Erzurum

Erzurum’dan Tebriz ve Urumiye'ye işbirliği köprüsü

14:37 26 Nisan 2016
Erzurum’dan Tebriz ve Urumiye'ye işbirliği köprüsü

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığındaki heyet, Erzurum ve İran arasında işbirliklerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin artırılması amacıyla, Tebriz ve Urumiye'de kurum ve kuruluşlarla karşılıklı görüşmeler yapmak üzere çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, ziyaretinin iki günlük Tebriz ayağında, Doğu Azerbaycan Genel Valisi, Tebriz Belediye Başkanı, Doğu Azerbaycan Sanayi Maden ve Ticaret Kurumu Başkanı, Tebriz Ticaret Odası Başkanı, Yabancı Yatırım Hizmetleri Müdürü, Aras (Culfa) Serbest Bölge Müdürü ile resmi görüşmeler yapıldı.

Erzurum Valisi Altıparmak, yapılan resmi görüşmelerde, Tebriz ve Erzurum'un birbirine yakın mesafe ve ortak kültürün olduğu bir alanda olmasından dolayı daha sık görüşmesi gerektiğini bildirdi.

Altıparmak, Erzurum'un bölgesinde 4,5-5 milyona hitap eden önemli bir şehir olduğunu belirterek, "Tebriz'den önemli sayıda öğrenci Atatürk Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim alıyor. Erzurum, İran'dan önemli sayıda turist tarafından tercih ediliyor." dedi.

Erzurum-Tebriz ilişkilerinin gelişebilmesi için iki il arasındaki ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerektiğine değinen Altıparmak, şöyle devam etti:

"Erzurum-Tebriz direkt otobüs ve uçak seferlerinin yakın zamanda başlatılması gerekiyor. Yapılacak otobüs ve uçak seferlerine başta Trabzon ve Iğdır olmak üzere komşu illerden de talep olacaktır. Erzurum-Tebriz ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için iki ülke iş adamlarının ortaklık kültürünü geliştirerek birlikte yatırım yapması gerekiyor. Erzurum'da yapımı devam eden fuar ve kongre merkezinin tamamlanmasıyla birlikte karşılıklı fuar organizasyonları düzenlenebilir. Tebriz şairler şehri. Erzurum'daki gençlerin de şiiri sevmeleri için bu ilişkinin gelişmesi gerekiyor."

Karşılıklı düzenlenecek otobüs seferleri için Erzurum ve Tebriz belediye başkanları belli bir süre boyunca biletlerin bir bölümünü satın alarak, seferlere sponsor olabileceklerini bildirdiler.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri için İranlı bir iş adamı ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini, İran ve Türkiye tarafından gerekli resmi izinlerin alındığını ve uçuşların yakın zamanda başlamasını beklediklerini belirtti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.