Elazığ

Kamu Başdenetçisi Malkoç:

21:37 22 Aralık 2017
Kamu Başdenetçisi Malkoç:

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumu savaş niteliğindeki askeri operasyon kararları, mahkemeye intikal eden davalar, TBMM'nin gündemindeki konular hariç idareyle vatandaş arasındaki her türlü işlemi inceler ve denetler." dedi.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde düzenlenen "Kamu denetçiliği ve hak arama kültürü" konulu konferansta Malkoç, Türkiye'nin son 15 yılına bakıldığında idari, sosyal, siyasi ve ekonomik açıdan devrim niteliğinde değişiklikler yaşandığını belirtti. Bunlardan birinin de Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması olduğunu ifade eden Malkoç, şöyle konuştu:

"Kamu Denetçiliği Kurumu savaş niteliğindeki askeri operasyon kararları, mahkemeye intikal eden davalar, TBMM'nin gündemindeki konular hariç idareyle vatandaş arasındaki her türlü işlemi inceler ve denetler. Belediyenin yaptığı çalışmaları inceler ve denetler, valiliklerin, bütün il müdürlüklerinin vatandaşla olan ilişkisini denetler. Üniversitelerde öğrenciler sınav sonuçlarından memnun olmaz bize itiraz edebilirler, rektör YÖK'ten memnun olmaz bize şikayet edebilir veya hocalarımız üniversite idaresinden memnun olmazsa bize şikayet edebilir. Biz şikayet üzerine denetim yapan bir kurumuz."

Kamu denetçilerinin TBMM tarafından seçildiğini ve bunun önemli bir avantaj olduğunu aktaran Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü olabilir ya ombudsman herhangi bir bakanın veya başbakanının yaptığı işlerle ilgili karar verir, bakan veya başbakan görevden alamıyor TBMM seçtiği için. Ayrıca ombudsman incelemeleri esnasında idareden hangi bilgi, belgeyi isterse idare onu göndermek zorundadır. Devlet sırrı niteliğinde konular da olabilir. Devlet sırrı niteliğindeki belgeleri ombudsman gider yerinde inceler. 'Efendim bu devlet sırrıdır, incelenemez' denemez. Kanun diyor ki inceler, belge ve bilgi göndermeyenlerle ilgili zaten yasal işlem yapar."

Kuruma mektup, elektronik posta, valilikler veya kaymakamlıklar aracılığıyla dilekçe gönderilerek şikayette bulunulabileceğini anlatan Malkoç, şikayetlerin yasa gereği 6 ay içerisinde sonuçlandırılması zorunluluğu olduğunu kaydetti.

Herhangi bir şikayette vatandaşın haklı olması durumunda öncelikle idarenin durumu vatandaşın lehine çözmesi için zorladıklarına işaret eden Malkoç, "Kamu Denetçiliği Kurumunun birinci gayesi kamu hizmetlerinin kalitesinin ombudsman incelemesi ile artırılması, ikincisi iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, üçüncüsü insanımızın hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, dördüncüsü çok önemli hukuk devletini yerleştirmek ve beşincisi de Türkiye'de denetim yoluyla şeffaflığı oluşturmaktır." bilgisini paylaştı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.