Yeni İstanbul'un planları tamamlandı

Karadeniz'in kuzey şeridinde kurulacak yeni İstanbul'un planları basına yansıdı. Nüfusu 1 milyonu bulacak Yeni İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanı da olacak.

Yeni İstanbul'un planları tamamlandı
Yeni İstanbul'un planları tamamlandı
GİRİŞ 02.06.2012 07:17 GÜNCELLEME 02.06.2012 07:17
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Zeynel Yaman'ın haberi

Karadeniz'in kuzey şeridinde kurulacak yeni İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanı inşa edilecek. 2020 Olimpiyat Köyü'nü de barındıracak bölgenin adı Yenişehir olacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2011 seçimlerinde en önemli projelerden biri olarak açıkladığı yeni İstanbul'un planına SABAH ulaştı. Çalışmalar kapsamında dünyaca ünlü ABD'li planlama uzmanı Mimar-Urban Green Global Yöneticisi Sidney Rasekh çağrıldı. 2011 Temmuz ayından itibaren İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi bünyesinde oluşturulan Rasekh başkanlığındaki ekibin 5 ay süren çalışmalar sonucunda, Karadeniz'in kuzey şeridinde kurulacak yeni şehrin plan ve proje çalışmaları tamamlandı.

NÜFUSU 1 MİLYON OLACAK

40 bin hektar büyüklüğündeki arazi üzerinde inşa edilecek yeni şehrin konsepti ekolojik çevre dostu olarak belirlendi. Ekolojik Yeni İstanbul adıyla hazırlanan projeyle, Karadeniz kıyısındaki eski maden ve taş ocağı alanlarını geri kazanarak 1 milyon kişinin barınacağı sürdürülebilir ve ekolojik bir kent oluşturmak amaçlanıyor. Sarıyer, Çatalca ve Eyüp ilçelerine bağlı 10 köyü kapsayan yeni şehirde, 400 bin kişilik istihdam oluşturulması hedefleniyor. İstanbul'un Pekin, Londra'ya ve Moskova'dan Kahire'ye doğru oluşmuş bir eksen merkezinde bulunduğu göz önüne alınarak tasarlanan şehir sayesinde, bu ekonomik fırsattan faydalanarak uluslararası iş alanları ve ticaretin yer alabildiği bir odak noktası haline getirilmesi amaçlanıyor.

2020 OLİMPİYAT KÖYÜ

2020 Olimpiyatları'nda adaylık başvurusu yapan İstanbul'un olimpiyat köyü de yeni şehre inşa edilecek. 700 hektarlık alanda yapılacak olimpiyat köyünde oyunların yapılacağı sportif merkezler, konaklama alanları ve medya yerleşkesi de yer alacak. Olimpiyatlar sonrasında ise bu alanlar üniversite ve kentsel hizmet alanlarına dönüştürülecek. 25 bin kapasiteli konaklama alanı ve sosyal kullanım alanlarının yer alacağı yapılar üniversite ve spor merkezi olarak da kullanılabilecek.

TEKNOLOJİ ÜSSÜ

Havalimanıyla bağlantılı olarak yeni ileri teknoloji üssünün inşa edileceği şehirde iki büyük üniversite ve araştırma hastanesi yapılacak. İleri teknoloji parkıyla entegre olacak üniversitelerden biri 25 bin diğeriyse 15 bin öğrenci kapasiteli olacak. Üçüncü köprü ve otoyol geçişiyle doğrudan bağlanacak şehir hızlı tren taşımacılığından da faydalanacak. Taksim ve Suriçi gibi merkezi noktalara çabuk erişimin sağlanabilmesi için metro sistemleri yeni şehre uzatılacak. Ayrıca Kruvaziyer Limanı inşa edilecek. Yeni liman sayesinde 9.5 milyon olan yıllık turist sayısı 22 milyona çıkarılacak. İstanbul'un ekolojik dokusunu korumaya katkı sağlamak amacıyla tarım alanları oluşturularak kentin tarım ihtiyacının yüzde 20'sinin karşılanması sağlanacak.

