Elazığ

Çalışma hayatında milli seferberlik

16:24 14 Temmuz 2017
Çalışma hayatında milli seferberlik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, "Türkiye'de yaklaşık 730 mesleğin standardı belirlendi. 207 bin 195 kişi şu ana kadar mesleki yeterlilik açısından belgelendirildi. Bu alanda belgelendirme çalışmaları ne kadar süratli yapılırsa iş sağlığı ve güvenliği konusunda da o kadar mesafe almış olacağız." dedi.

Çalışma hayatında milli seferberlik programı ikinci etap çalışmaları kapsamında Elazığ'a gelen Yıldırımhan, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, il il gezerek istihdam, iş sağlığı ve güvenliği konusunda ilgili taraflarla bir araya geldiklerini, karşılıklı güven ve iş birliği içinde sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda, iş kazalarının en çok görüldüğü inşaat sektörüne yoğunlaştıklarını anlatan Yıldırımhan, şöyle devam etti:

''Türkiye'de yıllık ortalama bin 250 civarında ölümlü iş kazası meydana geliyor. Bunların da 3'te 2'si inşaatlarda yüksekten düşme şeklinde oluyor. Bununla ilgili bakanlığımız 2012 yılında bir yasa ortaya koydu ve güvenli iskele projesiyle her yerde güvenli iskele kullanmanın yolunu açtı. Bu iskeleyi kullanan inşaatlarda yüksekten düşme olasılıkları hemen hemen sıfıra indi. Eski tip iskele kullanan inşaatlarda maalesef bu vakalar yine görülüyor. İnsanı önemseyen bir yönetim anlayışına sahibiz ve bunun için de bütün tedbirleri almakla yükümlüyüz. Bütün işçilerimize çağrıda bulunuyoruz; lütfen hayatınızı önemseyin, biz sizin hayatınızı çok önemsiyoruz. İş güvenliği almadan bir çalışmanın içine girmeyin.''

İş sağlığı ve güvenliği konusunun işverenler tarafından bir kültür ve yaşam biçimi haline getirilmesi, sadece denetim korkusuyla hareket edilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırımhan, şunları söyledi:

''Dünyada yaklaşık olarak 80 trilyon dolarlık bir gayrisafi milli hasıla hesap ediliyor. İş güvenliği ve sağlığına yeterince özen gösterilmediğinden bunun yaklaşık 3,5 trilyon doları iş kazalarından doğan durumlar için sarf ediliyor. Meslek hastalıkları ve diğer durumlarla birlikte toplam maliyet 3,5 trilyon dolar. Ülkemiz açısından da yaklaşık 75 milyar lira olarak hesaplanıyor.''

Yıldırımhan, ölümlü bir kazadan sonra aileler mağdur olduğu gibi işverenlerin de zor durumlar yaşadığına işaret ederek, "çok tehlikeli iş" yapılan kurumların kesinlikle bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyla çalışması gerektiğini kaydetti.

İş kazalarının önüne geçebilmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Yıldırımhan, ''Türkiye'de yaklaşık 730 mesleğin standardı belirlendi. 207 bin 195 kişi şu ana kadar mesleki yeterlilik açısından belgelendirildi. Bu alanda belgelendirme çalışmaları ne kadar süratli yapılırsa iş sağlığı ve güvenliği konusunda o kadar mesafe almış olacağız.'' dedi.

Yıldırımhan, daha sonra Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan bir inşaata giderek, işçilerle birlikte yemek yedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.