Erzurum

Ahıska Türkleri "öz vatanlarına" döndü

17:56 25 Aralık 2015
Ahıska Türkleri "öz vatanlarına" döndü

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonuyla Ukrayna'dan özel uçakla Erzincan'a getirilen 164 kişiden oluşan 45 Ahıska Türkü aile, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından karşılandı. 

Rusların 71 yıl önce vatanlarından sürgün ettiği ve Erzincan'da iskan edilmesi kararlaştırılan Ahıska Türkü ailelerden 45'i kente ulaştı. Türkiye'ye yerleştirilecek ailelerden 47'si ise özel uçakla 19.00'da Erzincan'a gelecek.

Ahıska Türkü 45 aileden oluşan ilk kafile, Erzincan Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Akdoğan ve Erzincanlılar tarafından çiçeklerle karşılandı.

Havalimanın apron kısmında Ahıskalı aileleri karşılayan Akdoğan, uçaktan inenlerle tek tek sarılarak kucaklaştı. Uçaktan ellerini açıp dua ederek inen Ahıskalı aileler, mutluluk gözyaşı döktü.

Erzincan'a getirilen Ahıska Türklerinden bazılarının üzerinde Türk bayrağı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu tişört giydikleri gözlendi. 

-"Dedelerimizin 'öz vatana' dönme hayalini gerçekleştirdik" 

Uçaktan iner inmez duygularını paylaşan Ahıska Türklerinden Sabir Süleymanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye senelerden sonra gelebildiklerini ve ve çok mutlu olduklarını ifade etti. 

Dedelerinin "öz vatanlarına" dönme hayalini gerçekleştirdiklerini vurgulayan Süleymanoğlu, şunları söyledi:

"Emeği geçen herkese, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na çok teşekkür ediyoruz. Orada çok sıkıntılar yaşadık. Savaştan çıktık, sonra işsizlik sıkıntısı yaşadık. Sonra ne 'yapacağız, bizim sonumuz ne olacak' bilmiyorduk. Türkiye sağolsun bize sahip çıktı. Çok şükür ki Türkiye bize sahip çıktı. 'Ne mutlu Türküm' diyerek yola çıktık ve geldik. Hayatımızın devamını burada yaşayacağız. İnşallah bütün Ahıska Türkleri buraya dönerler."

Erzincan'a getirilen Ahıska Türklerinden 70 yaşındaki Enise Vahidoğlu ise Türkiye'nin kendilerine sahip çıktığını belirtti. 

Türkiye'nin kendilerine kucak açmakla kalmayıp, aynı zamanda ev verdiğini dile getiren Vahidoğlu, "Yardım etmek istiyorlar. Allah razı olsun. Bizim büyüklerimiz 71 yıldır vatan hasretini çektiler. Çok şükür sonunda vatanımıza kavuşuyoruz" dedi. 

Kucağında ikiz çocuklarıyla dua edip salavat getirerek uçaktan inen Nuri İlimdar ise kendilerine kucak açan Türkiye'ye teşekkür etti. 

Türk milletinin kendilerini kabul etmesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren İlimdar, "Bütün Ahıska Türkleri, öz vatanlarına dönme sevinciyle uçaktan dualarla indi. Bizi öz vatanımıza kavuşturanlara minnettarız" ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.