EN BÜYÜK HAVAALANI

Yenişehir projesinin en önemli parçalarından birini teknolojik havaalanı oluşturuyor. Atatürk Havalimanı uçuş trafiğini azaltarak yeni uçuş merkezi olarak planlanan havalimanı 3 bin 500 hektarlık alanı kapsıyor. Altı pistten oluşan yeni havalimanı yıllık 100 milyon yolcu kapasitesiyle dünyadaki en büyük havalimanı olacak. Avrupa, Asya ve Ortadoğu finans ve turizm merkezi olması düşünülen şehrin yeni havaalanı sayesinde, İstanbul'un uluslararası havacılık piyasasındaki rolünü ileriye taşımak ve Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika için bölgesel merkez haline getirilmesi planlanıyor.

SABAH

YORUMLAR 8
  • nazire tasdelen 11 yıl önce Şikayet Et
    herhalde bu kes iki saat olur. şimdiki havalaninda apuk supuk dandik yerlerden gecerek iç hatlarından dış hatlarına yürüme mesafesi 1saati buluyor.bukes yapılacak olan dunyanı en büyuk yeni hava alaninda bu mesafe iki saat bulur herhalde. hizmet degil sanki eziyet yapılıyor dış hat yolcularına..
    Cevapla
  • erdal 11 yıl önce Şikayet Et
    ne yaparlarsa yapsınlar amma duzenlı sırası ıle olsun. haritada dort bolge var yani hepsine ayni anda baslanmasin tek tek gidilsin baslanilan her bolge daginik olarak degil bir uctan baslayip sirasi ile gitsin ki insaatlar bittiginde sokaklarda bitmis olsun ki uc gun sonra kamyonlar tekrardan girip bozmasin diye bide bu bolgelere tarihe yansiyacak eserler de konmali ozellikli eserler ben sahsen el oymali tas yapilardan yanayim mesela karakollar belediye binasi bazi okullar camii ler hatta bazi villa mahalleleri tas yapi olmali ki ileriye biseyler kalsin camdan modern yapilar tarihi eser asla olamaz modern yapilar ise tekrardan giydirilebilecek sekilde tasarlanmali ki belli bi zaman sonra yikmadan cepheyi kaldirip yeni tasarim yapilabilsin
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    istanbulu rahat bırakın. istanbul mevcut yapısıyla zaten çok yoruldu... memleketin arazisi geniş.. istanbula alternatif en az 10 şehir sayabilirim.. terkos ve büyükçekmece göllerinin su toplama havzasına dokunmayın.. yoksa bu göller mahv olur.. istanbul susuz kalır. etmeyin vazgeçin.. bırakın istanbul yeşil kalsın.. bırakın istanbulun nüfusu 10 milyonda kalsın.. izmiri finans merkezi yapın.. mersini ticaret merkezi yapın.. antalyayı kongre merkezi yapın.. hatayı kültür tarih merkezi yapın..ama allah aşkına istanbula dokunmayın artık.. ne planınız bitti ne imarınız... sonuçta heryanı beton yığını bir şehir oldu... şimdi heryanına firavun kulesi dikiyorsunuz... ve istanbulu islam şehrinden çıkarıp kapitalizmin emperyalizmin şehri olmaya götürüyorusunuz... vebali günahı ağırdır.. dokunmayın artık... bırakın garibanın fakir fukarının şehri kalsın...etmeyin yazıktır yahu..
    Cevapla
  • Esad Kılıç 11 yıl önce Şikayet Et
    terkosa dokunmamalı o sebze hali oradan kaldırılmalı terkos çevresinde hiçbir şey olmamalı. sonra çok başınıza kaldırım taşlarını alır çalarsınız proje 5 milyon aşağısı genişleme ölçütleri dışında bir köyden ibaret kalır genişlemeleri de şimdiden projelendirilmeli
    Cevapla
  • Orhan KARACA 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık paralara. memura o yok bu yok.vatandaşın geneline faydası olmayan rantçı yatırımlar adaletsizliktir.ben mi yaşıyorum kardeşim istanbulda.ipini koparan anarsist terörist hırsız sahtekar istanbula dolmuş.geriye göç projesi başlatın boşalsın şehir bu nedir savur savur sonrada bas millete zamı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle