Rusya kapsam dışı tuttu, sadece Türkiye'ye özel

Türkiye ile Rusya arasında yapılan S-400 anlaşmasında diğer ülkelerden farklı olarak Rusya, savunma sistemiyle ilgili sadece Türkiye'ye özel tüm neredeyse tüm talepleri karşıladı.

Rusya kapsam dışı tuttu, sadece Türkiye'ye özel
Rusya kapsam dışı tuttu, sadece Türkiye'ye özel
GİRİŞ 25.11.2017 12:01 GÜNCELLEME 25.11.2017 12:01
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye, 2019 yılının ilk aylarında gelmesi beklenen füze sisteminin alacağı kaynak kodlarıyla beraber, kendi ihtiyaçlarına göre düzenleme yapabilecek.

Türkiye’nin, NATO yetkilileri ve özellikle ABD’nin ısrarlı karşı çıkışına rağmen 2,5 milyar dolara almak için sözleşme imzaladığı 2 batarya S-400’ün, satışına ilişkin detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 

 

TÜRKİYE KAPSAM DIŞI BIRAKILDI 

Normal şartlarda Rusya füze sistemlerini paket satış yöntemiyle satarken, Türkiye’nin bu kapsam dışında bırakıldığı ve S-400’lerin alt sistemleriyle sözleşme imzalandığı anlaşıldı.

Buna göre Türkiye, 2019 yılının ilk aylarında gelmesi beklenen füze sisteminin alacağı kaynak kodlarıyla beraber, kendi ihtiyaçlarına göre düzenleme yapabilecek.  Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye, S-400 alımında ihtiyaçlarını optimal düzeyde karşılaması amacıyla sıkı bir pazarlık yürüttü. Pazarlıkların füzelerin lançer, namlu, radar sistemleri ve sayıları konusunun yanı sıra dost-düşman ayrımını yapan yazılımın Türkiye’ye göre yeniden yazılmasında yoğunlaştı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) yetkilileri, Türkiye’nin hava savunma füzelerine olan ihtiyacın aciliyetinin bilindiğini, en büyük faydayı sağlamak amacıyla alınacak sistemlerin kurgulanacağını da dile getirdiler. Hava savunma füzelerinin olabildiğince geniş bir alanı kontrol edebilmesi için çaba gösterildiğini, alınan sistemlerde bu hedeflerin yakalandığını belirten kaynaklar, isteğe bağlı alımı (opsiyonel) gerçekleşecek ikinci sistemin ise teknoloji transferini de kapsadığını vurguladılar. Askeri yetkililer, halen Türkiye’nin hava savunma sistemini oluşturabilmek için en az 10 tane daha bataryaya ihtiyaç duyduğunun da altını çizdiler. 

YAZILIM DEĞİŞTİRİLECEK

S-400’lerin NATO açısından en kritik noktasını ise dost-düşman tanıma yazılımı oluşturuyor. Birçok NATO yetkilisi, sistemin bu yüzden entegrasyonunun olmayacağını dile getirirken, füze radarlarının müttefik uçaklara ilişkin bilgilerin Rusya’nın eline geçmesine neden olabileceği asılsız iddialar gündeme getirmişti. Ancak Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, konuya netlik kazandırarak, dost-düşman tanıma yazılımlarının değiştirileceğini, çalışmaların sürdüğü bilgisini verdi.

SSM yetkilileri ise Rusya’nın şimdiye kadar önemli silah sistemlerinin değişiklik yapılması için de olsa kaynak kodlarını vermeye pek sıcak yaklaşmadıklarına dikkat çekiyor. Yazılımın değişmesiyle Türkiye, NATO’ya entegre olmadan, küçük düzeyde de olsa yalnızca kendi sistemlerine özgü bir yazılım ile işleyen füze sistemini denemiş olacak. Hava savunma sistemlerine yoğun ve acil bir şekilde ihtiyaç duyan Türkiye, bu konuda üç ayrı kaynakla birden çalışıyor. Türkiye, Rusya’nın yanı sıra İtalyan-Fransız ortaklığı olan EUOROSAM ve ABD ile Patriotlar üzerine de füze sistemleri için görüşmelerine devam ediyor.

YORUMLAR 21
  • irfan 6 yıl önce Şikayet Et
    adam atini bulamiyormus ve bu sebepten dolayi demiski ( kahvede ) " arkadaslar , herkez atini tutsun ben atimi vuracam " ve boyleikle kariban atini bulmus sen al s400 hele yazarsan yaz her taraf dusman
    Cevapla
  • Insaf 6 yıl önce Şikayet Et
    Keske ilme kusansak biraz.Genclerimiz sokaklarda biralarla yirtik pantalonlarla dolasiyor.Biraz heves katin yasaminiza.Birseyler gelistirin.
    Cevapla
  • Muttaki 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok önemli bir detay, emek verenlerden Allah razı olsun. Reisi Allah başımızdan eksik etmesin
    Cevapla
  • Eginli 6 yıl önce Şikayet Et
    Kanımca Reisimiz güneyden gelmesi yüksek muhtemel bir tehlikeyi gördü. Bilin bakalım bu küçük ama zararı büyük tehlikeli devlet kim?
    Cevapla
  • Fehmi 6 yıl önce Şikayet Et
    İsrail ve israilin askeri gücü abd
    Cevapla
  • Ali ER 6 yıl önce Şikayet Et
    Büyük müzisyen Zeki Müren söylüyor : "....dost bildiklerim..... dost bildiklerim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?