Emekliye Nisan ayı tüm zam haberleri! Emekli maaşlarına iyileştirme olur mu?

Milyonlarca emekliye yakından ilgilendiren son dakika emekli zam haberleri ve ek ödemelerle ilgili bilgiler gelmeye devam ediyor. Peki 23 Nisan 2018 tarihi itibariyle emekliye zamda son durum ne? Ramazan bayramında emekliler ikramiye alacak mı? İşte detaylar...

Emekliye Nisan ayı tüm zam haberleri! Emekli maaşlarına iyileştirme olur mu?
Emekliye Nisan ayı tüm zam haberleri! Emekli maaşlarına iyileştirme olur mu?
GİRİŞ 23.04.2018 09:00 GÜNCELLEME 23.04.2018 10:37
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Nisan ayı ile birlikte son dakika emekli zam haberleri milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren. Son günlerde emekliye ramazan bayramı ikramiyesi ve ek ödemelerle ilgili gelişmelerin gündemi bir hayli meşgul ediyor. Peki 2018 yılı itibariyle emekli maaşlarında iyileştirme yapılacak mı? Özellikle düşük maaş alanlar gözünü 23 Nisan pazartersi günü itibariyle emekli zam haberlerine çevirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını son sürat devam ettiriyor. İşte son zamlarla ilgili detaylar...

EMEKLİYE ZAM!

 

Yaklaşık 12 milyon emekli Temmuz zammına kilitlendi. Bu emeklilerin 9 milyonu aşkın bölümünü oluşturan SSK ve Bağ- Kur'lular, zamları enflasyona endeksli olduğu için meraklı bekleyiş içerisinde. 2018'in ilk yarısında gerçekleşen enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammını belirleyecek. Bu da 3 Temmuz'da enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Ancak zam oranı şekillenmeye başladı.

Emeklilerin zam oranını bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon belirlerken, bunun ilk 3 aylık döneminin verisi belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün, Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK'in açıklamasına göre; Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2.77 olarak gerçekleşti. Yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı 3 aylık enflasyona göre yüzde 2.77 olarak görünüyor. Geriye 3 veri kaldı. Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyonu verileri de eklenecek. SSK ve Bağ- Kur'luların Temmuz artışı ortaya çıkacak. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru yayımlanan 2018 Yılı Programı'nda 6 aylık enflasyon tahminine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 4.02 olabileceği kaydedilmişti. Ancak sonradan Merkez Bankası'nın 2018 yılı enflasyon tahminini yüzde 7'den yüzde 7.9'a yükseltmesi, zam oranlarının daha yüksek çıkabileceğini ortaya koymuştu.

Enflasyon verileri SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra memurlar ve memur emeklilerini de yakından ilgilendiriyor. Memurlar ve memur emeklilerinin Temmuz zammı toplu sözleşmede yüzde 3.5 olarak belirlense de ayrıca enflasyon farkı ihtimali de var. Eğer bu yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, memurlar ve memur emeklileri yüzde 3.5 zamma ilaveten fark da alabilecek. 2018 Yılı Programı'nda enflasyon tahminlerine göre memurların ve memur emeklilerinin fark alabileceği açıklanmıştı.

Emekliye Ramazan Bayramı ikramiyesi kaç TL olarak ne zaman ödenecek?

