Erzurum

"Demir İpek Yolu" ile Erzurum lojistik merkezi olacak

11:06 23 Mart 2016
"Demir İpek Yolu" ile Erzurum lojistik merkezi olacak

YUNUS OKUR - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, "Demir İpek Yolu" olarak adlandırılan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesiyle Erzurum'un lojistik merkez haline geleceğini belirtti.

Şengel, Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demiryoluna kaydırılması planlanan ve 2018 yılında tamamlanması hedeflenen Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi'nin ihracata ve bölge kalkınmasına etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

İhracatla kalkınma arasında güçlü bir ilişki olduğunu ve ihracat yapan bölgelerin kalkınma performansıyla da öne çıkmış olduğunun görüldüğünü belirten Şengel, Türkiye'de de ihracat performansıyla öne çıkmış illerin, sosyo-ekonomik ve kalkınmışlık düzeylerinin yüksek olduğuna işaret etti.

Şengel, Doğu Anadolu Bölgesi'nin daha fazla ihracatçı olması, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefi içinde Erzurum-Erzincan-Bayburt illerinin kalkınmadan pay alması için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

- "Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı, muazzam bir proje"

İhracatın önemli bir unsurunun da lojistik ve ulaşım imkanları olduğuna dikkati çeken Şengel, bu noktada Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi'nin muazzam öneme sahip olduğunu ifade etti.

Şengel, tüm Türkiye ile bölge ihracatı için büyük önem taşıyan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesini çok arzuladıklarını ve hükümetin gerekli planlamayı yaparak projeyi başlattığını dile getirerek, projeyle Avrupa'dan, Çin'e kadar demiryoluyla kesintisiz yük taşınmasının mümkün hale geleceğini söyledi.

Projeyle Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşıma işlemlerinin tamamının demiryoluna kaydırılmasının planlandığını belirten Şengel, bunun da ihracatta büyük kolaylık sağlayacağını bildirdi.

- "Erzurum lojistiğin merkezi olacak"

Şengel, ulaşımla birlikte ihracatın olmazsa olmazları arasında yer alan lojistiğin, hayata geçirilecek projeyle bölge kalkınması açısından önemli fırsatlar sunacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Üreten firmalara lojistik destek sağlanmalı ki ihracat yapsınlar. Projenin tamamlanmasıyla bu bölgede Erzurum tamamen lojistiğin merkezi olacak. Bölgenin lojistik merkezi olması, yani malların buraya toplanıp ihraç edilmesi için çalışıyoruz. Erzurum, 5 ülkeye 350 kilometre uzaklıkta ve stratejik ile coğrafi yönden kolları uzanan bir il olduğu için burayı bir lojistik merkezi yapmak amacındayız. Allah'ın izniyle de bunu gerçekleştireceğiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.