Elazığ

23. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

20:42 27 Mayıs 2016
23. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

Elazığ'da 23'üncü kez düzenlenen "Uluslararası Hazar Şiir Akşamları" kapsamında ''Şairler Yürüyüşü'' gerçekleştirildi.

Ali Şir Nevai anısına ve Türkçe teması ile düzenlenen etkinliğe Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Bulgaristan, İran, Irak, Mısır, Kuzey Kıbrıs, Doğu Türkistan, Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Türkiye'den 32 şair katıldı.

Elazığ Öğretmenevi önünde toplanan şairler, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar, Türk bayrakları ve mehteran takımı eşliğinde İzzet Paşa Meydanı'na kadar yürüdü.

Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, etkinlikle aynı kültürün mensupları arasında sevgi, dostluk ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmeyi, Türk İslam dünyasını ortak değerler etrafında buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Her yıl farklı bir temayla gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki temasının ''Türkçe'' olduğunu bildiren Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dil bizi biz yapan kültür değerlerimizin başında gelir. Dilin zenginliği milletin kültürel zenginliğini de yansıtır. Dil geçmişle gelecek arasında köprü kurar. Türkçemiz her bakımından mükemmel bir yapıya sahiptir ve her türlü bilim ve sanat faaliyetine cevap verecek mahiyettir. 'Bu dil ağzımda annemin sütüdür' diyen Yahya Kemal Beyatlı'nın da belirttiği gibi Türkçemiz bizim anne sütümüz kadar kıymetlidir. İşte Türkçemizin önemini yüzyıllar öncesinden keşfeden Ali Şir Nevai ile birlikte onu gündeme taşımamız bizimde dilimize verdiğimiz önemin bir göstergesidir.''

Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da geçmişin tarihine, kültürüne ve sanatına sahip çıkmanın herkesin ortak duygusu olduğunu söyledi.

Hazar Şiir Akşamları'nı bu duyguları şiirle gündeme getirmesi açısından anlamlı bulduğunu ifade eden Yanılmaz, ''Geçmişimizin kültür ve sanatıyla birlikte geleceğe ümitle bakıyoruz. İşte Elazığ Türk'ü, Kürt'ü, Sünni'si, Alevi'si, Müslüman'ı, Hıristiyan'ı ile birlikte yaşam kültürünü ortaya koyan çok nadide bir şehirdir.'' diye konuştu.

Programa yurt dışından katılan şairler adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Çolpan Zaripova Çetin, Türk dünyasının abide olan şairleri adına her yıl düzenlenen bu etkinliğin gelecek yıllarda da sürmesini temenni etti.

Çetin, etkinliğin bu yıl, 15. yüzyılın ikinci yarısında ''Farsça kadar Türkçe de şiirler yazılmaya layıktır'' diyen Ali Şir Nevai'nin adına düzenlenmesini de çok manidar bulduğunu kaydetti.

Kazakistanlı şair Altynbek İsmailov da Türk dünyasından insanları bir araya getirmesi ve kucaklaması bakımından bu tür etkinliklerin daha çok yapılması gerektiğine işaret etti.

İsmailov, ''Pazarı, mezarı, dini, dili aynı olan kardeş Türk milletleri uzun zamandır edebiyat, şiir, kültür, örf adet bakımından her zaman beraberler ve bundan sonrada bir ve beraber olacaklar. Hazar Şiir Akşamları da Türk milletlerini bir araya getiren, aynı çatı altında toplayan çok güzel bir etkinlik. Bu etkinlikte birbirimizle kaynaşıyor, tanışıyor, birbirimizin şiirlerini dinliyor ve sohbet ediyoruz. Diğer ülkelerin edebiyatı, kültürü, şiirleri, örf adetleri hakkında yeni bilgilere sahip oluyoruz. Bu yüzden Türk milletlerini birleştiren bağlayan altın bir köprüdür.'' diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.