Türkiye-İran-Pakistan yük treni seferleri başlıyor

İstanbul-Tahran-İslamabad arasında yük taşıyacak konteyner tren seferleri, 15 Temmuz'dan itibaren karşılıklı olarak yeniden başlatılıyor.

Türkiye-İran-Pakistan yük treni seferleri başlıyor
Türkiye-İran-Pakistan yük treni seferleri başlıyor
GİRİŞ 04.07.2012 15:10 GÜNCELLEME 04.07.2012 15:10

Geçen ay Ankara'da TCDD başkanlığında, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerinin demiryolu yetkililerinin katılımıyla düzenlenen ''EİT 11. Demiryolu Kuruluşları Başkanları Toplantısı'', meyvelerini verdi. Deneme seferini 14 Ağustos 2009 tarihinde gerçekleştiren ve Pakistan'da seyir sürelerinde yaşanan gecikmeler nedeniyle 25 Kasım 2011 yılında seferleri iptal edilen İstanbul-Tahran-İslamabad treni yeniden hayata geçiriliyor.

Türkiye, İran ve Pakistan demiryolu yetkilileri arasındaki üçlü toplantıda; İstanbul-Tahran-İslamabad tren seferlerinin 15 Temmuz'da yeniden başlatılması kararlaştırıldı. 6 bin 543 kilometrelik İstanbul-Tahran-İslamabad güzergahında 15 günde bir işletilecek trenin seyir süresi ilk etapta 18 gün daha sonra 11 gün olacak. Türkiye, İran ve Pakistan güzergahında toplam 6 bin 543 kilometre yol alacak trenin seyir süresi ilk etapta 18, daha sonra ise 11 gün olacak.

Trene, farklı noktalardan da yük verilebilecek

Türkiye'den kalkış noktası İzmit-Köseköy olan trene, farklı noktalardan da yük verilebilecek.

TCDD yetkilileri, Pakistan'daki hat farklılıklarından dolayı yüklerin Zahedan'da Pakistan vagonlarına aktarıldığını belirterek, trene yük verecek firmaların İran ve Pakistan'daki demiryolu ve gümrük işlemleri için temsilci bulundurmaları gerektiğini kaydettiler.

Yetkililer, Türkiye ve İran parkuruna ait taşıma ücreti ve ek masrafların Türkiye'de, Pakistan parkuruna ait taşıma ücreti ve ek masrafların ise Pakistan'da ödeneceğini belirttiler. Trenin iki ülke arasındaki ticari ilişkilere önemli katkı sağlaması bekleniyor.

İlk deneme seferini 2009 yılında yapan İstanbul-Tahran-İslamabad treni, bugüne kadar 14 ticari ve 15 yardım seferi gerçekleştirdi. Tren seferlerine Pakistan'da yaşanan gecikmeler nedeniyle 2011'de son verilmişti.

KAYNAK: AA