Milyon dolarlık lüks konutlara 1.5 milyon TL'lik traş!

Milyon dolarlık dairelerin yer aldığı ultra lüks proje için mahkeme kararını verdi. Karara göre gökdelenlerden siluete etki eden katlar tıraşlanacak. Traşlanacak her bir katta toplam 4 daire yer alıyor. Bu dairelerin toplam piyasa değeri ise 100 milyon TL'nin üzerinde bulunuyor...

Milyon dolarlık lüks konutlara 1.5 milyon TL'lik traş!
Milyon dolarlık lüks konutlara 1.5 milyon TL'lik traş!
GİRİŞ 03.12.2013 09:45 GÜNCELLEME 03.12.2013 13:36
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

İstanbul 'un siluetine gölge düşüren 'OnaltıDokuz'  kulelerine İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nden yıkım kararı çıktı. Gökdelenlerin daha önce imar planı ve ruhsatlarını iptal eden mahkeme bu kez de tarihi silueti bozan katların tıraşlanmasına karar verdi. Mahkemenin verdiği bu kararı ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi 30 gün içinde uygulamak zorunda. Ancak kafaları karıştıran en önemli soru ise; İçinde yaşamın sürdüğü bu gökdelenlerden silueti bozan katların nasıl eksiltileceği...

TARTIŞMALAR İLK 2011'DE BAŞLAMIŞTI

Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki gökdelenlerin İstanbul'un tarihli silüetini bozduğuna ilişkin tartışmalar 2011'in Eylül ayında başlamış ve bu tartışma üzerinden tüm gökdelenlere verilen imar ve inşaat izinleri o dönem tartışmaya açılmıştı.

Bu süreçte İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne imar planlarının iptali ve inşaatın durdurularak silueti bozan kısımların yıkılmasına dair iki dava açılmış mahkeme ise bu talep üzerine bilirkişi raporu hazırlatmıştı. Mahkeme ulaştırılan 38 sayfalık rapordan ise, daha önce 1 olan emsalin 2.5'e çıkarılarak İmar Yasası'na aykırı hareket edildiği, gökdelenlerin 'Dünya Miras Alanı Tampon Bölgesi' sınırlarında bulunduğu ve İstanbul'un tarihi siluetini olumsuz etkilediğine yönelik karar çıkmıştı.

BAŞBAKAN'DA SİTEM ETMİŞTİ!

Bilirkişi raporu ile daha da alevlenen tartışmalara o dönem Başbakan Erdoğan da katılmış ve "Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum" şeklindeki sözler ile sitem etmişti.

30 GÜNDE KARAR UYGULANMAK ZORUNDA

Onaltıdokuz üzerinden yapılan siluet tartışmaları devam ederken, yapılan başvurular ve hazırlanan bilirkişi raporu ışığında İstanbul 4. İdare Mahkemesi geçtiğimiz gün krize yol açan proje ile ilgili son kararını verdi ve söz konusu projede yer alan binalardan silueti bozan katların tıraşlanmasını istedi. Mahkeme tarafından verilen emsal karar üzerine binaların sahibi Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım Şirketi'nden şimdiye kadar henüz bir açıklama gelmez iken, kanunlara göre mahkemenin bu kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesi 30 gün içinde uygulamak zorunda.

Bu yüzden Astay Gayrimenkul 'ün Danıştay'dan 30 gün içinde yürütmeyi durdurma kararı alaması gerekiyor aksi halde gökdelenlerin siluete etki eden katları bir bir yıkılacak.

Peki dev gökdelenlerin tepesinden katlar nasıl eksiltilecek? Söz konusu katların yıkımı, içinde oturanlar varken mümkün mü? Bu iş ne kadara mal olacak ve yıkım ne kadar sürede gerçekleştirilecek? İşte tüm bu soruların cevaplarını Türkiye'nin en yüksek binalarının yıkım işini alarak gündeme gelen Türkiye Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı ve MTKA İnşaat, Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri şirketi Genel Koordinatörü Mehmet Ali Bulut'a sorduk...

