Otomobillere 'cam filmi' takmak serbest oluyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, büyük talep olmasına rağmen, yasak olduğu için araçlarına cam filmi uygulatamayan sürücüleri sevindirecek bir çalışma başlattı.

Otomobillere 'cam filmi' takmak serbest oluyor
Otomobillere 'cam filmi' takmak serbest oluyor
GİRİŞ 11.08.2012 13:38 GÜNCELLEME 11.08.2012 16:54
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İlgili kurumların bir araya gelerek yapacakları çalışma sonucunda, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak.

AA muhabirinin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bakanlık, araç sürücülerinin büyük bölümünün istemesine rağmen, güvenlik amacıyla yasak olduğu için kullanamadığı cam filmleri konusunda çalışma başlattı.

Çalışmalar sonucu konu, Motorlu Araçlar Teknik Komitesi (MARTEK) gündemine taşınarak değerlendirildi.

Daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü) katılım sağladığı, otomotiv sanayi sektörünü temsilen ise Otomotiv Sanayi Derneği'nin yazılı görüş beyan ettiği toplantılar gerçekleştirildi.

Toplantılar sonucunda, konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve şu an uygulanan yasaklayıcı mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi. Bu amaçla çalışmalara da hız verildi.

Firmaları TSE yetkilendirecek

Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin Türk Standardları Enstitüsü (TSE) görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek.

Böylece araç sürücüleri trafik kontrol noktasına ya da muayene istasyonuna giderken, cam filmlerini sökmek zorunda kalmayacak.

 Diğer yandan bu uygulama ile araçlarda enerji verimliliği sağlanmasının yanı sıra ülkenin cari açığına da pozitif katkı sağlanacak.

İç piyasa canlanacak, yakıt tüketimi düşecek

Türkiye'de gerçekleştirilen cam filmlerinin hemen hemen tamamı ithal ediliyor. Bu ithalat, direkt yurt dışında yerleşik üretici firmadan alınıp, üretici markası ile piyasaya sürülmesi ya da yurt dışında yerleşik üreticilere imalatını yaptırıp, firmanın kendi markası ile piyasaya sürülmesi şeklinde gerçekleşiyor.

Cam filmi uygulaması yasak olduğu için bu işi yapabilecek üreticiler de imalattan kaçınıyor. Uygulamanın serbestleşmesi halinde yerli üreticinin de önü açılmış olacak.

Bu arada, yetkililer, yapılan deneylerde cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61, zararlı ultraviyole ışınlarının da yüzde 98 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğünü ifade ediyor.

Bu sayede, araçlardaki yakıt tüketimi de düşmüş oluyor.

Mevcut durum

Şu anki mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında ''hafif kusur'' kapsamında değerlendiriliyor, herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Araçlarda güneş ısısının etkisiyle sıcaklığın yükselmesi sonucunda ya araç klimasının çalıştırılması ya da camların açılarak seyahat edilmesi durumları ortaya çıkıyor. Her iki durumda da yakıt sarfiyatında ciddi değişimler meydana geliyor. Bu durum milyonlarca aracın seyir halinde bulunduğu ülkenin cari açığı için önem arz ediyor. Cam filmi uygulamalarının, ışık geçirgenliğini düşürmek için kullanılmasıyla araç içerisindeki ısının yükselmesinin önlenmesi, bu sayede enerji verimliliği konusunda da hassasiyetin en üst düzeyde hissedilmesi sağlanmış olacak.

Öte yandan, şu anki durumda renkli cam kullanan araçlara uygulanmayan yasağın, cam filmi kullanan araçlara uygulanması da ayrı bir tartışma konusu oluşturuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • ziza 11 yıl önce Şikayet Et
    bu iş anca kimin işine gelir. araçta seyir halinde telefonla konuşanın, alkol alanın yada teror faaliyettlerinde bulunanların acı ama gerçek
    Cevapla
  • aydın 11 yıl önce Şikayet Et
    bahane kalmadı !. olmadıki şimdi polis amcalar hangi bahaneyle ceza kesecekler bize :)
    Cevapla
  • yusuf 11 yıl önce Şikayet Et
    yerinde bir yasa. böyle bir haberi yıllardır bekliyorduk. neredeyse devletin her aracında cam filmi varken vatandaş, arabasında olduğunda ceza ödemek zorunda kalıyor. en azından arka camlar için serbest olmalı. bu yasayı destekliyorum.
    Cevapla
  • alp042 11 yıl önce Şikayet Et
    tam bir saçmalıktı. lüx araçlarda zaten fabrika çıkış olarak camlar siyah. son birkaç yıldır cezası yok.belirli bir koyuluk derecesine kadar araçlara uygulanabiliyor.sırf cam filmi yüzünden 2 kere ceza yemiştim.memurlar bir kusur bulamadıklarında cam filminden cezayı kilitliyorlardı.artık cam filmi bahaneleri de kalmayacak.
    Cevapla
  • samet elmas 11 yıl önce Şikayet Et
    bi zahmet okurmusunuz. cam filmi için ceza kesilen sakaryalı bir avukat konuyu mahkemeye taşıdı. kesilen cezalarda belirtilen maddeye göre kanun:"aracın dışına taşan her türlü aksesuarın yasak olduğunu" belirtiyor. oysa cam filminin aracın dışına çıkıntı yapmadığını belgelediği için. bu bahsettiğim sakaryalı avukat davayı kazandı.cezası iptal oldu. emsal niteliğindeki bu karar, herkesin tek tek dava açmasıyla cezanın iptalini öngörüyor. ancak mahkemelerle uğraşmak istemediğimiz için kuzu kuzu, "kanun dışı" kesilen bu cezası ödüyoruz...... "polis aracın içini görecekmiş" diye bir kelimenin arkasına saklanıyorlar. kocaa yüksek tırlar var. kapısını açmak için bile 1-2 basamak tırmanmak gerekiyor. onların içini de göremiyorlar üstelik filmde yok ne yani tırların kapılarınıda şeffaf plastik yada camdan mı yapacaklar???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle