THY, işten attığı 305 kişi için toplanacak

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçen ay sonunda ‘iş yavaşlatma’ eylemi nedeniyle işten çıkarılan çoğunluğu kabin memuru 305 kişinin yeniden işe alınmasını yönetim kurulunda görüşeceklerini açıkladı.

THY, işten attığı 305 kişi için toplanacak
THY, işten attığı 305 kişi için toplanacak
GİRİŞ 07.06.2012 11:02 GÜNCELLEME 07.06.2012 11:09
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Topçu, dün ekonomi basını ile THY Genel Müdürlük binasında yaptığı sohbet toplantısında, 223 seferin iptaline ve yaklaşık 100 bin yolcunun dolaylı olarak etkilenmesine yolaçan iş yavaşlatma eyleminin THY'de iki milyon dolarlık bir zarara yolaçtığını hazırlatarak, "Kurallar gereği 305 çalışanı maalesef çıkarmak zorunda kaldık" dedi.

1-2 gün içinde ele alınacak

Topçu, "Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin'i bizzat davet edip dün akşam iki saat görüştüm. İşten çıkarma kararın geri alınmasını istiyor. Ön şartı bu olduğu için diğer konuları görüşemedik. Bunu yönetim kuruluna götürüp, değerlendireceğiz. 1-2 gün içinde görüşürüz" diye konuştu. Topçu, sohbet toplantısında sendika ile toplu sözleşme görüşmeleri hakkında şu ayrıntıları verdi: "2-3 ay önce Hava-İş ile görüşmeler başladı. 10 yıldır tüm ek hakları toparlayıp ana ücretin içine koyalım dedik. Sendika diğer hakları görüşmeden ücreti görüşmem dedi."

THY'nin anahtarı isteniyor

"Sendika ile 23. Toplu iş sözleşmesinde 44 maddede anlaşma sağlanamıyor. Bu maddeler arasında THY'nin anahtarını teslim ettirecek maddeler var. Bizim yaklaşımımız, makulun yakalanması. Hem işveren tarafından hem işçi temsilcisi tarafından iki tarafı da mutlu edecek makul bir noktada anlaşma sağlanabileceğini düşünüyoruz. Sendikaya yılda 10 milyon TL veriyoruz. Bu paralar bizimle kavgada harcanıyor. Bugüne kadar kavgasız hiç bir sözleşme yapamadık. Sendika kavga etmezse, 'işçinin kendisini sattığı' anlayışı var. THY'de son üç ayda hostesler ortalama 68 saat uçuş yapıyor. 70 saat ve üzerinde çalışan fazla mesaisini alıyor. Bu kadar düşük zamanla uçuran başka havayolu yok."

Ücret Lufthansa'dan yüksek

Topçu, THY'de kabin memurlarının ücretlerinin Alman havayolları şirketi Lufthansa'dan yüksek olduğunu belirterek, "Bizde bir kabin memurunun aldığı ücret 3311 lirayı buluyor. Bu rakamlar özel sektörde 1.200 lira civarında. 800 liraya çalıştıran da var. Çalışanlarımıza her türlü imkânı sağlıyoruz. 45 milyon TL ödeyerek özel sigorta yaptırdık, iki yıldır bu uygulama sürüyor. Uçuşlarda pilot ve kabin memuru ayrımı yapmıyoruz. Gittikleri yerde hepsi beş yıldızlı otellerde kalıyor. Biz zam yapmayalım demiyoruz. Çalışanın mutluluğu bizim için çok önemli. Ama bu imkanları sağlayan şirket de ayakta kalabilsin diyoruz."

Avrupa'da şirketler eleman çıkarıyor THY eleman alıyor

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, çalışanlara yapılacak zam konusunda çok uç noktalarda taleplerin mevcut uluslararası ekonomik koşullarda çok doğru olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Dünyada havayollarının durumu ortada. Avrupa'da havayolu şirketleri dökülüyor. Akıllı yatırım yapmayan, giderini kontrol edemeyen şirketler dökülüyor. Avrupa'daki şirketler sürekli eleman çıkarıyor. THY eleman alıyor. Şu anda yaklaşık 29 bin personelimiz var."

