Erzincan

Kanseri el işi örgü ile yeniyorlar

11:09 09 Ocak 2019
Kanseri el işi örgü ile yeniyorlar

BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan'da kanser hastası 25 kadın, belediye tarafından açılan "tığ örücülüğü kursu" sayesinde hem moral buluyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Erzincan Belediyesi, İŞKUR ve Erzincan Yeni Hayat Kanserle Mücadele Derneği ile iş birliği yaparak kanser tedavisi devam eden ya da sona eren kadınlara yönelik belediye hizmet binasında rehabilitasyon amaçlı "tığ örücülüğü kursu" açtı.

Kanser hastası 25 kadın, haftanın 5 günü kursa gelip 5'er saat uzman eğitmenler eşliğinde tığ işi çanta, şal, cüzdan gibi ürünler yapıyor.

Böylece hastalıklarını bir nebze olsun unutan kadınlar, hem günlük 25 lira kazanıp aile bütçesine katkı sağlıyor hem de arkadaşları ile sohbet ederek moral buluyor.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin meslek edindirme kursları kapsamında, bin 500 kadına çeşitli alanlarda eğitim verildiğini belirterek, bu çerçevede kanser hastalarına yönelik de kurslar açıldığını ifade etti.

Kanserli hastaların tedavisinde moral ve motivasyonun önemine işaret eden Başsoy, "Son zamanlarda özellikle çağın hastalığı olan kanserle mücadelede halen ciddi manada sıkıntılar yaşanıyor. Bu hastalarımızın rehabilite edilmesi, topluma kazandırılması, sosyalleştirilmesi açısından Erzincan Yeni Hayat kanserle Mücadele Derneği ile görüştük. Görüşmelerimizde bu hastalarımızın evlerinden uzaklaştırılıp toplumla haşır neşir olması için bu kursumuzu düzenledik." dedi.

Erzincan Belediyesinin meslek edindirme kursları kapsamında düzenlenen eğitimlere, kanser hastası kadınların da katıldığını belirten Başsoy, tamamı kanser hastası 25 kadına yönelik 3,5 ay sürecek meslek edindirme kursunun açıldığını söyledi.

Belediye olarak kanser hastalarına yönelik çalışmaları yoğunlaştıracaklarını vurgulayan Başsoy, "Kanser hastalarının vücudunda ilaçlı tedavi nedeniyle bir hayli güç kaybı oluyor. Biz de hastaların fiziksel özelliklerini dikkate alarak onlar için el işleri ve el sanatları üzerinde kurs açtık. Bundan sonra da bu tip hastalarımız üzerinde yoğunlaşarak onlara daha çok hizmet vermenin yollarını arayacağız." ifadelerini kullandı.

- "Onların yüzlerinin gülmesi bizi mutlu etti"

Cemalettin Başsoy, kursun kanser hastalarına moral olduğunu dile getirerek, "Hastalarımız kurs sayesinde hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor hem de sosyalleşip toplumdan kopmuyor. Onların yüzlerinin gülmesi bizi mutlu etti." dedi.

Erzincan Yeni Hayat Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Hülya Akpunar da tüm kanser hastalarını "tığ örücülüğü kursu" gibi aktiviteler yapmaya davet ederek şunları kaydetti:

"Bu kursta kanser hastası kadınların mutlu olduğunu görmek bizi de çok mutlu etti. Kursumuzun amacı kanser hastalarının, yakınlarının ve gönüllü olarak derneğimizde çalışan tüm bireylerimizin moral ve motivasyonunu sağlamak. Hastalar böyle bir etkinliğe katılarak kendilerini daha iyi hissedecek. Herkesi bu kurslara bekliyoruz."

- Kanser hastaları kurstan memnun

Kanser hastası kursiyerlerden Belgin Tanrıverdi de "Kanser hastasıyım, kurs bana terapi gibi geldi. Hem maddi hem manevi yönden çok huzurluyum, mutluyum. Burada el işi yapıyoruz, şal, çanta örüyoruz. İlaç almaktansa böyle bir el işi yapmak maddi ve manevi olarak çok iyi oldu. Benim gibi hasta olan arkadaşları da bu kurslara davet ediyorum." diye konuştu.

Tanrıverdi, el işi yaparken hastalığını unuttuğunu vurgulayarak "Yaklaşık 2 yıldır hastayım ama şimdi hastalığımı unuttum, elhamdülillah çok iyiyim." ifadelerini kullandı.

Kursiyer Yasemin Dönmezçelik ise yaklaşık 4 yıldır kanser tedavisi gördüğünü anlatarak, "Kurs bizim için hem terapi oldu hem de güzel vakit geçirmemizi sağladı. Herkesin katılmasını öneririm, kursun açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.