BİNADA OTURANLAR VARKEN YIKIM DOĞRU OLMAZ

''OnaltıDokuz'' projesinde yer alan konutlarda oturanlar olduğu için yıkım aşamasında çok ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Bulut, aksi takdirde yıkım yapılan katların alt katlarında yer alan konutlarda yaşayanlar için çok ciddi risklerin ortaya çıkacağını belirterek, ''Normal şartlarda bu zamana kadar içinde yaşam devam ederken her hangi bir bina yıkılmadı. Bunun yapılabilmesi için alınacak önlemlerin iyi oturulup düşünülmesi gerekiyor. Aslında birileri otururken yıkım yapmak çok doğru değildir.'' dedi.

YIKIM ÖNCESİ UZMAN EKİP BİNAYI İNCELEMELİ

27,32 ve 36 katlı 3 gökdelenin bulunduğu ''OnaltıDokuz'' projesinden silueti bozan katları yıkmak için kullanılacak tekniklerden bahseden Bulut, hangi tekniğin uygulanacağına karar vermeden önce, uzman bir ekip tarafından binanın tüm teknik verilerinin incelenerek, statik hesaplarının doğru bir şekilde yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, hatta mümkünse Teknik üniversiteden bir profesörün de bu projeye danışman olması gerektiğini söyledi.

ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu uzman ekip tarafından yapılan incelemeleri sonrasında ortaya konulan veriler ışığında yıkım için kullanılacak tekniğin belirlenmesi ile birlikte yapılacak ilk işin gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söyleyen Bulut, " Yıkım işlemi başlatılmadan önce bir şantiye ortamı oluşturulmalı ve insanlara şantiye kuralları hakkında bilgiler verilmeli. Daha sonra molozların aşağıya doğru düşmemesi için yıkılacak olan 8 katın en altında yer alan kata paralel iskelelerin kurulması gerekiyor. Bunun haricinde söz konusu 8 katta perdeleme tekniği ile kapatma da yapılması gerekiyor. Binaların giriş-çıkışlarına çelik konstrüksiyon yaya geçiş tünelleri inşa edilerek insanların güvenle giriş-çıkışları sağlanmalıdır.'' diye konuştu.

TİTREŞİMSİZ YÖNTEM KULLANMALI

Binaların yeni ve kullanılmaya devam ettiği için statik yapılarına zarar verilmeden faaliyetin yürütülmesi gerektiğini söyleyen Bulut, " Yıkım çalışmalarında kullanılacak ekipmanlarının vibrasyon ( titreşim) etkisi statik yapıyı bozmayacak düzeyde olmalı hatta titreşimsiz bir yöntem tercih edilmelidir. Bu durumda iş güvenliği tedbirlerinin alınmasından sonra yukarıdan aşağıya doğru belirli periyodda insan gücü yardımıyla, elektrikli kırıcılarla kırılarak yıkımın gerçekleştirilmesi. Elektrikli kırıcıların ileteceği titreşim etkisi kabul edilebilir düzeydedir, yapısal hasar oluşturmaz. Diğer kabul edilebilir yöntemler içerisinde en uygun maliyetli yöntem de denilebilir." dedi.

KULE VİNÇ BİNANIN ESTETİK YAPISINI BOZAR

Öte taraftan Kesme ve Delme Yöntemi ile de yıkımın mümkün olduğunu ve neredeyse sıfıra yakın vibrasyon etkisi sağlandığını ancak bu yöntemin süre olarak uzun bir süreç aldığını ayrıca da ekipman olarak kule vinçlerin gerektiğini söyleyen Bulut, binalara kule vinç kurulması için yıkılmayacak alanlardan da montaj gerektiği için estetik yapının bozulmasına sebep olabileceğini aktardı.

YIKIMIN SÜRESİ 6 AY MALİYETİ İSE 1.5 MİLYON TL!

Yıkım işinin maliyeti ile ilgili ise Bulut; ''En hızlı yöntem olarak elektrikli kırıcılar ile yıkımı dahi tercih edersek, yıkım 4 aydan önce bitmez ve yıkım maliyeti 1.000.000 TL den aşağı olmaz. Sıfıra yakın vibrasyon etkisi ile Delme-Kesme Yöntemi kullanılır ise süreç 6 ay sürer ve yıkım maliyeti 1.500.000 TL seviyelerine çıkar.'' dedi.