SSK EMEKLİSİNE EN AZ BİN 648 TL

SSK ve Bağ- Kur emeklisinin Temmuz zammı hesaplamalarına göre en düşük maaş, Bağ- Kur esnafta bin 475 liraya, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda bin 648 liraya çıkacak. Emekliler, Temmuz zammını merakla bekliyor. Uzmanlar, ilk 6 aylık enflasyon için, dolayısıyla da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı için yüzde 4, yüzde 4.5 ve yüzde 5 olmak üzere 3 farklı tahminde bulunuyor. Takvim Gazetesi'nin haberine göre, halen bin 405 lira olan en düşük esnaf emekli aylığı, Temmuz zammı yüzde 4 çıkarsa bin 461 liraya, yüzde 4.5 olursa bin 468 liraya, yüzde 5 olarak gerçekleşirse bin 475 liraya çıkacak. Bağ-Kur tarım emeklilerinde de halen 988.91 lira olan en düşük aylık da yüzde 4 artış formülüne göre bin 28 liraya, yüzde 4.5'e göre bin 33 liraya, yüzde 5'e göre bin 38 liraya ulaşacak. 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda en düşük maaş bin 569 liradan zam yüzde 4 çıkarsa bin 632 liraya, yüzde 4.5 olarak gerçekleşirse bin 640 liraya, yüzde 5 çıkarsa bin 648 liraya yükselecek. 2000 yılından sonra emekli olan SSK'lılarda en düşük maaş ise 935,60 liradan yüzde 4'lük tahmine göre 973,02 liraya, yüzde 4.5'lik tahmine göre 977,70 liraya, yüzde 5'lik tahmine göre de 982,38 liraya çıkacak.​

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olmak için başvuran esnaf ve sanatkarların, kredi çekmek istediğinde sicil engeline takıldıklarını belirterek, "Esnaflara kolaylık sağlayacak krediler sicil bahanesiyle kısıtlanmamalı" ifadesini kullandı.

Yapılandırmalarda, aylık sigorta prim borçlarının, ilgili ayın sigorta prim tutarı yerine borçlanılan son tarihteki sigorta prim tutarının dikkate alınmasından dolayı çok yüksek çıktığını, bunun da kredi tutarlarının emekli aylığıyla karşılanamadığını vurgulayan Palandöken, "Bu soruna çözüm bulunması halinde hem SGK'nin prim tahsilatı yükselecek hem de sigortalıların emekli olması sağlanacaktır"dedi.

 

EMEKLİYE 3'LÜ HESAP! EK ÖDEME YÜKSELECEK!

Uzmanlar, 6 aylık enflasyonun yani zam oranının yüzde 4, 4.5 ya da 5 olabileceği tahmininde bulundu

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi Temmuz zammını merakla bekliyor.

Bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon zam oranını belirleyecek.

İlk 3 aylık enflasyon verileri, ipuçlarını veriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak- Mart enflasyonu yüzde 2.77 çıkarken, uzmanlar bu veri ışığında 6 aylık enflasyon yani emeklilerin zam oranı için 3 farklı tahminde bulundu.

Buna göre; zam oranı yüzde 4, yüzde 4.5 ya da yüzde 5 olabilir. Buna göre, halen 2 bin lira olan maaş, zam oranı yüzde 4 olursa 2 bin 80, yüzde 4.5 çıkarsa 2 bin 90, yüzde 5 olarak gerçekleşirse 2 bin 100 liraya yükselecek.

3 bin lira olan net maaş da artış yüzde 4 olursa 3 bin 120, yüzde 4.5 olarak gerçekleşirse 3 bin 135, yüzde 5 çıkarsa 3 bin 150 liraya ulaşacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kesin zam oranı 3 Temmuz'da ortaya çıkacak.

Emekliler bu zammın yanı sıra bir artışı da ek ödemede alacak.

Halen her ay maaşın yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında verilen ek ödeme, Temmuz zammıyla yükselecek.

Ek ödeme tutarları, Temmuz'da yeni maaş üzerinden hesaplanacak.

Örneğin; maaşı 3 bin lira olan emekli halen aylık 120 lira ek ödeme alıyor.

Bu maaşı alan emeklinin ek ödemesi, Temmuz ayında maaşlar yüzde 4 artarsa 124,8 liraya, yüzde 4.5 zamlanırsa 125,4 liraya, yüzde 5 yükselirse 126 liraya çıkacak.

emekliye-nisan-zammı

EMEKLİYE ÇİFTE İMKAN MASADA

Emeklilerin nakit sıkıntısı çektiklerinde imdadına yetişecek avans ve faizsiz kredi imkanları, milyonları sevindirdi. Bu konuların gündeme gelmesine sevinen emekliler, faizsiz toplu para imkanı sağlayacak uygulamaların bir an önce hayata geçmesi için yetkililere çağrı yaptı.

Emekliler, "Avans ya da faizsiz krediden biri bile hayata geçse, bizlere ilaç gibi gelir. Toplu para ihtiyacında, bankadan kredi kullanmanın maliyeti faiz ve masraflar nedeniyle çok yüksek" dedi.

Halen avans sistemini Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere uyguladığını belirten okurlarımız, "Bunun mevcut emeklilere de yaygınlaştırılması mümkün. Hem biz nakit sıkıntımızı aşarız hem de devlet maaşımızdan aydan aya kesintisi yaparak parayı geri alır" diye konuştu. Faizsiz kredinin de kamu bankalarından sağlanmasının mümkün olduğunu söyleyen emekliler, şunları kaydetti: "Maaşlarımızın yattığı bankalar nasıl promosyon ödemesi yapıyorsa, faizsiz kredi de verebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin promosyondan sonra faizsiz ve masrafsız kredi için de bankalarla masaya oturmasını istiyoruz."

Avans uygulamasında tutarın maaşın 3 katı tutarında olması üzerinde duruluyor. Faizsiz kredinin de maaşın 10 katı tutarında olabileceği belirtiliyor. Düzenlemeler hayata geçerse, hem avansta hem de faizsiz kredide geri ödeme süresinin 36 ay olarak belirlenebileceği ifade ediliyor.

BİNLERCE KİŞİYE 2 YILLIK ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI

Başta Suriye olmak üzere birçok cephede terörle mücadele eden ve destan yazan kahraman askerlerimiz hepimizi gururlandırıyor. Askerlerimiz vatan için canlarını feda ederken yasalarımız da onların geleceğini koruma altına alıyor.

Emeklilik hesabında hem er hem de asteğmen olanlar için öneKmli avantajlar bulunuyor. Askerliğin emeklilik yaşını geri çekebilmesi için sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekiyor. Böylece işe girdiğiniz tarih askerlik süresince geriye doğru gidiyor. Askerliğini sigortadan önce er veya erbaş olarak yapanlar öncelikle işe girdikleri tarihe bakmalı. Bu tarihten geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş şartı değişecekse o kadar gün borçlanarak emekliliği öne çekebilirler.

Asteğmen olarak askerliğini yapan kişilerde iki ayrı durum söz konusu. Öncelikle yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyorlar.

Asteğmen olarak görev yaptıkları süreler de emekliliği öne çekiyor. Adaylar, asteğmenliğe geçtikleri andan itibaren Emekli Sandığı'na tabi oluyor. Yedek subaylıktan önce SSK'lı olanların işe giriş tarihleri asteğmenlik süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülüyor. Önce yedek subay olup sonra SSK'lı olunmuşsa 4C'li oldukları tarih yedek subaylık süresinin 4'te 1'i kadar geriye götürülerek işe başlangıç sayılıyor. Primler de toplam prime ekleniyor.

Mehmet Bey 10.09.1970 doğumlu ve 10.07.1993 tarihinde işe girmiş ve askerliğini de sigortadan önce yapmış olsun. Mehmet Bey'in emeklilik şartları 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 gün. Emekli olacağı tarih ise 10.09.2024. Eğer 8 aylık askerlik borçlanması yaparsa işe giriş tarihi 10.11.1992'ye çekilecek. Şartlar 53 yaş, 5.600 gün, emeklilik tarihi 10.09.2023 olacak. Böylece 1 yıl erken emekli olabilecek.

emekli-yaş-hesabı-nisan

EMEKLİ OLMA YAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik yaşınızı hesaplamak ve ne kadar süre kaldığını öğrenmek istiyorsanız ilk olarak turkiye.gov.tr adresini ziyaret ediniz. Karşınıza gelen pencereden ''Emekli Olma Durum Sorgulama'' penceresine gidiniz. Daha sonra ''Sigorta Kolu'' ve ''hizmete başlama tarihi'' bilgilerini doldurunuz.

