MB'nin kararına Erdoğan'dan çok sert tepki!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası faiz artırımı sonrası çok sert konuştu; "Hadi buyur bağımsızlık. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının neticesini göreceğiz. Şu an sabır safham, bu sabır bir yere kadar. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez." dedi.

GİRİŞ 14.09.2018 12:05 GÜNCELLEME 14.09.2018 12:18
Bu Habere 149 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24'e yükseltmesi sonrası ilk kez konuştu. AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Başkan Erdoğan, "Merkez Bankası defalarca enflasyonu herkes açıklamıştır ama enflasyon Merkez Bankası'nın açıkladığı gibi gerçekleşmemiştir. Bakıyorsunuz yıl donunda revize ediyor. Madem biliyorsun bu işi... Faiz tutuyor da enflasyon neden tutmuyor. Son olarak Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını da oldukça yüksek bir oranla gerçekleştirdi. Hadi buyur bağımsızlık. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının neticesini göreceğiz.Şu an sabır safham, bu sabır bir yere kadar. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez." ifadelerini kullandı.



Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle

"Türkiye, 24 Haziran seçimlerini başarıyla geride bırakarak demokatik olgunluğunu tüm dünyaya göstermiştir. Milletimiz tercihini, Cumhurbaşkanlığı'nda şahsımı, Meclis'te partimizden yana kullanmıştır, istikrar demiştir. Biz döviz kurunun yatay seyre geçmesini beklerken tam tersi bir durumla karşılaştık. ABD'nin açıklamaları ile alçak bir döviz saldırısına maruz kaldık. Dövizdeki artış mantıkla açıklanamayacak şekilde yükseltildi. Yılbaşında, 3,8 olan, Nisan başında yaklaşık 4 olan, Haziran'da 4,6'yı bulan kuru buraya kadar anlayabilirdik. Seçimde böyle bir kıpırdanma olabilir diye baktık. Daha sonraki gelişmeleri öyle değerlendiremiyoruz.

"BU EKONOMİK SUİKAST GİRİŞİMİDİR"

Temmuz'da aynı seyri gösteren dövizin, Ağustos'taki yükseliş bir ekonomik suikast girişimidir. ABD yönetiminin egemenlik haklarımıza saygısızlık eden tutumlarına karşılık vermedik diye oluyor. Türkiye bir kabile devleti değildir, hukuk devletidir.Türkiye'nin yaşadığı bu hadise dünyada hiçbir ülkenin siyasi ve ekonomik bağımsızlığının olmadığının göstergesidir. İş ekonomi sınırlarını aştı, Türkiye'nin cezalandırılması boyutuna ulaştı.Bu saldırıyı belirli bir noktada durdurduk. Mücadelemiz amansız bir şekilde sürüyor. Maruz kaldığımız saldırının manivelası kur gibi görülse de asıl darbeyi enflasyon ve faiz olarak alıyoruz. Faizi yöneticiler belirler, enflasyonu yönetici belirlemez. Enflasyon faizin akışı ile oluşur. 
 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

 


"HADİ BUYUR BAĞIMSIZLIK, SABIR SABIR BİR YERE KADAR"

Merkez Bankası defalarca enflasyonu herkes açıklamıştır ama enflasyon Merkez Bankası'nın açıkladığı gibi gerçekleşmemiştir. Bakıyorsunuz yıl donunda revize ediyor. Madem biliyorsun bu işi... Faiz tutuyor da enflasyon neden tutmuyor. Son olarak Merkez Bankası sürekli gündeme getirilen faiz artırımını da oldukça yüksek bir oranla gerçekleştirdi. Hadi buyur bağımsızlık. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının neticesini göreceğiz.Şu an sabır safham, bu sabır bir yere kadar. Sadece bir kur manivelasıyla bir ülke terbiye edilemez.Finans kuruluşlarına tabii ki ihtiyacımız var. Onlarsız bir ekonomi olmaz. Onların ayakta kalışı da bizim reel ekonomi ve yatırımcının güçlü olmasına bağlıdır. O tulumbaya suyu koymamız lazım ki tulumbadan su gelsin. Kİşisel olarak faiz meselesine bakışımı bilmenizi isterim. Bu meseleyi gerek sizlerle gerek milletimle defalarca paylaştım
 

Erdoğan'dan çok kritik döviz mesajı


"DÖVİZLE KİRA TEPKİSİ: YOK ÖYLE 25 KURUŞA SİMİT"

Gazı alan bastır gidiyor. Önüne  gelen zam yapıyor. Faizle ilişkisi olsun olmasın yapıyor. Dövizle kira alıyorlar. Menkul ve gayrimenkul alım-satım, kiralama işlemlerinde ödeme yükümlülükleri artık kendi paramızla yapılacak. Elektriği, suyu dövizle mi ödüyorsun? Öyle 25 kuruşa simit yok. Kamu kuruluşları kendi binalarına geçecek, kiralardan kurtulacağız. Ciddi bir tasarruf olacak. Yatırımları güncellemeye aldık. Bitim noktasına gelenlerle, bitim aşamasından uzak olanlar diye sıralama yapacağız. Sıfırdan yatırım düşünmüyoruz. "

YORUMLAR 149
  • AbdullahUyarı 5 yıl önce Şikayet Et
    merkezin %50 hissesi devletin gerisi bazı bankalar ve ismi açıklanmayan aileler var. ilk kuruluşunda devlet hissesi % 15 lerde olduğu söyleniyor yani devletin merkez bankası sandığımız banka bağımsızlık adı altında bir yerlere bağımlı.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 5 yıl önce Şikayet Et
    merkez Bankası üyeleri derin derin incelenmeli bunlarda bir hainlik var bence
    Cevapla
  • Mehmet Acar 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal Reis. Sonuna kadar devam. Bu arada Merkez Bankasını kapatsak olmaz mi? Onun yerine tamamen Reise bağlı bir yapı kurulsun. Bu ülkede herşey direk Reisin kontrolünde olması lazım. O zaman bakın 1tl=100 Dolar olur kesinlikle.
    Cevapla
  • Ozan 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal sana reis sen ne dersen o
    Cevapla
  • Halil Uslu 5 yıl önce Şikayet Et
    Reis kapat gitsin merkez bankasını. Bu işi yapsan yapsan sen yaparsın. Tüm yetkiler sende.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Ahmet Mahmut Ünlü'nün İsmailağa Cemaati'yle tüm ilişiği kesildi!