Erzurum

Erzurum'da Türkiye-İran ticari ilişkileri değerlendirildi

16:20 23 Kasım 2015
Erzurum'da Türkiye-İran ticari ilişkileri değerlendirildi

Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkiler Erzurum'da düzenlenen seminerle ele alındı. 

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "Anahtar Çözümleri" Programı kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda "İran-Türkiye Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem" konulu seminer düzenlendi.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, kentte göreve başladığı ilk günden bu yana, İran üzerinden neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Türkiye ve İran arasındaki ticaretin gelişmesi için sorunların teşhisi ve sonrasında çözüm önerileri için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Altıparmak, şöyle konuştu: 

"Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor. Biz aynı toprakların, aynı kültürün insanlarıyız. Sınırlar daha belli olmadan iç içe yaşayan iki millettik. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, eskiden yaşanan serbest ticaret maalesef yok. Kimse kimseyi suçlamadan şuna bakması lazım. Ortada bir sorun var. İran ve Türkiye bu ticareti yapmakta kararlı mı, kararlı. Kazançlı mı, kazançlı. Nedir sorun? Prensipte ve üslupta anlaşmamız lazım. Komisyonları kurup iki taraf da hangi sorunları yaşıyor, bunu raporlar halinde belirlemek lazım. Bu sorunları çözerek büyük bir hacme ulaşmamız lazım. Bu ticaretin arkasında güçlü bir kültür ve inanç var. Bazı mevzuatlar var. Mevzuat dediğimiz, kutsal metinler değil, bunları değiştirebiliriz. Yeter ki, 'biz samimiyetle yapacağız' diyelim. En fazla 'bunu yapacağız' diyecek olan da Erzurum'dur, Tebriz'dir. Eğer bu sağlanırsa çok güçlü dostluklar ve akrabalıklar kurulacaktır." 

- "Sıkıntılar çözülmezse ticaret hacmimiz değişmeyecek" 

İran'ın Erzurum Başkonsolosu Hossein Ghasemi de ülkesi ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önceki 15 seneye kıyasla AK Parti hükümetleri döneminde yükseliş gösterdiğini belirtti. 

Ticaretteki bu iyileşmede son 3 yılda ise bölge ve dünya ticaretindeki gelişmelerle de bağlantılı olarak bozulma yaşandığını ifade eden Ghasemi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu dönemde 22 milyar dolardan 14 milyar dolar seviyesine düştüğünü kaydetti.

Ghasemi, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesinde sorunlar olduğunun açık olduğunu dile getirerek, "Sıkıntılarımız çözülmezse, ticaret hacmimiz değişmeyecek. Ticaret hacmimizin yükseliş göstermesi için eski geleneksel tecrübelerimizi bir kenara bırakmamız gerekiyor. Ben hala her iki tarafın sınır kapılarında sıkıntılar çıktığını görüyorum. Ekonomi hocalarımızdan öğrenmişiz ki, ekonominin ve ticaretin gelişmesi için transit geçişin akıcı bir şekilde sağlanması gerekiyor ama görüyoruz ki, sınırlarımızda tır kuyrukları görülüyor. Bu sorun giderilerek, demir yollarımızı güçlendirirsek ticaret akışımız güçlenecektir" ifadelerini kullandı.

Seminerde daha sonra Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu Ülkeleri Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner ve Dış Ticaret Uzmanı Mahmut Utku Yalım tarafından İran ekonomisi ve Türkiye-İran tercihli ticaret anlaşması hakkında sunum yapıldı.

Semineri, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik ile sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcileri de takip etti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.