Tek sendika THY'de 8.5 milyar dolarlık değer yaratıyor

Hamdi Topçu, toplam 110 bin çalışanın bulunduğu sektörde yaklaşık 12.5 milyar dolarlık değer üretildiğine dikkat çekti. Bu değerin yüzde 80'ini oluşturan 8.5 milyar dolarlık bölümünün THY tarafından oluşturulduğunu belirten Topçu, "Sektörde THY dışında sendika bulunmuyor. Bu yükü neden sadece THY çeksin ki. İtalya'da sendika üzerinden Alitalia'yı batırdılar. Sendika olmasın demiyoruz, kaldırılması gibi bir düşüncemiz yok. Ama talepler çok aşırıyı kaçmamalı. Sendika şu anda yüzde 12 zam istiyor. Bizim önerimiz birinci yıl için yüzde 3 ve ikinci yıl için yüzde 3. Sendika ile yasal süreç devam ediyor. Arabuluculuk dönemi yarın (bugün) başlıyor. Bir noktada buluşmak gerek" diye konuştu.

Hürriyet

YORUMLAR 12
  • Asi 11 yıl önce Şikayet Et
    günah keçisi..... thy larında sadece 305 kişimi çalışıyor. grev yapılacaksa diğer çalışanlar nerede. kim bu insanları öne sürdü. sorulacak sorular bunlar. başka ülkelerdeki sendikacılıkla bizim ülkemizi karşılaştıralım. şu andaki mevcut hiçbir senidikanın çalışanlar umurunda değil. bunu toplu sözleşmede de gördük şimdide görüyoruz.
    Cevapla
  • temel duran yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    thy... gibi bir markanın atılay ayçin başkanlığındaki hava-iş sendikasına boyun eğmemesi gerekir..işten çıkarılanlar mutlaka bir hata yaptılar ki işten çıkarıldılar..bunun önü alınamaz..bir hikaye var..kedi dar bir koridoru yatarak tamamen kapatmış..öyle ki sadece bıyığının altından geçilebilecek kadar bir boşluk var..fare gelmiş ve "kedi kardeş izin verirsen bıyığının altındaki boşluktan geçeyim"demiş..kedi şöyle bir gözünü açmış ve "yok izin veremem,yol olur"demiş..şimdi thy yönetimi de tükürdüğünü yalamamalı..305 tane tuzu kuru mağdur rolü oynuyor, medya üstümüze geliyor diye bunları geri alırsa otorite kurması adeta imkansız olur..
    Cevapla
  • Mehmet Çik 11 yıl önce Şikayet Et
    aldıkları para gayet iyiymiş.. bir çok insanı mağdur ettiler. kimilerinin hayatlarına maloldu. yetişemedikleri kaybettikleri bir çok şey oldu. kimi zamanını kimi geleceğini kimi ailesini yakınını ölmeyi bekleyenini. yazık değil mi? şirkette milyon dolarlarca zarara girdi. gidin asgari ücretle geçinenlere bakın bir. tabiki asgari ücreti savunmuyorum ama insanın gözü biraz tok olacak. hükümeti insanı milleti küçültme çabaları bunlar. küstahlık yapılanlar.
    Cevapla
  • ahmet akpinar 11 yıl önce Şikayet Et
    atilay alçin. almasınlar bu sendikanın gazına gelip işten atılanları! onların yerine çalışmak isteyen on binler var memlekette..ayrca hava-iş sendikası başkanı atilay ayçin'ın yaklaşımı sendikacı tavrı değil militan tavrıdır! her sene aynı kavgayı yapıyor. sorsan demokrat ve özgürlükçü kafa yapısına sahiptir! bunu vatandaş yiyormu tabiki hayır...
    Cevapla
  • fevzi demirci 11 yıl önce Şikayet Et
    bence geri alınmasınlar. klasik solcu sabotajı. ülkede bir şeyler iyi gitmeye başladı mı bunlar hemen dinamitleyip yok etmeye çalışır. pis bıyıklı sendikacı böğüre böğüre batı emperyalizminden dem vurur ama yaptığı eylem batmakta olan batılı havayollarının ekmeğine yağ sürmekten başka işe yaramaz. bilerek veya bilmeyerek yıllardır ülkede at koşturan, emperyalizme hayır deyip her eylemleriyle ülkeyi biraz daha emperyalizm karşısında zayıflatan bu güruha bilerek ya da bilmeyerek hizmet edenlere prim verilmemesi taraftarıyım. oyuna gelmişlerse bile, bu ülke insanlarının, bahse konu pislik tayfasının oyununa gelmemeyi artık öğrenmesi gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle