısı, idari kapasitede bazı reformların hayata geçirilmesini gerektirmektedir."

"BOTAŞ'ın diğer piyasa oyuncuları gibi hareket etmesi sağlanmalı"

Dinçer, Türkiye'yi bir enerji "hub"ı (merkez) yapmak için jeostratejik konum gereği tüm komşu ülkelerin geleceğe dönük planlarını göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkati çekti. Enerji planlamalarının orta ve uzun vadeli tasarlanması gerektiğini dile getiren Dinçer, enerji piyasalarındaki serbestleşme sürecine de değindi.

Dinçer, "Elektrik piyasasında arzu edilen serbestleşme, doğalgaz piyasası serbestleşmeden sağlanamayacaktır. Bu noktada bir diğer önemli husus da BOTAŞ'ın piyasadaki payıdır. Yasa tasarısında belirtildiği üzere BOTAŞ'ın ithalattaki payının düşürülerek diğer piyasa oyuncuları gibi hareket etmesinin sağlandığı bir piyasa yapısı oluşturulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Dinçer, yerli fosil kaynaklara yönelik teşviklerin piyasayı olumsuz etkileyecek unsurlar barındırmaması gerektiğinin altını çizdi. Enerji verimliliğinin geliştirilmesi için kamunun attığı adımlardan memnuniyet duyduklarını aktaran Dinçer, iklim değişikliği konusunun da unutulmamasını istedi.

Dinçer, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nda "Enerjinin sürdürülebilir olması" başlığının ön plana çıkacağını belirterek, Türk iş dünyasının bu çalışmalardan memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA