Elazığ

Harput Kalesi'nde kazılar başlıyor

18:05 31 Ağustos 2015
Harput Kalesi'nde kazılar başlıyor

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Urartular döneminden kalma Harput Kalesi'nde yapılacak kazılar öncesi uzman ekip incelemede bulundu.

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç başkanlığında geçen yıl başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında bu yıl 45 kişilik uzman ekip görev yapacak. 

Uzmanlarla kazı sahasında inceleme yapan Aytaç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi bünyesinde kazı çalışmalarının yürütüldüğünü aktardı.

Bu yıl yapılacak iç kale kazılarında, aralarında sanat tarihçi, arkeolog ve restoratörlerin de yer aldığı 45 kişilik uzman bir ekibin görev alacağını dile getiren Aytaç, "Bugün uzman arkadaşlarla sahadayız. Yeni katılan arkadaşlarımıza çalışma alanlarını gösterdik. Daha önce çalışma yapılmış alanlarda neler olduğunu gördüler" diye konuştu.

Geçen yıl yaklaşık bin metrekarelik alanda kazı çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Aytaç, şöyle devam etti.

"Burada hem imar olarak hem de taşınabilir kültür olarak oldukça zengin buluntulara ulaşılmıştı. Bu sene iki noktada başlayacağız. İki ay fiilen, 15 gün de ek olarak uzmanlarla çalışacağız. Kazının sonuna doğru üçüncü alanı da açabileceğiz. İnşallah, bir kaç sene içerisinde Harput'ta restorasyonlar da hayata geçince hem turizm açısından hem kültür varlığı açısından daha elle tutulur bilgilere ulaşmış olacağız. İnsanlar adı geçen Harput'u daha iyi görmüş olacaklar."

Aytaç, jeoradar taramasıyla elde edilen verilerin, bu hafta başlatmayı planladıkları kazılarda uzman ekibe yön vereceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.