Erzincan

Erzincan'da Afgan uyruklu 21 çocuğun kaçtığı iddiası

16:28 09 Kasım 2015
Erzincan'da Afgan uyruklu 21 çocuğun kaçtığı iddiası

Erzincan'da, Çocuk Destek Merkezi'nden kaçtığı ve 4 aydır bulunamadığı iddia edilen 21 Afgan uyruklu çocukla ilgili Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, "İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil. Çünkü çocuklar ülkelerinden özellikle terörden kaçarak gelmişler. Bunlar örgütlere kendisini kaptıracak çocuklar değil, yaşları da büyük çocuklar" dedi.

Kahraman, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocukların farklı tarihlerde, farklı şekillerde izinsiz olarak merkezden gittiklerini söyledi.

Çocukların ülkeye kazandırılması ve uyum sağlamaları amacıyla Erzincan'a getirildiğini  belirten Kahraman, "Bunlarla ilgili gerekli faaliyetler yürütülüyordu. Sportif faaliyetler, Türkçe öğretimi ve sosyal aktiviteler öğretilirken bunlar bir gece bulundukları binadan çarşaf sarkıtarak izinsiz olarak gitmişlerdir. Bununla gerek emniyet gerek jandarmaya ve tüm birimlere her türlü talimat verildi araştırma yapılıyor" diye konuştu.

Vali Kahraman, bu kişilerin fiziki olarak en küçüğünün 15, en büyüğünün ise 20 yaş ve üzeri olduğunu dile getirdi.

Çocukların Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini belirten Kahraman, şöyle konuştu:

"Özellikle Avrupa ülkelerine gidip orada çalışarak ailelerine yardımcı olmak istiyorlardı. Niyetleri tamamen buydu. Bunlar için her türlü piknik ve diğer sosyal aktiviteler ile benzeri uygulamalar yaptık. Fakat onların burada niyetleri böyle olunca tutmak mümkün olmadı. Erzincan'dan gitmelerine rıza gösterip, özellikle göz yummadık. Bulundukları merkez yüksek güvenlikli bir yer değil. Burası yüksek güvenlikli olmadığı için normal bildiğimiz güvenlik tedbirleri alındı. Buranın yüksek düzeyde bir korunaklı cezaevi veya ıslah evi olması mümkün değil. Çocuklar burayı bir gece terk edip gitmişler ve bununla ilgili talimat verildi araştırılıyor."

- "Örgütlere gitmeleri mümkün değil"

Vali Kahraman, çocukların bir kısmının Türkiye, bir kısmının ise Avrupa ülkelerinde olduğunu sosyal medya hesapları üzerinden belirlediklerini ifade etti.

Bununla ilgili araştırmalarının devam ettiğini aktaran Kahraman, "İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil. Çünkü çocuklar ülkelerinden özellikle terörden kaçarak gelmişler. Bunlar örgütlere kendisini kaptıracak çocuklar değil, yaşları da büyük çocuklar" dedi.

Kahraman, merkezde güvenlik memurlarının sayısını artıracaklarını vurguladı.

Çocukların çarşıya gittiklerinde yanlarında refakatçi olarak öğretmenlerin bulunduğunu ve daha yüksek güvenlikli bir tedbir alamadıklarını kaydetti.

Kahraman, bir gazetecinin; kaçarken yardım alıp almadıklarına ilişkin soruya ise çocukların Türkçe bilmediklerini ve kendilerine göre tanıdıklarının olabileceğini belirtti.

Kahraman, Afgan uyruklu çocukların haricinde daha sonra 4 çocuğun daha kaçtığını ancak onların yakalandığını belirterek, çocukları götüren kişinin de göçmen kaçakçılığı suçlamasıyla cezaevine gönderildiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, sosyal medya üzerinden takibi yapılan çocuklardan 3'ünün Yunanistan, 1'inin Almanya ve 1'inin de İstanbul'da olduğunun tespit edildiği öğrenildi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.