Karşınıza gelen pencereden emeklilik yaşı ile ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

E Devlet giriş sistemi ile emeklilik yaşı hesaplama dışında daha birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Size en yakın PTT şubesinden e-Devlet şifresini öğrenerek turkiye.gov.tr adresine giriş yapıp tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması ile pek çok entegre elektronik hizmeti aynı adresten alabilirsiniz. Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

SGK Hizmet Dökümü almak için öncelikle E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekir. E- Devlet şifresini TC Kimlik Numaranız ile başvurduğunuz PTT Merkez Müdürlükleri veya yetkili şubelerden şifrenizi 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz.

EMEKLİ ZAMMINA 3 ADIM KALDI!

12 milyonu aşkın emeklinin gözü Temmuz zammında. Zam oranında enflasyon belirleyici olacak. İlk 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memur emeklilerinin ise enflasyon farkı alıp alamayacağını gösterecek. Bunun ilk 3 aylık dönemindeki enflasyon belli oldu. Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2.77 olarak gerçekleşti. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı 3 aylık enflasyona göre yüzde 2.77 olarak görünüyor. Geriye 3 veri kaldı. İlk 3 aylık veriye Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyonu da eklenecek. Böylece SSK ve Bağ- Kur'luların Temmuz artışı ortaya çıkacak. Ayrıca ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, memur emeklileri de yüzde 3.5'lik toplu sözleşme zammına enflasyon farkı alabilecek. Hem SSK ve Bağ- Kur hem de memur emeklileri için kesin rakam 3 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamalarıyla ortaya çıkacak.

2018 Yılı Programı'nda 6 aylık enflasyon tahminine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 4.02 olabileceği kaydedilmişti. Ancak sonradan Merkez Bankası'nın 2018 yılı enflasyon tahminini yüzde 7'den 7.9'a yükseltmesi, zam oranlarının daha yüksek çıkabileceği yorumlarına yol açmıştı. Uzmanlar da ilk 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı için yüzde 4, yüzde 4.5 ve yüzde 5 şeklinde 3 farklı tahminde bulunuyor..

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 33
  • ayşen 5 yıl önce Şikayet Et
    herkese 1000 tl bayram ikramiyesi biz yetimlere gelince 700 tl verilecekmiş hevesimiz kaçtı doğrusu üstelik maaşların yarısını alıyoruz artış olsada çok az yansıması oluyor üstelik kirada oturmaktayım lütfen bizlerin sesini duymuyor yada duymak mı istemiyorsunuz saygılarımla.
    Cevapla
  • SSBB 5 yıl önce Şikayet Et
    24 yaşındayım ve eşim vefat etti askerlik borçlanmasıda yaparak emekli oldum bir tanede oğlum var ve 2.5 yaşında ikimiz toplamda 700 tl maaş alıyoruz 1. ay maaşımızı aldık şimdi maaşta bi değişiklik olacakmı vebayram için ek ödeme yapılacakmı?
    Cevapla
  • emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    ramazan geliyor bağkur emeklisine fitre geçerlidir
    Cevapla
  • Garip 5 yıl önce Şikayet Et
    Onbeş sene önce en düşük emekli maaşı askeri ücretin üzerindeydi şimdi ise askeri ücretin altında nasıl becerdiniz
    Cevapla
  • nevin 5 yıl önce Şikayet Et
    65 yaşındayım 3754 günüm var fakar sgk dan emekli etmediler 1999 yılında 51 yaşında olmam gerekliymiş biz üvey evlatmıyız daha ne kadar yaşıyacağız lütfen kanaun çıkarın da bizi de 3600 günle emekli edin buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum emeklerime yazık değilmi eşim baskı yaparak istifa ettirdi ödemedi ondan sonrada beni aldattı boşandım. saygılarımla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle