İşlenmiş gıdayla yılda 500 gr böcek yiyoruz

Starbucks'la gündeme gelen böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici tartışmaları büyüyor. Uzmanlar işlenmiş gıdalarla yılda 500 gram böcek yediğimizi açıkladı.

İşlenmiş gıdayla yılda 500 gr böcek yiyoruz
İşlenmiş gıdayla yılda 500 gr böcek yiyoruz
GİRİŞ 03.04.2012 10:30 GÜNCELLEME 03.04.2012 10:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Fatih Yağmur'un haberi

Böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici sadece Starbucks'ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu.

Dünyanın en büyük kahve şirketlerinden Starbucks’ın bazı ürünlerinde ‘cochineal’ adlı böcekten elde edilen ‘karmin’ isimli renklendirici kullanılması tepkiye yol açarken market raflarının aynı madde katılmış gıda ürünleriyle dolu olduğu ortaya çıktı.

Bisküviden şekerlemelere kadar çok sayıda üründe kullanılan bu maddenin şimdilik bilinen tek zararı alerjik reaksiyonlara yol açması.

Gıda sektöründe böceklerden elde edilen renklendirici ve tatlandırıcı kullanılması tartışması Starbucks’ın ürünüyle birlikte yeniden alevlendi.

Market rafları bu maddenin katıldığı ürünlerle dolu ve tüketiciler aldıkları ürünlerde böcekten elde edilen renklendirici kullanıldığını bilmiyor.

Yılda yarım kilo!

Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor:

“Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var.”

Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan karminin önünde yasal engel yok. Ancak dini açıdan sakıncalı sayılıyorlar.

İlahiyatçı Prof. Dr. Faruk Beşer, birçok üründe renklendirici ve tatlandırıcı olarak kullanılan maddenin İslam’a göre doğrudan doğruya haram denilemeyeceğini belirterek “Hanefi kurallarına göre ‘mekruh’ yani hoş olmayan, olmaması gereken. Kullanmak sakıncalıdır” diyor.

Sağlık açısından şüpheli

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise bu tür maddelere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguluyor:

“Gıda ürünlerinde kullanılan bu tür çok madde var. Bunların güvenli olduklarından hiç emin değiliz. Çünkü bunlarla ilgili araştırmalar 40-50 yıl öncesine ve o zamanın teknolojisine dayanıyor. Güvenirliği günümüze göre çok düşük olan araştırmalar.

Bu nedenle bu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ciddi şekilde yeniden araştırılmalı. Böceklerden elde edilen ürünler hayvansa araştırılmalı.

Gıda ürünlerinde bu tip binlerce madde var. Hepsi için güvenli demek doğru değil. Şüphe edilenden uzak durmak gerek. Karmin yiyecek ve içeceğe sadece renk veriyor. Sağlığa bir faydası yok, kullanımı şüpheli. Bu tür ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı araştırılmalı.”

‘Dozu, firmanın iyi niyetine bağlı’

Samim Saner Gıda Güvenirliği Derneği Başkanı

“Karmin, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği otoritesinin de onayladığı bir madde. Temel konu şu: Bu maddenin kullanıldığının beyan edilmesi gerekiyor. Firmaların bunu beyan etmemesi sıkıntı. Türk Gıda Kodeksi açısından kullanımının bir sıkıntısı yok. Bütün katkı maddeleri AB tarafından incelemeye alındı. Bunun raporu önümüzdeki yıllarda çıkacak. Şu an itibariyle ‘karmin’le ilgili negatif bir bilgi yok. O çalışma bitince ne olacağını bilmiyoruz. Ama şu an kullanımına izin veriliyor.”

Yrd. Doç. Dr. Filiz Aksu

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojileri Uzmanı

“Karmin, ülkemizde kullanımına izin verilen bir katkı maddesi . İzin verilen dozlarda kullanılması durumunda sağlığa direkt etkisi yok. Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Ciddi üreticiler doz miktarını belirtiyor ancak doz aşımı olabilir.

Bunu bilemiyorsunuz. Firmanın iyi niyetine bağlı. Ürünü daha renkli göstermek için katkı oranını arttırabiliyorlar. Sadece bunun için değil, birçok katkı maddesinde doz aşımı risklere yol açabilir. Ülkemizde karmin maddesinin kilogram düzeyinde 100 miligrama izin veriliyor.”

KAYNAK: RADİKAL
YORUMLAR 5
  • Kerem GÖK 12 yıl önce Şikayet Et
    Kuran-ı Kerim ve Peygamberimiz (sav) in sünnetinin ışığında fakihlerin ittifakı. Haram nedir? Haram; gayri meşru, meşru olmayan, yasaklanmış manasına gelen Arapça bir kelimedir. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimiz (sav) in sünnetinin ışığında fakihlerin Haram olduklarında ittifak ettikleri maddeler aşağıda çıkarılmıştır. Haram gıdalar 1.Domuz ve türü, 2.Kan, 3.Et yiyen hayvanlar, 4.Ölmüş hayvanın (leş) parçaları, 5.İslami usulle kesilmemiş, eti helal hayvanlar, 6.Sürüngen ve BÖCEKLER, 7.Şarap, etil alkol ve ispirto, 8.Bu haram maddelerin bulaştığı ya da bu maddelerden yapılmış katkı maddeleri içeren diğer gıda maddeleri Yukarıda zikredilen maddeler haramdır ve bütün Müslümanlar tarafından kaçınılmalıdır.
    Cevapla
  • KADIR ejderha 12 yıl önce Şikayet Et
    haram değil. böcek yemenin haram olduğunu söyleyen bir hadis yoktur.
    Cevapla
  • Kerem GÖK 12 yıl önce Şikayet Et
    az önceki yorumuma bir not:. Şellak (E904) örneğini böcekten elde edildiği için verdim. E120 (Cochineal, Carminic acid, Carmines) kırmızı renk maddesinin ortak noktaları böcekten elde ediliyor olmasıdır. Bu sebeple "böcek yemek haramdır." hükmü Bu katkı için de geçerli olmuyor mu?
    Cevapla
  • Göktuglu Alaybeyi 12 yıl önce Şikayet Et
    Diğer adı E120 dir.. E120 Cochineal bir çeşit yaprak bitinin ezilmesiyle elde edilen sıvı. Adamların işi gücü yok gidip neyi bulmuşlar. Böcekten boya yuh ki yuh!
    Cevapla
  • Kerem GÖK 12 yıl önce Şikayet Et
    Hanefi mezhebine göre böcek yemek haram!!!. Şellak (E904): Bir nevi böcekten elde edilir.Hanefi mezhebine göre böcek yemek haramdır. http://www.gidaraporu.com/herbal-urunlerinde-tesbit-ettigimiz-katki-madeleri-kokenleri_p.htm Haram değil mekruh deyip insanları bilinçsizce önüne geleni yemeye yönlendirmeyin. Her lokmanın kişinin maneviyatı üzerine tesiri var. Hz. Adem bir lokma yüzünden cenntten çıkarıldı...
    Cevapla