Avrupa'dan ABD'yi kızdıracak İran çıkışı!

Avrupa Birliği (AB), Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından yapılan ortak açıklamada, AB hukuku ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlı olunduğu bildirildi.

Avrupa'dan ABD'yi kızdıracak İran çıkışı!
Avrupa'dan ABD'yi kızdıracak İran çıkışı!
GİRİŞ 06.08.2018 13:48 GÜNCELLEME 06.08.2018 17:43
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

AB ile 3 ülkenin dışişleri bakanları, ABD'nin, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan, 16 Ocak 2016'da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve bu ülkeye uygulanacak yaptırımların ilk aşamasının devreye girmesiyle ilgili ortak açıklama yayımladı.

ABD'YE İRAN RESTİ: KARALIYIZ, YARIN DEVREYE GİRİYOR

 

 

Açıklamada, ABD'nin çekilme kararı ve yaptırımları devreye sokmasından derin esef duyulduğu belirtilerek, "AB hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca İran ile meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlıyız" ifadesine yer verildi. Yaptırımlardan etkilenebilecek AB menşeli şirketleri koruma amacıyla güncellenmiş AB "Engelleme Mevzuatı"nın yarından itibaren devreye sokulacağı vurgulandı.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından hazırlanan 11 ayrı raporda da belirtildiği gibi KOEP'nin şartlarına uyduğu, bu anlaşmanın, Avrupa, bölge ve dünya barışı için kilit öneme sahip bir güvenlik garantisi olduğu kaydedilen açıklamada, "İran'ın KOEP çerçevesindeki tüm taahhütlerini tam olarak yerine getirmeye devam etmesini umuyoruz" denildi.

"İran ile yapılan nükleer anlaşmanın korunması, uluslararası anlaşmalara saygı ve uluslararası güvenlikle ilgili bir konudur" ifadesine yer verilen açıklamada ayrıca KOEP'ye imza atan taraflar ve anlaşmaya destek veren üçüncü ülkelerin İran ile çalışmaya devam edeceğinin altı çizildi.

ABD, İRAN İLE YAPILAN NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞ VE ÜLKEYE YAPTIRIM UYGULAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

Trump'ın kararının ardından ABD Hazine Bakanlığından, İran'a yönelik ilk yaptırım paketinin 6 Ağustos'ta, ikinci yaptırım paketinin de 4 Kasım'da devreye gireceği bildirilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 70
  • vatan 5 yıl önce Şikayet Et
    bence dolar yasaklansın euro ıle donsun butun işler
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    abd kendını bmler sanıp tek basına ambargo yaptırım uygulamaya basladı uymayan ulkelerıde cezalandıracakmıs sen kımsınkı senın duzenını dunyada hıcbır ulke kabul etmıyor
    Cevapla
  • nedim 5 yıl önce Şikayet Et
    o kadar densiz trump hekes senin yaptırımınna uymak mecburiyetindemi işler Euro ile olur biter
    Cevapla
  • Yorumcu 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd kendi sonunu hazırlıyor yaptırım yaptıkça daha göze batar oldu. Çin avrupa türkiye iran ve daha nice ülkeye yaptırım peki bir gün bu ülkeler gelip de madem öyle biz de senin hiç bir malzemeni istemiyoruz dese o zaman abd kurtulsun kurtulabilirse
    Cevapla
  • Tiyatro 5 yıl önce Şikayet Et
    Danışıklı dövüş; Abd cümle alemi yaptırım yalanıyla ticaretten çekilmeye zorlar, ekürisi Ab ticaret yapar. Küresel güçler parayı yer.
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Hep aynı cümleler yok abd israil bunların dostu vs arkadaş hiç mi okumazsın yaptırımı kime yaptı bunlar. Boş boş yazıyorsunuz
    Cevapla
  • Haktan 5 yıl önce Şikayet Et
    Papağan gibi aynı şeyleri söylüyonuz cahiller git intihar et bu çağda yaşamıyon belli
    Cevapla
  • Seyahat 5 yıl önce Şikayet Et
    Biraz takib et, edemiyorsan bi bilene sor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti