Erzurum

Et fiyatlarındaki yükseklik hayvancılığı tehdit ediyor

11:41 03 Eylül 2015
Et fiyatlarındaki yükseklik hayvancılığı tehdit ediyor

İLHAMİ ERKILIÇ - Kurban Bayramı öncesi yüksek seyreden et fiyatları, dişi ve gebe hayvanların kesime gönderilmesi sonucu hayvan yetiştirme kapasitesinin düşerek hem ülke ekonomisinin zarar görmesi hem de et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi endişesine yol açtı. 

Atatürk Üniversitesi  Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarının yüksek olmasında diğer bazı faktörlerin yanı sıra dişi ve gebe hayvanların kesime gönderilmesinin de etkin rol oynadığı uyarısında bulundu. 

Ülke ekonomisi açısından hem Kurban Bayramı'nda hem de normal kesim döneminde erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bunun ekonomik bakış açısının yanı sıra dini ve ahlaki bir gereklilik olduğuna da dikkati çekti.

-Hayvancılık için kritik dönem 

Yıldız, üreme açısından verimli dişi hayvanların, Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle kesime gönderilmesinin, hayvan varlığı açısından tehdit oluşturacağını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Talebin artması, arzın azalması nedeniyle et fiyatlarının patlama yaptığı bu dönemde, gebe hayvanlardan doğacak yavrunun yeniden büyüyüp kesim çağına kadar olgunlaşması ekonomik açıdan önemli. Ete talebin fazla olduğu bu dönemde hayvan sayısının düşmemesi için gebe hayvanların kesilmemesine özellikle dikkat edilmesi lazım. Dişi ve gebe hayvan kesimleri, hayvan yetiştirme kapasitesini düşürdüğünden ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemekte, bu da et fiyatlarının yükselmesinde etkin bir rol oynamaktadır. "

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, dişi hayvanların gebelik durumlarının tespitinin oldukça zor olduğunu, çoğu zaman deneyimli besicilerin dahi bunu belirleyemediğini vurgulayarak, kesime gönderilecek dişi hayvanların öncesinde mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

 

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.