300 TIR MOLOZ ÇIKAR

Gökdelenlerden çıkacak molozun asansörler yardımı ile tahliye edilebiceğini de söyleyen Bulut, 8 kat üzerinden yaptığı hesaba göre binadan ortalama 3 bin metre küp enkaz çıkabileceğini düşündüklerini bunun ise 300 TIR gibi korkunç bir rakama tekabül ettiğini söyledi.

TAHLİYE ŞART!

Elektrikli kırıcıların vermiş olduğu sesin orada yaşayanlara çok ciddi rahatsızlık vereceğini dile getiren Bulut, O yüzden aslına bakarsanız bina yıkım kararı çıkartıldığında binanın geçici tahliye edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

YIKIM BİNANIN ÖMRÜNÜ UZATIR

Yıkımın binaya zarar verip vermeyeceği ile ilgili ise, düşük vibrasyonlu makinalarla bu işlemin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde, binanın üstünden yük alındığı için bu işlemin çok fayda sağlayacağını ve binanın daha uzun ömürlü olacağını ifade eden Bulut, bundan önce insanların yaşamadığı birçok bina yıktıklarını ancak ellerindeki cihazlarla bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebileceklerini söyledi.

TRAŞLANACAK DAİRELERİN FİYATI 4 MİLYON TL!

İstanbul Zeytinburnu'nda toplam 3 blokun yer aldığı projede 496 konut bulunuyor. Projedeki bloklar 27-32-36 katlı şekilde yükseliyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1, 3+2 ve 4+2 ile dubleks daire tipleri yer alıyor. Yatırım bedeli 175 milyon dolar olan projedeki daire fiyatları 900 bin TL'den başlayıp 4 milyon TL'lerin üzerine kadar çıkabiliyor. Projenin siluete giren kısmında yer alan katlarda ise 338 metrekarelik 5+1 daireler bulunuyor. Bu dairelerin satış bedeli ise 3,5 ile 4,5 milyon TL arasında değişiyor. Ortalama katta 4 daire olması halinde 8 katın bedeli ise 100 milyon TL'yi aşıyor.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim. binanın ne suçu var . yargı binayı cezalandıracağına onay veren siyasi otorite ve kamu persönel cezalandırması gerekirdi
    Cevapla
  • mustafa yerli 10 yıl önce Şikayet Et
    ibb başkanı neredeydi. o bina yapılırken kaçak yapılmadı büyükşehir belediyesinin onayı ile yapıldı. peki mahkeme başkanı sorguya çekti mi hayır. bu binalar yıkılıra 100milyon tl lik tazminat kimden çıkacak? vatandaştan...başkandan rücu edilecek mi ? elbetteki hayır...binalar yapılırken, akasya acıbadem kadıköy selamiçeşmedeki gökdelenler yapılırken kadıköyde doule tree by hilton yapılırken neredesiniz....
    Cevapla
  • bezirgan savar 10 yıl önce Şikayet Et
    ????. İktidara yakın olanların da binaları yıkılacakmı?
    Cevapla
  • engin şen 10 yıl önce Şikayet Et
    maslaktaki gökdelenlerde yıkılacakmı?. merak ettim diğer açıdan bakınca cami silüetini yok eden maslak levent vs deki binalar ne olacak? şimdi yetkililere soruyorum hiç YENİKAPIı açıklarından manzaraya baktınızmı? oradaki silüeti bozan ZORLU KULELERİ,INTERCONTIENTAL CEYLAN OTEL,THE MARMARA,ASTORIA,TRUMPH TOWERS,ANTHILL vs de yıkılacakmı? haksızlık yapıldığını düşünüyorum ya hiç izin verilmeyecekti diğerlerinede ayrıcalık yapılmayacaktı bu kadar masraf edilmeden neden engel olunmadı merak edenler için yazayım bu şirketle hiç bir ilgim yok zaten garibanın biriyim sadece haksızlığa ve gereksiz israfa dayanamıyorum
    Cevapla
  • Erzurumlu 10 yıl önce Şikayet Et
    ???. adamın yerinde olsam alın binayı verin parasını sonra ne halt edersen et derim. bina kaçak mı,değil.eee o zaman ben niye zararını çekeyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle